“Φρένο” σε 19.000 ασυμπτωματικούς φορείς με τα self test – Έκκληση στους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν

Διευρύνεται η χρήση των self test σε όλους τους εργαζόμενους, με στόχο να εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυμπτωματικοί φορείς, ενώ την ίδια στιγμή επιταχύνονται οι εμβολιασμοί, προκειμένου να χτιστεί το ταχύτερο δυνατόν το “τείχος ανοσίας”. Τα self test έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως ένα σημαντικό εργαλείο, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού μέσα στα σπίτια, τους εργασιακούς χώρους και τα σχολεία, ενώ θεωρείται ότι θα βοηθήσουν προκειμένου τα όποια βήματα επιστροφής στην κανονικότητα να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Είναι ενδεικτικό, ότι όπως έγινε γνωστό στην ενημέρωση της Παρασκευής, με την αξιοποίηση των self test από τις 8 Απριλίου και μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 19.000 ασυμπτωματικοί φορείς. “Η έγκαιρη διάγνωση τούς έδωσε τη δυνατότητα να προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους συναδέλφους τους, αλλά και τους φίλους τους”, όπως επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στη μείωση της διασποράς. “Είδαμε δε στην πράξη ότι δουλεύουν καλά. Μόλις 0,2% βγαίνουν θετικά, που στην πλειοψηφία τους επιβεβαιώνονται και στη συνέχεια με επανεξέταση σε δομές υγείας”, συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες και διευκρίνισε ότι σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ, είπε συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Self test σε όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα – Η ανακοίνωση Χαρδαλιά

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε μέσω γραπτής ενημέρωσης ότι θα διατεθούν δύο self test σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, το διάστημα από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Οι εργαζόμενοι θα έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν το αποτέλεσμα στις σχετικές πλατφόρμες.

Η ανακοίνωση:

“Από Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση. Διευρύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης – για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής – για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Θα ακολουθήσει και σχετική ανακοίνωση από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες είχαν διατεθεί συνολικά 13.596.127 self tests σε 3.251.334 πολίτες και έχουν υποβληθεί 9.072.577 ψηφιακές δηλώσεις. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στις 4 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών tests σε μαζική κλίμακα, βάσει του ECDC. Τέλος, έχουν καταγραφεί 19.641 θετικά κρούσματα – μετά και από επιβεβαίωση του αποτελέσματος του self test με PCR ή rapid test”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.