Η Cosco… ρυπαίνει τη θάλασσα του Πειραιά – Μπροστά σε μικρά παιδιά που κάνουν μπάνιο!

Σε κίνδυνο τίθεται η υγεία των λουομένων στην Πειραϊκή λόγω των εκτεταμένων εργασιών επέκταση του λιμανιού του Πειραιά από την κινεζικό Cosco στην οποία έχει εκχωρηθεί ο ΟΛΠ. Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής, συνεχίζεται καθημερινά η διασκόρπιση τοξικών βυθοκορημάτων στην Πειραϊκή.

  • Aπό τον Βασίλη Τζήμτσο

«Η διαδικασία που ακολουθείται από την εταιρεία είναι παράνομη και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των λουομένων, των κατοίκων, των πελατών των καταστημάτων εστίασης επί της ακτής Θεμιστοκλέους», καταγγέλλει η κοινοτική σύμβουλος και μέλος του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής Δήμητρα Βήνη η οποία εξηγεί σχετικά:

«Η αδειοδότηση της πλήρωσης με τοξικά βυθοκορήματα χωρίς να προηγηθεί χαρακτηρισμός της τοξικότητάς τους, εγκρίθηκε υπό την προϋπόθεση της στεγανότητας των τσιμεντοκιβωτίων. Όπως όμως αποδεικνύεται καθημερινά, δεν τίθεται θέμα στεγανότητας κατά την διαδικασία της πλήρωσης διότι τα κεσόν είναι ανοιχτά στο επάνω μέρος τους, ο δε διασκορπισμός των βυθοκορημάτων σε θάλασσα και αέρα είναι διαρκής, επιτείνεται κατά τις ημέρες των ανέμων έστω και ηπίων όπως κατά την 28η Ιουλίου όπου τα βυθοκορήματα διασκορπίζονται τόσο κατά τη διαδικασία της λήψης τους από την φορτηγίδα όσο και κατά την απόρριψής-“εναπόθεσής” τους στο κεσόν».

dfdfdf

Δεν επιβάλει πρόστιμο η Περιφέρεια Αττικής, αν και βεβαίωσε την παράβαση…

Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Αττικής παρ’ ότι διαπίστωσε διασκόρπιση βυθοκορημάτων, δεν προχώρησε στην επιβολή προστίμου στους υπεύθυνους των εργασιών.

«Η ρύπανση της θάλασσας είναι εκσεσημασμένη αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται τόσο από το λιμεναρχείο όσο και από την περιφέρεια Αττικής. Τα προστατευτικά πλέγματα δεν υπάρχουν πλέον ή όταν υπάρχουν είναι άχρηστα λόγω της αναδίπλωσής τους», συμπληρώνει η κυρία Βήνη η οποία επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που εισπνέουν και απορροφούν από το δέρμα τους τοξικά βαρέα μέταλλα των βυθοκορημάτων τα οποία δεν έχουν καν ακολουθήσει τη διαδικασία του χαρακτηρισμού, αν και προέρχονται από την βαρύτατα ρυπασμένη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος…

Η κυρία Βήνη έστειλε σχετική επιστολή-καταγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας για δικές τους ενέργειες.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Πειραϊκής έχουν ήδη προσφύγει σε βάρος της Cosco με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πειραιά, φέροντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες του βυθού της Πειραϊκής με θαμμένα αρχαία δομικά υλικά του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή, εν μέσω των εργασιών των Κινέζων για την επέκταση του λιμανιού. Η υπόθεση αναβλήθηκε μέχρι τις 31 Αυγούστου, καθώς και οι δύο δικηγόροι της κινεζικής εταιρείας επικαλέστηκαν λόγους υγείας.

Και εργοτάξιο της COSCO στη Δραπετσώνα

Την ίδια ώρα λόφοι πιθανότατα τοξικών βυθοκορημάτων συσσωρεύονται κάτω από σπίτια και σχολεία της Δραπετσώνας. Από το άτυπο… εργοτάξιο της Cosco μεταφορτώνονται για να συνεχιστεί το μπάζωμα της Πειραϊκής.

Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο, «το εργοτάξιο της ΤΕΚΑΛ- COSCO στην ΔΡΑΠΕΤΣΏΝΑ Γ3 έγινε νταμάρι από μπάζα και βυθοκορήματα τα οποία σωρεύονται σε λόφους έως και 10 μέτρα ύψους χωρίς να διαβρέχονται , με διασπορά των χωμάτων απ τους ανέμους στις παρακείμενες κατοικίες και το 4ο Λύκειο Κερατσινίου».

Σύμφωνα με τους όρους 65 και 66 της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην περίπτωση που ο εργοταξιακός χώρος χρησιμοποιηθεί και ως προσωρινός χώρος απόθεσης θα πρέπει οι σωροί υλικών να καλύπτονται, εφόσον μένουν επί τόπου για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Εφόσον παραμένουν για μικρότερα διαστήματα, θα πρέπει να διαβρέχονται τουλάχιστον στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα της εκσκαφής και τα υλικά κατασκευής να μην αποτίθενται σε χώρους με αξιόλογη φυτική βλάστηση.

Επίσης, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι αποθέσεις ή αποσπάσεις υλικών σε/ από σωρούς. Η εναπόθεση υλικών σε σωρούς θα πρέπει να γίνεται από το ελάχιστο δυνατό ύψος (ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο μηχάνημα). Οι σωροί δεν θα πρέπει να έχουν ύψος μεγαλύτερο των 3 μέτρων…

Ακούει κανείς;

Εξώδικο για να μην μεταβιβαστεί το 16% του ΟΛΠ στην Cosco

Την ίδια ώρα και ενώ είναι σε εξέλιξη το… τερατούργημα της επέκτασης του λιμανιού μέχρι και την Πειραϊκή, παρά τις αντιδράσεις για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και καταστροφής αρχαίων, το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιάννης Καρδαράς και ο καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Μπάλιας ζητούν με εξώδικο τους προς το ΤΑΙΠΕΔ, να μην ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στην κινεζική Cosco του 16% των μετοχών του Δημοσίου στον ΟΛΠ.

Στους λόγους που επικαλούνται είναι το γεγονός πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες επενδύσεις από την Cosco προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στους Κινέζους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.