Δολοφονία Καραϊβάζ: Συμβόλαιο θανάτου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. – “Ξεσκονίζουν” τα κείμενά του

Χαρακτηριστικά “συμβολαίου θανάτου” βλέπουν οι αστυνομικές αρχές πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, στην οδό Άννινου στον Άλιμο. Οι αστυνομικές έρευνες διεξάγονται προς κάθε κατεύθυνση για τον εντοπισμό των δύο δραστών και των ηθικών αυτουργών, με τις Αρχές να ψάχνουν στοιχεία μέσα στα κείμενά του. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που έχουν αναλάβει την υπόθεση ανασύρουν τα ρεπορτάζ με τα οποία είχε ασχοληθεί ο δημοσιογράφος μήπως εντοπίσουν κάτι που σε συνδυασμό με τα ευρήματα, τους οδηγήσουν στο κίνητρο των δραστών, ενώ αναζητούν το πρόσωπο των δραστών και σε κάμερες ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί ανέμεναν και τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέταση για το όπλο που χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη βαλλιστική προέκυψε πως το 9αρι όπλο, με το οποίο εκτελέστηκε ο δημοσιογράφος, ήταν “καθαρό”, δηλαδή δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, οι Αρχές θα προχωρήσουν και σε μια δεύτερη βαλλιστική εξέταση για να το επιβεβαιώσουν. Σε κάθε περίπτωση αστυνομικές πηγές εκτιμούν πως πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου που εκτελέστηκε με απόλυτη ακρίβεια και επαγγελματισμό. Ο τρόπος της επίθεσης δείχνει στους αστυνομικούς πως οι δράστες ήθελαν πάση θυσία νεκρό τον αστυνομικό συντάκτη.

Πώς στήθηκε η ενέδραΟ 52χρονος δημοσιογράφος έφυγε από το στούντιο Pro στο Πικέρμι λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι. Με το αυτοκίνητό του κατευθύνθηκε στο σπίτι του στον Άλιμο. Δεν μπήκε στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας αλλά πάρκαρε λίγα μέτρα πιο πριν, κοντά στο σπίτι του. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και εκεί τον πλησίασε ένα μηχανάκι χαμηλού κυβισμού σκούρου χρώματος με δύο άτομα. Ο συνεπιβάτης, ο οποίος φορούσε μαύρα ρούχα, χακί παντελόνι, κουκούλα, μαύρη μάσκα και γυαλιά ηλίου αποβιβάστηκε από το μηχανάκι, τον πλησίασε και χωρίς να πει απολύτως τίποτα τον πυροβόλησε συνολικά 13 φορές. Μακροσκοπικά από την ιατροδικαστική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο δημοσιογράφος έφερε 10 τραύματα στον θώρακα και στο κεφάλι, ενώ σήμερα γίνεται η νεκροτομή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία θα διευκρινιστεί πόσες ακριβώς σφαίρες έχει δεχτεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχθηκε χαριστική βολή στο κεφάλι. Οι δράστες εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο με 9άρι πιστόλι, όμως αποδυναμώνεται τελικά το σενάριο να χρησιμοποίησαν σιγαστήρα. Το σκηνικό κράτησε περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον τόπο του εγκλήματος οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν 13 κάλυκες από το πιστόλι των εννέα χιλιοστών, τρία θραύσματα βολίδων και τρεις παραμορφωμένες βολίδες.

Ο εκτελεστής αφού “γαζώνει” τον αστυνομικό συντάκτη με σφαίρες, επιβιβάζεται στο μηχανάκι και οι δράστες εξαφανίζονται. Ο δημοσιογράφος βρέθηκε νεκρός, πεσμένος μπρούμυτα, στο παρκάκι δίπλα στο σπίτι του. Το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση από την οδό Άννινου στις 14.28, ενώ κινητή ιατρική μονάδα ήταν στο σημείο επτά λεπτά μετά, στις 14.35. Αμέσως, ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις. Στο σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ που προσπάθησε να πλησιάσει τον τόπο του εγκλήματος. Μια σπαρακτική κραυγή “αφήστε με να τον δω” ακουγόταν στον χώρο με τη γυναίκα να ζητεί από τους αστυνομικούς να την αφήσουν να πλησιάσει το σημείο όπου εκείτετο ο άνδρας της νεκρός. Εκεί ήταν και ο 19χρονος γιος τους, που απαρηγόρητος προσπαθούσε να στηρίξει τη μητέρα του.

Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή, οι αστυνομικοί οδήγησαν κάποια άτομα στο τμήμα, όμως διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν είχε εμπλοκή. Μάλιστα, υπήρξε μία καταδίωξη στην Ιερά Οδό όπου εντοπίστηκε μια τέτοια μηχανή. Ο οδηγός ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ λίγη ώρα μετά αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν προέκυψε επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του.

