Οι δύο νεαρές Γεωργιανές επιχειρηματίες,η ”Αmazon” και ο Φουρθιώτης

Ελίζα Τριανταφύλλου

Πώς δύο νεαρές Γεωργιανές επιχειρηματίες ίδρυσαν εταιρείες λιανικού εμπορίου με επωνυμίες που παραπέμπουν στον αμερικανικό κολοσσό Amazon και τι σχέση έχει μαζί τους ο Μένιος Φουρθιώτης;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, με λίγες ημέρες απόσταση μεταξύ τους, ιδρύθηκαν στην Ελλάδα τρεις εταιρείες που ως μέρος της επωνυμίας και του διακριτικού τους τίτλου έχουν τη λέξη «Amazon», η οποία παραπέμπει συνειρμικά στον αμερικανικό κολοσσόAmazon.com του ηλεκτρονικού εμπορίου. Παραπλήσιο με τη γνωστή Amazon φαίνεται να είναι το αντικείμενό τους, αφού βάσει του καταστατικού ίδρυσης, ως κύρια δηλωμένη δραστηριότητα (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) έχουν το «λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου».

Εν πρώτοις θα μπορούσε να θεωρηθεί ευχάριστο νέο ότι μία εταιρεία του βεληνεκούς της Amazon (η οποία έχει παρουσία στην χώρα μας μέσω δύο άλλων θυγατρικών) βλέπει ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και διευρύνει τις εγχώριες επενδύσεις της, με την ίδρυση τριών νέων εταιρειών εντός συνόρων. Ποιες είναι όμως αυτές οι νεόκοπες εταιρείες και ποια η πραγματική σχέση τους με την αμερικανική Amazon;

Οι τρεις «Amazon» και το τηλεμάρκετινγκ

Δευτερεύουσα δραστηριότητα και των τριών εξεταζόμενων στο παρόν ρεπορτάζ εταιρειών, είναι το «λιανικό εμπόριο μέσω τηλεπωλήσεων – τηλεμάρκετινγκ διαφόρων αγαθών, για λογαριασμό τρίτων».

 

[Pexels]

 

H πρώτη μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ιδρύθηκε στις 21 Ιουλίου με διακριτικό τίτλο «Amazon shop», έδρα στο Μαρούσι και εταιρικό κεφάλαιο €50.000. Μοναδική εταίρος και διαχειρίστρια της εταιρείας είναι μία 31χρονη επιχειρηματίας από τη Γεωργία ονόματι Natia L. που ως διεύθυνση κατοικίας δηλώνει την ίδια με την έδρα της εταιρείας, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται μέσα σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, όπου δεν υπάρχουν κατοικίες. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά, στις 30 Ιουλίου, η ίδια επιχειρηματίας προχωρά στην ίδρυση ομώνυμης μονοπρόσωπης ΙΚΕ στη Θεσσαλονίκη με εταιρικό κεφάλαιο €10.000. Έδρα της εταιρείας και δηλωμένη διεύθυνση κατοικίας της μοναδικής εταίρου και διαχειρίστριας (η οποία φαίνεται ότι μέσα σε λίγες ημέρες μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη) είναι και πάλι ένα εμπορικό κέντρο, αυτή τη φορά στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών.

Τέσσερις ημέρες μετά, στις 3 Αυγούστου, την ίδια διεύθυνση θα δηλώσει ως έδρα της μία ακόμη νεοιδρυθείσα μονοπρόσωπη ΙΚΕ με διακριτικό τίτλο «Eshop Amazon». Μοναδική εταίρος και διαχειρίστρια είναι μία άλλη Γεωργιανή επιχειρηματίας 30 ετών, η Miranda J., η οποία επίσης ως διεύθυνση κατοικίας δηλώνει το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκτός από ίδια διεύθυνση έδρας και κατοικίας των διαχειριστριών και μοναδικών εταίρων τους, κάτι άλλο που επίσης μοιράζεται η Eshop Amazon με τις Amazon Shop Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι το ίδιο τηλέφωνο επικοινωνίας (ένα κινητό που ανήκει σε υπάλληλο εταιρείας καταχώρησης domain names, όπως μας είπε η ίδια), το οποίο είναι δηλωμένο στο οικείο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Το πιο εντυπωσιακό βέβαια στην Eshop Amazon είναι το εταιρικό της κεφάλαιο, το οποίο σύμφωνα με το έγγραφο σύστασης που είναι αναρτημένο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ανέρχεται στο ποσό-ρεκόρ του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

