Έγκλημα και αδιαφορία

Nα διερευνηθούν ποινικά οι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες που απέτυχαν να προστατεύσουν τις χώρες τους από τον Covid-19 αξιώνει ο Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι σε άρθρο που συνυπογράφει με τον βραβευμένο Ινδό συγγραφέα Βιζάι Πρασάντ.

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Στο άρθρο καταγγέλλονται οι δραματικές υγειονομικές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορες χώρες και οδήγησαν σε εκατομμύρια θανάτους από τον κορωνοϊό.

«Το πρόβλημα», γράφει ο Τσόμσκι, «έγκειται στις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, των οποίων οι δεσμεύσεις υπέρ των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων και των δισεκατομμυριούχων ξεπερνούν κατά πολύ τη δέσμευση για την προστασία των πολιτών τους ή των συνταγματικών τους υποχρεώσεων». Γι’ αυτό χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα «δικαστήριο των πολιτών, που θα διερευνήσει την αποτυχία των κυβερνήσεων να σπάσουν την αλυσίδα της μόλυνσης» αναφέρεται στο άρθρο. «Ενα τέτοιο δικαστήριο θα συλλέγει τις πραγματικές πληροφορίες και θα παρέχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης μια σταθερή βάση για να διενεργήσει έρευνα γ’ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Όλοι πρέπει να είμαστε οργισμένοι. Όμως, η οργή δεν είναι αρκετά ισχυρή λέξη» καταλήγει το άρθρο των Τσόμσκι και Πρασάντ. Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά, όταν έχουν χαθεί μέχρι τώρα από την πανδημία σε όλον τον κόσμο πάνω από 2.000.000 άνθρωποι, είναι δύσκολο να συγκρατήσει κανείς την οργή του. Γιατί κάθε νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας, αντί να προωθήσει την ιχνηλάτηση μέσα από μαζικά τεστ, την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας και την αύξηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, επαναπαύτηκε στην ιδέα των εμβολιασμών. Ελα όμως που η εμβολιαστική εκστρατεία κατέρρευσε πριν καλά καλά αρχίσει, με ευθύνη των φαρμακευτικών κολοσσών.

Η Pfizer και η AstraZeneca «ανακάλυψαν» τώρα ότι θα διαθέσουν λιγότερα εμβόλια στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Θα δώσουν 60% λιγότερα εμβόλια! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από τις εταιρίες, χώρες όπως η Ιταλία και η Τσεχία απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αλλά το αυτί των κολοσσών δεν ιδρώνει. Γιατί απλά μάς κρατάνε από τον… σβέρκο!

Όταν μάλιστα, όπως γράφει το Bloomberg, «οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν εξασφαλίσει το 85% του εμβολίου της Pfizer, το σύνολο της Moderna και το 59% της παραγωγής της AstraZeneca», φανταστείτε τι συμβαίνει με τις φτωχότερες χώρες, των οποίων ίσως η πλειονότητα του πληθυσμού να μην προλάβει να εμβολιαστεί ποτέ… Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Ντιν Μπέικερ σημειώνει ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο ο εθνικισμός των εμβολίων, αλλά και το μονοπώλιο των ερευνητικών ευρημάτων. Τα εμβόλια της Moderna, της Pfizer και των άλλων πολυεθνικών θα διατεθούν με στόχο το κέρδος, και φυσικά τα χρήματα θα μοιράζονται στους μετόχους τους». Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Γουίλιαμ Λαζόνικ και ο ερευνητής Ματ Χόπκινς, σε άρθρο τους για τις λεγόμενες «Big Pharma», τονίζουν ότι «τα περισσότερα προϊόντα της φαρμακευτικής καινοτομίας έχουν σχεδιαστεί από το Δημόσιο και έχουν χρηματοδοτηθεί από τους φορολογουμένους. Ο δημόσιος τομέας έχει αναλάβει τους κινδύνους και ο ιδιωτικός αποκομίζει τα οφέλη». Στις ΗΠΑ, τα κεφάλαια που διέθεσαν κυβερνητικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα για την προστασία του έθνους από πανδημίες στη δεκαετία 2010-2019 ανέρχονται σε 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη.

