Βόρεια Ελλάδα: Ενας Δεκέμβρης διαφορετικός φέτος

Βόρεια Ελλάδα: Ενας Δεκέμβρης διαφορετικός φέτος

Βόρεια Ελλάδα: Ενας Δεκέμβρης διαφορετικός φέτος

Υπό μεγάλη πίεση η Βόρεια Ελλάδα, εκεί τα δύο τρίτα των κρουσμάτων: Ο Δεκέμβρης θάναι φέτος διαφορετικός…

Η κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει να μην είναι καλή και σίγουρα τα φετεινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές.

Όπως αναφέρεται από την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της πανδημίας, εξελίσσεται σε μαραθώνιο. Οι φετεινές εορτές προμηνύονται διαφορετικές, τη στιγμή που το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση.

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, τα δύο τρίτα εντοπίζονται στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113.185, εκ των οποίων το 52,8% άνδρες. Τα 4.966 (4,4%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29.765 (26,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 612 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.

Οι 175 (28,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το 76%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.804 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 1.118 (39,9%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617», ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

  • Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνης: Η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις, και τα ενεργά κρούσματα σήμερα υπολογίζονται στις 18.000.

Επιπλέον την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας που έφτασε τα 49 χρόνια, που σημαίνει ότι τι φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται.

Παρατηρήθηκε επίσης σταδιακή αύξηση του μεριδίου των ανθρώπων άνω των 65 και συνολικά είχαμε 2.600 κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου, μάλιστα, έδωσε και μια γεύση για τα φετινά Χριστούγεννα, λέγοντας: «Φέτος ο Δεκέμβριος θα είναι διαφορετικό, αλλά και πολύ πιο δύσκολος, γιατί έρχεται σε συνέχεια πολλών μηνών κόπωσης, λόγω lockdown. Ας σχεδιάσουμε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή εμπειρογνώμων για άνοιγμα των σχολείων 14 Δεκεμβρίου με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Χθες το θέμα συζητήθηκε αλλά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δεν μπορεί να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

  • Μείωση κρουσμάτων την τρίτη εβδομάδα του lockdown

Το ευχάριστο είναι ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 1,750 κρούσματα την ημέρα, είπε η καθηγήτρια.

«Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Αναφορικά με τις εισαγωγές υπάρχει, είπε, σταδιακή μείωση. Σήμερα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι περίπου 360 εισαγωγές την ημέρα.

«Οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid αγγίζει το 84%, ενώ αντίστοιχα είναι 79% στην Αττική και 94% στη Θεσσαλονίκη».

  • Πώς γίνεται η διασπορά στην οικογένεια

Σημείωσε ότι η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown.

«Μια πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος είναι ότι λόγω της μεγάλης διασπορά στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές πινγκ-πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς.

Δηλαδή εκεί που πάει μια περιοχή να ηρεμήσει ξεσπά μια συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μια κλειστή δομή που λειτουργεί σαν πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά μέσα στα σπίτια.

Δυστυχώς ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας».

  • Μαραθώνιος η αντιμετώπιση της πανδημίας

Όπως είπε η καθηγήτρια, η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί ένα μαραθώνιο διότι έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό.

«Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια, τον επόμενο μήνα και αρχίσει ο εμβολιασμός χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας. Ικανή προστασία θα αποκτηθεί περίπου 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή στον 1 με 1,5 μήνα από την πρώτη δόση».

Βόρεια Ελλάδα: Ενας Δεκέμβρης διαφορετικός φέτος

 

Επανέλαβε ότι τα βασικά κριτήρια των ομάδων που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη (υγειονομικοί), αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση (ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας, ή άνθρωποι με σοβαρό υποκείμενο νόσημα).

Κατέληξε λέγοντας ότι όταν έρθουν στη χώρα μας τα εμβόλια θα έχουν ελεγχθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ όλα τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.

  • Χαμηλή η μείωση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, ωστόσο αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη.

«Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς.

Συγκεκριμένα τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής παραμένει κάτω από το 1, με την Αττική να διατηρεί πιθανώς ελαφρώς χαμηλότερο από τη Θεσσαλονίκη με βάση όμως τον αριθμό νέων διαγνώσεων.

Με βάση τον ρυθμό των διασωληνώσεων η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι είναι πιο κάτω από την Αττική. Τα ενεργά κρούσματα και στις δύο περιφέρειες παραμένουν εξαιρετικά υψηλά».