 

 

Το πρωτάκουστο ύψος του εταιρικού κεφαλαίου της εταιρείας ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή του Μιχάλη Βαφόπουλου, ιδρυτή και CEO της πλατφόρμας Linked BusinessLinked Business , που αξιοποιεί την ισχύ των ανοιχτών δεδομένων σε συνδυασμό με την χρήση των τεχνολογιών των Big Data και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο κ. Βαφόπουλος ήταν αυτός που εντόπισε την ίδρυση της Eshop Amazon. Όπως εξηγεί στο inside story, «αναλύουμε σε βάθος καθημερινά τις νέες εταιρείες στην χώρα και μας κέντρισε το ενδιαφέρον το ιλιγγιώδες μετοχικό κεφάλαιο του ενός δισ. ευρώ της Eshop AmazonΗ Amazon ΗΡΘΕ με 1 Δις στη Θεσσαλονίκη! | Linked Business Blog. Επίσης, η διαχειρίστριά της δεν έχει προφίλ στο επαγγελματικό δίκτυο του LinkedIn και αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Στην συνέχεια, πραγματοποιήσαμε επιπλέον αναζητήσεις“Amazon” στην Ελλάδα! Η αποκαλυπτική συνέχεια… | Linked Business Blog για άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με το λεκτικό Amazon στην επωνυμία και την ίδια διεύθυνση. Διασχίσαμε και απεικονίσαμε τις συσχετίσεις ανάμεσα στους διαχειριστές των συνδεδεμένων εταιρειών και καταλήξαμε σε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιδιότυπης αυτής επιχειρηματικότητας».

Οι σχέσεις με την Amazon

Η γνωστή σε όλους Amazon, σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗΓΕΜΗ), έχει ιδρύσει μέχρι σήμερα δύο εταιρείες στην χώρα μας. Η πρώτη, με επωνυμία «Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη ΑΕ» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και ως ΚΑΔ έχει την επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες. Η δεύτερη είναι η «Amazon Web Services EMEA SARL Ελληνικό Υποκατάστημα» και ιδρύθηκε στις 31 Αυγούστου 2020, με έδρα το Μαρούσι και καταστατικό σκοπό την παροχή υπολογιστικού νέφους, συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών σχετικά με το υπολογιστικό νέφος, λύσεων και υποδομής IT και σχετικών υπηρεσιών. Στα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των Γεωργιανών διαχειριστριών και μοναδικών εταίρων των Amazon Shop και Eshop Amazon, για τις οποίες δεν βρέθηκε κανένα σχετικό αποτέλεσμα, όχι μόνο στο Linkedin αλλά ούτε σε Facebook και Google.

Οι δύο επίσημες θυγατρικές της Amazon στην Ελλάδα ως τηλέφωνο επικοινωνίας έχουν καταχωρημένο σταθερό τηλέφωνο της δικηγορικής εταιρείας Ζέπος & Γιαννόπουλος, με την οποία επικοινώνησε το inside story προκειμένου να εξακριβώσει αν οι Amazon Shop σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η Eshop Amazon έχουν κάποια εταιρική σχέση με τη γνωστή Amazon, ωστόσο η απάντηση που λάβαμε από τη Ζέπος & Γιαννόπουλος είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν καμία δήλωση ή να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για εντολέα-πελάτη τους. Σχετικό e-mail έχουμε αποστείλει και στο τμήμα δημοσίων σχέσεων στα κεντρικά της Amazon, αλλά δεν λάβαμε κάποια απάντηση.