 

Οι αυτόπτες μάρτυρες

“Κλειδί” στην υπόθεση είναι οι αυτόπτες μάρτυρες. Όλα έγιναν μπροστά στα μάτια τριών υπαλλήλων του δήμου Αλίμου που βρίσκονταν στο σημείο για να κλαδέψουν δέντρα. Έχουν δώσει καταθέσεις από την πρώτη στιγμή, από τις οποίες προκύπτουν και τα πρώτα στοιχεία.

“Όλα έγιναν μέσα σε 15-20 δευτερόλεπτα – Δεν πρόλαβε να βγάλει ανάσα”

Για τη στιγμή της δολοφονίας Γιώργου Καραϊβάζ στην οδό Άννινου στον Άλιμο μίλησε ο υπάλληλος του δήμου που έγινε αυτόπτης μάρτυρας της εν ψυχρώ εκτέλεσης. “Ήταν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, δεν φαινόταν κανένα χαρακτηριστικό τους. Η εικόνα που μου έχει μείνει είναι αυτού με το στρατιωτικό μπουφάν να εκτελεί”, είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπάλληλος και σημείωσε ότι οι τρεις δημοτικοί υπάλληλοι μόλις είχαν τελειώσει την εργασία τους, στο παρκάκι έξω από το σπίτι του Γιώργου Καραϊβάζ.

“Τους είχαν πλάτη όταν ακούσαμε έναν ήχο σαν εξάτμιση, μετά ακούσαμε και άλλους ήχους και γυρίσαμε και είδαμε αυτόν να του ρίχνει από πάνω. Μέχρι να γυρίσουμε, είχαν φύγει”, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, αναφέροντας αργότερα πως όλο αυτό κράτησε λιγότερο από μισό λεπτό. “Ήταν τόσο γρήγορο . Όλα έγιναν μέσα σε 15-20 δευτερόλεπτα”, δήλωσε. Το όπλο σαν να είχε προέκταση σιγαστήρα, παρόλα αυτά ακούστηκε κάτι”, σημείωσε.

Στο ερώτημα εάν ο δημοσιογράφος αντέδρασε απάντησε: “Δεν πρόλαβε να βγάλει ανάσα. Δεν μίλησαν, δεν άλλαξαν κουβέντα”.

Αναφερόμενος στο όχημα των δραστών ανέφερε “ένα χαμηλό σκουτεράκι κακορίζικο, προσπάθησα να δω την πινακίδα, δεν είδα τίποτα”. “Τον είδα, πάγωσα, πήρα την αστυνομία και ήρθαν μέσα στο 5λεπτο… Στο σημείο βρίσκονταν μόνο εμείς οι τρεις που δουλεύαμε”, σημείωσε ο υπάλληλος του δήμου Αλίμου.

“Του έριξαν χαριστική βολή”

“Εγώ ήρθα ένα λεπτό μετά και είδα το σώμα του πεσμένο κάτω μπρούμυτα και φυσικά δεν τον γνώρισα. Το αίμα έτρεχε φρέσκο” είπε μία γειτόνισσα “μπροστά στα μάτια τριών υπαλλήλων του δήμου” πρόσθεσε η ίδια γυναίκα, ενώ συγκλονίζει λέγοντας πως αφού τον πυροβόλησαν αρκετές φορές του έριξαν και τη χαριστική βολή. Ένας άνδρας σημείωσε “Κατεβήκαμε να δούμε τι γίνεται στη γειτονιά μας. Τι έγινε μεσημεριάτικα δεν ξέρει κανένας”. Ενδιαφέρον επίσης έχουν οι μαρτυρίες δύο τουλάχιστον υπαλλήλων του δήμου που προέβαιναν σε κηπουρικές εργασίες στο αλσύλλιο δίπλα στο οποίο είδαν τους δράστες, το όχημά τους, από πού κατευθύνθηκαν και πώς εξελίχθηκε η δολοφονία.

Πέρα από τους αυτόπτες μάρτυρες, θα κληθούν να καταθέσουν η σύζυγος, το παιδί του, στενός φιλικός και οικογενειακός κύκλος, μήπως και είχε εκμυστηρευθεί το παραμικρό το τελευταίο διάστημα.

