Σεισμός στην Ελασσόνα: Αισθητός σε πολλές περιοχές – Και στην Αττική

Αισθητός σε πολλές περιοχές έγινε ο σεισμός των 5,9 βαθμών της κλίμακας με το επίκεντρο να καταγράφεται περίπου 21 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10χλμ.

Καθώς ο σεισμός ήταν επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία με τους κατοίκους της Λάρισας να βγαίνουν από σπίτια και καταστήματα και οι μαθητές να βγαίνουν από τις σχολικές αίθουσες. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στον Τύρναβο που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο, αλλά και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Βόλο, Πιερία, ενώ υπάρχουν και αναφορές από Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Αττική.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθος του σεισμού, ήταν 6,2 βαθμών. Το επίκεντρο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ήταν 8 χλμ. δυτικά του Τυρνάβου, με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ακολούθησε δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ελασσόνα, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κυβερνητικό κλιμάκιο σπεύδει στην περιοχή

Με εντολή του Πρωθυπουργού στην περιοχή του σεισμού μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση. Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Οι δρόμοι του κέντρου γέμισαν κόσμο, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες από το onlarissa.gr και larissanet.gr.

Πού έχουν σημειωθεί ζημιές – Έξι απεγκλωβισμοί – Κατέρρευσαν εκκλησίες και σπίτια

Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό. Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον δήμο και την Πολιτική Προστασία.

Νωρίτερα, αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ηλικιωμένου άνδρα στο Μεσοχώρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μία γυναίκα που κατάφερε να απομακρυνθεί από το κτίριο κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως ανέφερε, ο σύζυγός της ήταν εγκλωβισμένος. Στο σημείο έφτασαν τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον άνδρα από το σπίτι, μέρος του οποίου έχει καταρρεύσει. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για ηλικιωμένο που είναι κατάκοιτος και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί από τον χώρο την ώρα του σεισμού. Στις φωτογραφίες του onlarissa.gr/larissanet.gr απεικονίζεται το σπίτι στο μέσα από το οποίο απεγκλωβίστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής ο ηλικιωμένος στο Μεσοχώρι.

Επίσης, όπως φαίνεται και στις εικόνες που δημοσιεύει το larissanet, ακόμη μία εκκλησία υπέστη φθορές εξαιτίας του Εγκέλαδου. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που υπέστη ζημιές στο καμπαναριό και την είσοδο.

Η στιγμή που “ταρακουνήθηκαν” τα Τρίκαλα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγο 16 χλμ νότια της Ελασσόνας, έγινε ιδιαιτέρως αισθητός και στα Τρίκαλα.

Δεδομένου ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία. Δείτε βίντεο της ιστοσελίδας triakalola.gr, από τη στιγμή που τα Τρίκαλα “ταρακουνήθηκαν” από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.