«Διαβολοβδομάδα» για ελληνο-τουρκικά, Κύπρο και ευρω-τουρκικά

«Διαβολοβδομάδα» ξεκίνησε για τα ελληνο-τουρκικά, την Κύπρο και τα ευρω-τουρκικά. Ενόψει της σημαντικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 του μηνός, σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ως όλα δείχνουν, το θέμα που κυριάρχησε ήταν της Λευκορωσίας, αν και τα «αγκάθια» που υπάρχουν στις ελληνο-τουρκικές και ευρω-τουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να είναι τεράστια.

Στις 23 του μηνός, επίσης, με το Βερολίνο να έχει αποκλείσει για μια ακόμη φορά την Ελλάδα, αλλά με την Τουρκία παρούσα, διεξαγεται νέα Διάσκεψη, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου», για τη Λιβύη.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου υποτίθεται ότι είχε μετατεθεί προς εξέταση το κρίσιμο θέμα της Τουρκίας, η κατάσταση έχει ωραιοποιηθεί μετά τις επαφές που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τον συνεχιζόμενο ελληνο-τουρκικό «διάλογο».

Ανησυχία για την Κύπρο

Το σημαντικό «αγκάθι» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επικεφαλής των κρατών – μελών της ΕΕ, ωστόσο, είναι οι σχεδιαζόμενες ακραίες προβοκατόρικες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ως γνωστόν, ο Τ.Ερντογάν σχεδιάζει να βρεθεί στα κατεχόμενα στην θλιβερή επέτειο της εισβολής του «Αττίλα» και να ανακοινώσει νέες στρατιωτικές βάσεις, καθώς και να «σφραγίσει» τον «τρίτο Αττίλα» στην Αμμόχωστο.

Κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε πρόσφατα υψηλόβαθμος παράγοντας της ΕΕ, ενώ στερεί το φύλλο συκής από όσες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να δημιουργήσουν ένα πλέγμα προστασίας γύρω από την Τουρκία.

Πολύ περισσότερο, ενδεχόμενες νέες τουρκικές επιθετικές κινήσεις στην Κύπρο φέρνουν σε δύσκολη θέση όσα κράτη – μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να ανοίξει ο δρόμος για τη διαδικασία αναθεώρησης της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας. Κάτι που, κατά εκτιμήσεις, είναι πιθανόν να δρομολογηθεί σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής με το ευρωπαϊκό φύλλο συκής, βέβαια, της αιρεσιμότητας.

Την ανησυχία του για την Κύπρο εξέφρασε σήμερα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επαφές του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, λέγοντας πως «ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος», πόσο μάλλον «όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο».

Να σημειωθεί, πάντως, πως στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής, αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έκαναν τα πάντα για να απομονωθεί η Λευκωσία και οι διαμαρτυρίες της έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Επιπλέον, κατά πληροφορίες, η Λευκωσία φέρεται να είχε έντονα παράπονα και για τη στάση της ελλαδικής πλευράς.

Οριοθέτηση ΑΟΖ

Σε αυτό το φόντο πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Αίγυπτο ο Ελληνας πρωθυπουργός. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλ Σίσι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του Κ.Μητσοτάκη στην «οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των κρατών μας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «ήταν μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο η οποία, όμως, παράγει ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της, και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν».

Ως γνωστόν, από τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, πέρυσι, εξαιρέθηκε η περιοχή του -νευραλγικής σημασίας για την Ελλάδα- πλέγματος του Καστελόριζου. Κάτι, στο οποίο, διαχρονικά, επέμενε η αιγυπτιακή πλευρά, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να «ενοχληθεί» η Τουρκία.

Η δήλωση του Κ.Μητσοτάκη ότι «προσδοκά» (!) την ολοκληρωτική οριοθέτηση έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία έχουν ενταθεί οι διεργασίες ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία για να σπάσει ο πάγος, να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, και να τα ξαναβρούν. Κάτι που επιθυμεί διακαώς η τουρκική πλευρά, αν και, όπως όλα δείχνουν, η αιγυπτιακή πλευρά βάζει σοβαρές απαιτήσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Στο βάθος … Χάγη

Πάντως, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνο-τουρκικά, μετά και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τ.Ερντογάν, δήλωσε κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, ότι, παρά τον στόχο για ήρεμο καλοκαίρι, τα προβλήματα παραμένουν.

«Αναμένοντας-είπε χαρακτηριστικά- τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Διάσκεψη για τη Λιβύη

Τέλος, ο Κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για το Λιβυκό ζήτημα.

Απευθυνόμενος στον Αλ Σίσι, είπε: «Όπως κι εκείνος -πιστεύω- ότι συμμερίζεται την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Β΄ Υπουργική Διάσκεψη για το ζήτημα αυτό, μεθαύριο, στο Βερολίνο».

Ως γνωστόν, το ζήτημα «σήκωσε» αρχικά με δηλώσεις του, και με προσωπική πρωτοβουλία του, δίχως να έχει γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα δεν προσεκλήθη στη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε επικρίνει ιδιαίτερα το Βερολίνο γι’ αυτό, ενώ στη συνέχεια είτε με αναρτήσεις του στα σόσιαλ μίντια, είτε σε συναντήσεις που είχε, με κάθε ευκαιρία, άφηνε αιχμές κατά του Βερολίνου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι λίγο πριν τη νέα Διάσκεψη του Βερολίνου, στο Κάϊρο βρέθηκε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Najla Mangoush.

Στη συνάντησή της με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Σαμι Σούκρυ, ανέφερε ότι προσβλέπει στην στήριξη της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στη Λιβύη και χαιρέτισε την άφιξη αιγυπτιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη χώρα της για την επαναλειτουργία της πρεσβείας του Καΐρου στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη.

Από την πλευρά του, ο Σ.Σούκρυ υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος ζητάει την αποχώρηση των μισθοφόρων και όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, χωρίς καθυστέρηση.

Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι συζήτησε με την Λίβυα ομόλογό του τις τρέχουσες προετοιμασίες για τη Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ για τη Λιβύη.

Πηγή: lawandorder.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.