Κουφοντίνας: Επτά Αρεοπαγίτες στηρίζουν την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την ανακοίνωση που προκάλεσε αντιδράσεις

Υπέρ της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον εκτελεστή της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, τάσσονται, με κοινή ανακοίνωσή τους, δύο Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, ένας Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τέσσερις Αρεοπαγίτες.

Οι δικαστές που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι μέλη της ΕΔΕ, και επισημαίνουν ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ένωσής τους «ανταποκρίνεται στους καταστατικούς σκοπούς και τιμά το δικαστικό Σώμα».

Τo κείμενο της κοινής τους ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας είμαστε μέλη, εξασφάλιζε διαχρονικά σε κάθε μέλος της το δικαίωμα να συμμετέχει και να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σε κάθε ζήτημα που αφορά τη Δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τούτο προτάσσεται και στο ”Προoίμιον” του καταστατικού της ως βασική και θεμελιώδης αρχή της Ενώσεως. Επομένως, κάθε ανακοίνωση που έχει έναν τέτοιο στόχο και μια τέτοια κατεύθυνση, ανταποκρίνεται στους καταστατικούς σκοπούς και τιμά το δικαστικό Σώμα».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι παρακάτω Δικαστές: «Ειρήνη Καλού, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δήμητρα Κοκοτίνη, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Διονυσία Μπιτζούνη, Αρεοπαγίτης, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Αρεοπαγίτης, Σταματική Μιχαλέτου, Αρεοπαγίτης, Άννα Φωτοπούλου, Αρεοπαγίτης και Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου».

 

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που προκάλεσε αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε στις 24 Φεβρουαρίου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μέσω ανακοίνωσής της, στην οποία ανέφερε τα εξής: “Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του”. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι “τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από τη συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού”.

Παραίτηση Ισίδωρου Ντογιάκου

Λόγω της θύελλας αντιδράσεων που προκάλεσε η συγκεκριμένη ανακοίνωση, επιστολή παραίτησης από μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) απέστειλε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, εκφράζοντας έτσι την έντονη δυσαρέσκειά του σε σχέση με το περιεχόμενο της. Ο κ. Ντογιάκος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι “έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου”.

 

Χρ. Σεβαστίδης: “Έχει η υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά;”

Στις αντιδράσεις αυτές αλλά και την παραίτηση-μήνυμα του κ. Ντογιάκου, απάντησε με ανακοίνωσή του ο Δ.Ν- Εφέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, θέτοντας το εξής ερώτημα: “Έχει η υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά;”. Αναφερόμενος στην επίμαχη ανακοίνωση, σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την 24η Φεβρουαρίου 2021 δεν διεκδίκησε δάφνες πρωτοτυπίας. Επανέλαβε τον αυτονόητο για κάθε πολιτισμένο κράτος σεβασμό που οφείλει να δείχνει η Πολιτεία απέναντι σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Επικαλέστηκε τις αρχές του ουμανισμού, γέννημα του Διαφωτισμού, που έβγαλε την ανθρωπότητα από τον σκοτεινό Μεσαίωνα.

Αν και προβλήθηκε από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης ως κάτι καινοφανές δεν ήταν παρά άλλη μία έκκληση να μεριμνήσει το Κράτος για την ζωή και την υγεία ενός πολυισοβίτη κρατουμένου του οποίου η ζωή κινδυνεύει μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας.

 

Είχαν προηγηθεί ανάλογα αιτήματα χιλιάδων δικηγόρων, του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, καθηγητών πανεπιστημίου, καλλιτεχνών, διανοουμένων, πολιτικών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τελευταία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Ελληνικής Πολιτείας. Δεν διαπίστωσα σε κανέναν επαγγελματικό χώρο, σε κανένα επιστημονικό σωματείο, σε κανένα Πανεπιστήμιο να στρέφονται συνάδελφοι κατά συναδέλφων και να διατυπώνονται από αιρετά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και Διοικήσεων Δικαστηρίου τόσο χυδαίοι χαρακτηρισμοί, όπως αυτοί που διατυπώθηκαν σε μας.

Ο Μεσαίωνας δεν ξεριζώθηκε ακόμα. Ζει σε εκείνους που ξερνώντας ασίγαστο μίσος και επενδύοντας στον διχασμό και στην διάσπαση χαρακτηρίζουν «αντιεξουσιαστή» όποιον τολμήσει να μιλήσει για ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων!”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.