Με τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσε η κυβέρνηση να υποχρεώσει τις φαρμακοβιομηχανίες να χορηγούν δωρεάν τις πατέντες κρίσιμων φαρμάκων-εμβολίων, όπως ζητούν ο ΠΟΥ και διάφορες χώρες (Ινδία, Νότια Αφρική κ.λπ.).

«Ο Covid-19 έχει αποκαλύψει αστοχίες στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στις συνθήκες εργασίας, στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην έκταση των ανισοτήτων, καθώς και τον συστημικό ρατσισμό και τα χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποίησης, που επιδεινώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις για τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού» λέει ο Πορτογάλος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα Χοσέ Μανουέλ Μέντες. Προσθέτει ότι «στο νεοφιλελεύθερο σύστημα το κράτος παραμένει απαραίτητο για την επίτευξη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Το κράτος είναι και η τελευταία λύση για να διατηρήσει με αυταρχικά, δικτατορικά μέτρα το οικονομικό σύστημα σε καταστάσεις κρίσης, ώστε να μπορέσουν εταιρίες, τράπεζες ή οικονομικοί παράγοντες να ανακτήσουν χωρίς κόστος τις απώλειες που είχαν».

Και, φυσικά, όπως έγραψε ο «Economist» σε άρθρο με τίτλο «Το σωστό φάρμακο για την παγκόσμια οικονομία», ο καπιταλισμός στη νεοφιλελεύθερη ενσάρκωσή του «θα εκμεταλλευτεί την κρίση, τους θανάτους, τα βάσανα, τις καραντίνες, για να μάθει και να αναδιαρθρωθεί». Πρόκειται βέβαια για τη γνωστή άποψη της «δημιουργικής καταστροφής», που είχε διατυπώσει το 1919 ο διάσημος Αυστριακός οικονομολόγος Γιόζεφ Σουμπέτερ, συγγραφέας του περίφημου έργου «Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός και Δημοκρατία».

Όσο για τις νεοφιλελεύθερες και αντιδραστικές πομφόλυγες για παροχή προνομίων σε όσους εμβολιαστούν, την καλύτερη απάντηση δίνει ο πρόεδρος του γερμανικού Robert Koch Institug, καθηγητής Λόταρ Βίλερ, που χαρακτηρίζει κάτι τέτοιο «ανήθικο»! «Για μένα», λέει ο καθηγητής Βίλερ, επικεφαλής της εκστρατείας κατά του Covid-19 στη Γερμανία, «είναι σαφές: Οι εμβολιασθέντες δεν πρέπει να έχουν κανένα προνόμιο. Αφενός δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν, παρ’ όλα αυτά, μεταδίδουν τον ιό. Θα το γνωρίζουμε σε μερικούς μήνες. Προσωπικά, θέλω όλοι οι άνθρωποι να έχουν την ίδια μεταχείριση.

Οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα προστασίας. Οταν τα εμβόλια θα επαρκούν και θα έχουν εμβολιαστεί αρκετοί, τότε ενδεχομένως στον ιδιωτικό τομέα, π.χ. στις αεροπορικές, να υπάρξει προνομιακή μεταχείριση – αυτό δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε. Αλλά, τη στιγμή που δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν, είναι ανήθικο». Προς γνώση και συμμόρφωση εκείνων που μιλάνε για πιστοποιητικά «εμβολιαστικής νομιμοφροσύνης», αφού τα επιτελεία τους έτρεξαν να κάνουν πρώτα το εμβόλιο…

Ήδη, η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι από σήμερα τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των πολιτών θα μεγιστοποιηθούν, «καθότι τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων ξεκινούν τη δεύτερη δόση εμβολίου των υγειονομικών και δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν τόσους πολίτες».

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.