Εφιαλτικός μήνας ο Αύγουστος – Περίπου 500.000 στρέμματα καταστράφηκαν: Ο Ευθύμης Λέκκας προειδοποιεί

Τρομακτικό είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχουν ήδη προκαλέσει οι πυρκαγιές ανά την Ελλάδα, ενώ ακόμη δεν έχουν φανεί όλες οι επιπτώσεις τους για το περιβάλλον και τους πολίτες.

Σχετικά με το εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον αλλά και την καμμένη γη που έχει αφήσει πίσω της η πύρινη λαίλαπα, μίλησε στον Σκάι ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος εκτίμησε ότι τα στρέμματα γης που έγιναν στάχτη σε όλόκληρη την χώρα αγγίζουν τις 500 χιλιάδες.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας εφιαλτικός μήνας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. «Το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν μια ώριμη καύσιμη ύλη. Ακόμα και μια σπίθα μπορεί να προκληθεί φωτιά υπό αυτές τις συνθήκες»

Πώς εξαπλώθηκαν οι πυρκαγιές

«Πολλοί ισχυρίζονται ότι χωρίς ισχυρούς ανέμους είναι έυκολο να περιοριστεί η φωτιά, αλλά αυτό δεν ισχύει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι σε μερικές περιοχές η θερμοκρασία έφτανε τους 65 βαθμούς Κελσίου ενώ στην έναρξη της πυρκαγιάς καταγράφηκαν θερμοκρασίες 600 βαθμών Κελσίου από την τήξη ζαντών αυτοκινήτων. «Αυτό σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που υπήρχε, τροφοδότησε ακαριαία την πυρκαγιά», διευκρίνισε.

Επίσης ο καθηγητής δήλωσε ότι μαύροι καπνοί έδειξαν ατελή και γρήγορη καύση και ότι η πυργκαγιά προσομοιάζε με έκρηξη.

Από την άλλη, ο κ. Λέκκας ισχυρίστηκε πως κατά τις εναέριες ρίψεις, το  νερό εξατμιζόταν πριν καν φτάσει στο έδαφος, λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών.

«Η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κλιματική κρίση βρίσκεται μπροστά μας» προειδοποίησε, ενώ συμβούλεψε όσους μένουν σε δασικές περιοχές να διαθέτουν ένα αυτόνομο σύστημα προστασίας του σπιτιού τους, το κόστος του οποίου είναι αρκετά χαμηλό.

Πληροφορίες από Σκάι
Αθήνα, Ελλάδα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.