Ο οίκος Fitch «χαλάει» τα κυβερνητικά όνειρα: Ανάπτυξη μόλις 3% το 2021

«Προσγείωση» από Fitch

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση για τη βαθιά ελλειμματική οικονομία έριξε ο οίκος Fitch.

Ο διεθνής οίκος δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου για την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξεως του 4,8% το 2021 και περιορίζει τις εκτιμήσεις του στο 3%, που είναι χαμηλότερο και από το δυσμενές σενάριο το οποίο έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στον νέο Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που η τουριστική σεζόν κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, τότε η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 3,3%.

Αίσθηση έχει προκαλέσει, όμως, και το γεγονός ότι λίγο πριν τελειώσει ο πρώτος μήνας του έτους δυσμενής ήταν και η πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος για το ΑΕΠ, που κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 4,2%.

Να σημειωθεί πως ο οίκος Fitch κάνει λόγο για μια διαφορά στις προβλέψεις της τάξεων των 3 δισ. ευρώ, ένα ποσό που ξεπερνά τα ετήσια έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για μικρότερη ανάπτυξη που θα «κοστίσει» στην ελληνική οικονομία σχεδόν 1 δισ. ευρώ, σχεδόν όσα θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως επιστρέφουν τα εφιαλτικά σενάρια για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό ύφεσης τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.