Μπαράζ ιδρύσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήσαμε από το Linked Business και το ΓΕΜΗ, οι δύο Γεωργιανές επιχειρηματίες φαίνεται ότι ήταν αρκετά δραστήριες τους προηγούμενους μήνες και έχουν πιο πολλές συνδέσεις με άτομα από το εγχώριο περιφερειακό μιντιακό τοπίο, παρά με την αμερικανική Amazon.

Τη Miranda J., εκτός από την Eshop Amazon του ενός δισ., την εντοπίσαμε σε ρόλο μοναδικής εταίρου ή/και διαχειριστριας σε ακόμη εννέα εταιρείες (οι οκτώ ιδρύθηκαν το 2020) με τις έξι να μοιράζονται την ίδια διεύθυνση στα Μελίσσια ως έδρα. Μία εξ αυτών είναι η EPSILONTV Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, που ιδρύθηκε αρχές Απριλίου 2020 με αντικείμενο τις «υπηρεσίες δικτύου τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας, εκτός από τις δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα». Η εταιρεία πλέον, από τα χέρια της Miranda J. έχει περάσει στον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη (από 24 Ιουνίου εμφανίζεται ως μοναδικός εταίρος και διαχειριστής), ο οποίος ως κατοικία δηλώνει την ίδια διεύθυνση στα Μελίσσια όπου εδρεύουν αρκετές επιχειρήσεις, τόσο της Miranda J. όσο και της Natia L. Εκεί βρίσκεται και η έδρα του ραδιοσταθμού Party FM με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μένιο Φουρθιώτη.

 

[Πηγή: Linked Business]

 

Η νεοσυσταθείσα μονοπρόσωπη ΙΚΕ «EpsilonTV» έχει πολύ κοντινή ονομασία με το κανάλι περιφερειακής εμβέλειας Epsilon, γνωστό και ως νέο EpsilonNew Epsilon TV, συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη, που εκπέμπει από το 2018 (το «παλιό», που άνηκε επίσης στον Βρυώνη, πουλήθηκε το 2017 στον Ιβάν Σαββίδη και εκπέμπει πανελλαδικά ως Open). Παρά τη σχεδόν απόλυτη σύμπτωση στην επωνυμία, η εταιρεία «EpsilonTV» του Φουρθιώτη, σύμφωνα με τα αναρτημένα στοιχεία του ΕΣΡΜετοχική Σύνθεση Τηλεοπτικών Σταθμών | ΕΣΡ, δεν φαίνεται να έχει -επί του παρόντος- κάποια μετοχική σχέση με τον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό συμφερόντων Φιλίππου Βρυώνη.

Από τη συχνότητα του Epsilon (νέου και παλιού) προβαλλόταν η εκπομπή Αποκαλυπτικά του Φουρθιώτη, χάρη στην οποία το ΕΣΡ έχει επιβάλει στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του καναλιού αρκετές χιλιάδες ευρώΔεκαέξι μήνες στα συρτάρια του ΕΣΡ το πρόστιμο των 120.000 ευρώ για τα “Αποκαλυπτικά”! | Τυπολογίες σε πρόστιμα. Τον Μάιο του 2019 το ΕΣΡ αποφάσισεΕθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ΑΠΟΦΑΣΗ 95/2019 την οριστική διακοπή όλων των εκπομπών του παρουσιαστή για παραπλάνηση του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο ο Φουρθιώτης προσκαλούσε να συμμετάσχει σε αδιαφανείς διαγωνισμούς.

Επιστρέφοντας στις επιχειρηματικές διαδρομές της Miranda J., την εντοπίζουμε και ως διαχειρίστρια (και μοναδική εταίρο μέσω τρίτης εταιρείας που ελέγχει η ίδια) στην ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ NEWS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με έδρα στο ίδιο κτίριο στα Μελίσσια. Κύρια δραστηριότητά της είναι η έκδοση εφημερίδων, ενώ η καταχωρημένη στο ΓΕΜΗ εταιρική ιστοσελίδαapokaliptikanews.gr οδηγεί στο site ομώνυμης εκπομπής του Φουρθιώτη.