Οι έρευνες

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής θα χαρτογραφήσουν το δρομολόγιο που ακολούθησε ο Γιώργος Καραϊβάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν μέχρι τον Άλιμο, όπου διέμενε, και εκτιμούν ότι θα υπάρξει υλικό από κάμερες ασφαλείας στο οποίο θα έχουν καταγραφεί οι δράστες που τον ακολούθησαν ή κάποιες άλλες ύποπτες κινήσεις που θα τους βοηθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι. Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρχει κάποιος πολίτης που να έχει τραβήξει κάποιο βίντεο, το οποίο ενδεχομένως να φανεί πολύτιμο στις Αρχές. Παράλληλα, θα “σαρώσουν” τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από τα σημεία από τα οποία πέρασε ο δημοσιογράφος.
Οι αστυνομικοί θέλουν να δουν αν οι δράστες είχαν έρθει νωρίτερα και είχαν κάνει κάποια κατόπτευση του χώρου και προς τα πού διέφυγαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς. Το δεδομένο που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές είναι ότι ήταν δύο τα άτομα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρξε και κάποιος συνεργός ώστε να τους έδινε πληροφορίες ή να ήταν κοντά ώστε να ήταν και αυτός έτοιμος να αντιδράσει σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά στο σχέδιό της δολοφονικής επίθεσης. Υπάρχει και η εκδοχή των δύο ομάδων που έδρασαν, όπου ομάδα συνεργών ακολουθούσε τον δημοσιογράφο από τη δουλειά του μέχρι το σπίτι του στον Άλιμο και έδωσε σήμα στους εκτελεστές να δράσουν. Επίσης, δεν αποκλείεται η εκδοχή, να τον ακολουθούσαν οι δράστες από τη δουλειά ως τον Άλιμο. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένο πως γνώριζαν με ακρίβεια το πρόγραμμά του και την ώρα που θα επέστρεφε στο σπίτι.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, εκτιμούν όσοι αξιωματικοί της Ασφάλειας έχουν γνώση των δεδομένων της έρευνας μέχρι στιγμής, αλλά τις λιγότερες πιθανότητες αυτήν την ώρα συγκεντρώνει το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας. Αντιθέτως, οι έρευνες παίρνουν ποινική κατεύθυνση. Πάντως, ο Γιώργος Καραϊβάζ, δεν είχε αναφέρει ποτέ στην Αστυνομία απειλές σε βάρος του, ούτε είχε ζητήσει αστυνομική προστασία. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που τον καθιστούσε εύκολο στόχο.

 

Τα κείμενα

Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνουν και τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί ως δημοσιογράφος. Οι Αρχές θα εξετάσουν εξονυχιστικά τα δημοσιεύματα ιδίως της ιστοσελίδας bloko.gr, της οποίας ήταν ιδιοκτήτης, τις προσωπικές επαφές, τις κλήσεις, τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια να φτάσουν στο κίνητρο και τους δράστες. Επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανόν οι δράστες και ο ηθικός αυτουργός να είναι διαφορετικά πρόσωπα, κάποιος άλλος να έχει δώσει εντολή για την εκτέλεση χωρίς όμως αυτήν τη στιγμή να μπορούν να μιλήσουν για το κίνητρο και χωρίς μόνο από τα δημοσιεύματα να μπορούν να φθάσουν την άκρη του νήματος. Το σενάριο όμως ο δολοφόνος να βρίσκεται μέσα στα κείμενά του και στα μηνύματα που έστελνε μέσα από αυτά θεωρείται πολύ πιθανό. Για τον λόγο αυτό, το πρώτο πράγμα που εξετάζουν είναι οι εκτελεστές του να βρίσκονται πίσω από υπόθεση με την οποία είχε ασχοληθεί και όσα είχε γράψει ή πει να “ενόχλησαν” κάποιους και αποφάσισαν να του κλείσουν οριστικά το στόμα. Τα ρεπορτάζ που κυρίως μελετούν είναι αυτά με θέμα το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά,  προκειμένου να εξετάσουν αν κάποια από αυτά μπορεί να σχετίζονται με την δολοφονική επίθεση.

Χρυσοχοΐδης: Ειδεχθές έγκλημα η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ – Η Αστυνομία θα βρει γρήγορα τους ενόχους

 

“Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί έγκλημα ειδεχθές. Η δημοσιογραφική του ιδιότητα στην περίπτωση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Πριν από λίγο συναντήθηκα και ενημέρωσα τον πρωθυπουργό. Με ρητή εντολή του, οι έρευνες θα επισπευσθούν. Η Ελλάδα έχει, σε κάθε στατιστική, πολύ μικρό αριθμό ανθρωποκτονιών στην Ευρώπη. Είναι ασφαλής και φιλήσυχη χώρα” δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Η Ελληνική Πολιτεία αποδίδει ιδιαίτερο σεβασμό στην ελευθεροτυπία και την προστασία των δικαιωμάτων. Πολύ γρήγορα, όπως κάνει πάντα, η Ελληνική Αστυνομία θα βρει τους ενόχους και θα τους παραδώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να επιληφθεί αυτή. Εκφράζω βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του” πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.