Τη δεύτερη επιχειρηματία, Natia L., εκτός από τις δύο Amazon Shop, την εντοπίσαμε σε ακόμη πέντε εταιρείες που ιδρύθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο στην Αθήνα, με τις τέσσερις να έχουν έδρα επίσης στα Μελίσσια. Οι δύο συμπατριώτισσες Natia L. και Miranda J. έχουν βρεθεί πίσω από συνολικά 17 εταιρείες (σε ορισμένες έχουν διαδεχθεί στη διαχείριση η μία την άλλη). Εξ αυτών οι 16 ιδρύθηκαν φέτος και οι 9 έχουν ως έδρα την ίδια διεύθυνση που δηλώνει ως κατοικία ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης. Οι χώροι όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες από τις 17 εταιρείες είναι κατά βάση το λιανικό εμπόριο με αλληλογραφία ή μέσω διαδίκτυου, οι τηλεπωλήσεις-τηλεμάρκετινγκ και οι υπηρεσίες δικτύου τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας.

 

[Πηγή: Linked Business]

 

Εκτός από την EpsilonTV, στην έρευνά μας εντοπίσαμε κι άλλες νεοσυσταθείσες εταιρείες των δύο Γεωργιανών επιχειρηματιών, οι οποίες με τις επωνυμίες τους θυμίζουν άλλες παλαιότερες που σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον επιχειρηματία Φίλιππο ΒρυώνηΤο χρυσωρυχείο του telemarketing και ο Φίλιππος Βρυώνης, με τζίρους εκατομμυρίων από τις τηλεπωλήσεις και το τηλεμάρκετινγκ. Ορισμένα παραδείγματα:

  • Η Ε Production Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (ιδρύθηκε το 2013 και το 2019 χρωστούσε €519.049 στο δημόσιο) με την E Productions Media Μονοπρόσωπη ΙΚΕ που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.
  • Η Κάπα Λάμδα Ωμέγα Διαφημιστική Εμπορική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (2014) ή ΚΛΩ ΜΕΠΕΗ ιστοσελίδα της Κάπα Λάμδα Ωμέγα, στην οποίαν ανήκει το ηλεκτρονικό κατάστημα Extramall.gr, με την ΚΛΩ Μονοπρόσωπη EΠΕ (Ιούνιος 2020) και την Extramall Web Μονοπρόσωπη ΙΚΕ (Μάιος 2020).
Ο ΑΝΤ1 TV, ο Sky TV και το MEGA TV

Επίσης οι δύο νεαρές επιχειρηματίες φαίνεται να έχουν την τάση να ιδρύουν εταιρείες με επωνυμίες που παραπέμπουν και σε γνωστά εμπορικά σήματα.

Για παράδειγμα την 31χρονη Natia L. εντοπίζουμε ως μοναδική εταίρο και διαχειρίστρια:

  • Στη ANT1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, που ιδρύθηκε αρχές Μαΐου 2020 με €400.000 και έναν μήνα μετά μετονομάστηκε σε ΑΝΝΑΤ ΤV, με αντικείμενο τις «υπηρεσίες δικτύου τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας, εκτός από τις δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα» και
  • Στη SKY TV ΑΕ με το ίδιο αντικείμενο, η οποία ιδρύθηκε τέλη Ιουνίου με μετοχικό κεφάλαιο €50.000.

Απευθυνθήκαμε στη δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής, που μεταξύ άλλων ασχολείται και με υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, με το εξής απλό ερώτημα: Μπορεί κανείς να ιδρύει εταιρείες, των οποίων η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος μοιάζουν πολύΠόσο Versace είναι τα Versace 19.69 σου; με εμπορικά σήματα και επωνυμίες άλλων (γνωστών) εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο;

«Δεν έχει τόση σημασία να είναι απολύτως ίδια (η επωνυμία). Αν δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή για την προέλευση των υπηρεσιών, αυτό αρκεί. Π.χ. αν κάποιος αναζητήσει “eshop amazon” στο google, τα αποτελέσματα οδηγούν στην amazon.com. Άρα κατά την εύλογη κατανόηση και ερμηνεία του τι είναι το “eshop amazon”, είναι κάτι το οποίο συνδέεται με την γνωστή Amazon. Άρα σίγουρα δημιουργεί σύγχυση για την προέλευση των υπηρεσιών» εξηγεί στο inside story o δικηγόρος Στάθης Ποταμίτης, Διευθύνων Εταίρος της Ποταμίτης Βεκρής.

Ως προς το θέμα της καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, «το ΓΕΜΗ κάνει έναν έλεγχο σε καταχωρημένες επωνυμίες. Αν δεν είναι καταχωρημένη, τότε το ΓΕΜΗ δεν θα αντιταχθεί στην καταχώρηση. Δηλαδή δεν κάνουν ουσιαστικό έλεγχο αν αυτό μπορεί να πλήξει τα εμπορικά συμφέροντα κάποιου άλλου. Άρα μπορεί κανείς να καταχωρήσει κάποια επωνυμία στο ΓΕΜΗ (η οποία να είναι ίδια ή παρόμοια με μίαν άλλη), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα δεν προσβάλλει δικαιώματα τρίτων. Άρα η χρήση ενός τέτοιου σήματος ή μιας τέτοιας επωνυμίας δημιουργεί έκθεση στο να έρθει κάποιος ο οποίος θίγεται και να ζητήσει την προστασία.

Και η νομική βάση θα ήταν ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία υποκατηγορία του αθέμιτου ανταγωνισμού, θεωρείται ότι είναι παρασιτικός ανταγωνισμός. Μπορεί επίσης να υπάρχει και προσβολή σε επίπεδο εμπορικού σήματος ή φήμης. Και η φήμη δημιουργεί δικαιώματα στο σήμα. Άρα η διαδικασία του ΓΕΜΗ μπορεί να έχει γίνει νομίμως, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η επιλογή της συγκεκριμένης επωνυμίας ή σήματος είναι νόμιμη. Με την έννοια ότι μπορεί να έρθει αυτός ο οποίος θίγεται και να ζητήσει αποζημίωση, να απαιτήσει να σταματήσει να γίνεται χρήση της επωνυμίας κλπ», συμπληρώνει ο κ. Ποταμίτης.

Κραυγαλέα περίπτωση φαίνεται να είναι και αυτή της ανώνυμης εταιρείας «MEGA TVΤι Mega είναι αυτό και τι διεκδικεί; | e-tetradio», που ιδρύθηκε την 1η Μαΐου 2020 με έδρα την πολυχρησιμοποιημένη διεύθυνση στα Μελίσσια και μετοχικό κεφάλαιο €10.000.000. Το ποσό καταβλήθηκε (είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω τρίτης εταιρείας ιδιοκτησίας της) από την Miranda J., η οποία κατέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο τη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου.

Στο ίδιο ΔΣ βρίσκονται ακόμη δύο άτομα τα οποία στο παρελθόν έχουν συσχετιστεί με τον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη ως μέλη σε ΔΣ εταιρειών συμφερόντων του. Το νεόκοπο MEGA TV δεν φαίνεται να έχει καμία απολύτως εταιρική σχέση ή άλλη συνάφεια με το γνωστό κανάλι MEGA CHANNEL. Η δε καταχωρημένη εταιρική ιστοσελίδα του είναι το megamou.gr, που ανακατευθύνει τους επισκέπτες σε site της εκπομπήςtvapokaliptika.gr του Μένιου Φουρθιώτη.

 

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.