Όπως είπε, η Αττική έδειξε μείωση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 15-20% μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα και η Θεσσαλονίκη έδειξε μείωση σε ποσοστό 20-22%. Η επιβάρυνση στα βόρεια διατηρείται, ενώ υψηλό παραμένει και το φορτίο της Λάρισας.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί βαρύ προφίλ νοσηρότητας με τις διαγνώσεις των 40-65 ετών και άνω των 65 να έχουν την υψηλότερη επίπτωση, ωστόσο, τις τελευταίες τρεις μέρες παρατηρείται μικρή υποχώρηση στις διαγνώσεις στους άνω των 65 ετών.

Το νοτιότερο τμήμα της χώρας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. διατηρεί χαμηλότερο φορτίο, ενώ σε λιγότερο αστικές περιοχές παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας με μικρά ωστόσο σημεία κάμψης.

Έκανε έκκληση, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητα τους.

«Δυστυχώς ο ιός μας αφορά όλους», είπε, και επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται.

Έχουμε δρόμο να διανύσουμε μέχρι να δούμε την επιδημία να κάμπτεται μέσω του εμβολιασμού, τόνισε και συνέστησε υπομονή και προσοχή στην τήρηση των μέτρων τους επόμενους μήνες.

Αναφέρθηκε επίσης, στην παγκόσμια πορεία της πανδημίας λέγοντας ότι ο ρυθμός επέκτασης παραμένει σταθερός, με περίπου 600.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί περίπου στις 12.000 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ενεργότητας έχοντας καταγράψει 18 εκατ. διαγνώσεις και περισσότερους από 400.000 θανάτους.

Επί του παρόντος συνεχίζει μια ελαφρά πτωτική πορεία με καταγραφή λιγότερων διαγνώσεων συγκριτικά με 2 εβδομάδες πριν.

Βόρεια Ελλάδα: Ενας Δεκέμβρης διαφορετικός φέτος

 

  • Χαρδαλιάς: Σε 5 από τις 13 περιφέρειες της χώρας κατανέμεται το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων

Δύο επιπλέον μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας της νόσου Covid-19 ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικοί σε έλεγχο που θα γίνεται στα χερσαία σύνορα της χώρας δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους. Τα δύο αυτά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6:00 το πρωί.

Παράλληλα, ο κ.Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία σχετικά με τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και πώς αυτά κατανέμονται στις 13 περιφέρειες. Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Και ειδικότερα το 66,4% βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ η Αττική η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων.

Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα τόνισε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο».

Αναλυτικότερα αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, την κατ’ οίκον απομόνωση είναι 16.617.

Από αυτά, τα 7.031 (42,3%) βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267 (19,7%) στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777 (10,7%) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590 (9,6%) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και 632 (3,8%) στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως είπε οι διαφορές και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στις περιοχές σχετίζονται με το πόσο πιστά εφαρμόζονται τα μέτρα, μιας και είναι ίδια σε όλες τις περιοχές.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι ανάμεσα στις περιοχές που τους δημιουργούν προβληματισμό τις τελευταίες επτά ημέρες είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι -μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου, τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Παπαστεργίου και όλους τους δημάρχους των περιοχών αυτών- , πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού των ενεργειών τους, με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί με αποτέλεσμα οι 6 αυτές περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.

  • Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 περιφερειακές ενότητες έχουν ως εξής:

– 587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80

– 548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84

– 486 κρούσματα στην Ημαθία, από τα οποία νοσηλεύονται τα 103

– 454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83

– 376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38 και

– 172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται 26.

Βόρεια Ελλάδα: Ενας Δεκέμβρης διαφορετικός φέτος

 

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά, ενώ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους τόσο των πόλεων όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς, και η οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφισταμένων μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα εκτός από αυτές τις έξι περιοχές υπάρχουν κι άλλες που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, «παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:

– της Θεσσαλονίκης με 4375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται

– των Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται

– της Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται

– της Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται

– της Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται

– του Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται

– της Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται

– των Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται

– των Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται και

– της Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται

«Για να αποδώσουν τα μέτρα είναι απαραίτητο να τα εφαρμόζουμε όλοι με συνέπεια», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

  • Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς 1.783.429 έλεγχοι σχετικά με την τήρηση των μέτρων.

Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών έχουν εντοπιστεί 46.383 περιπτώσεις παράβασης, έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 9.485.677 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 1.426 συνολικά αθροιστικά ημερών.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιβαρυμένες περιοχές.

Βόρεια Ελλάδα: Ενας Δεκέμβρης διαφορετικός φέτος

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών αυτών «να δείξουν για ακόμα μια φορά επιμονή και υπομονή και να εφαρμόσουν με προσήλωση τα μέτρα που ισχύουν, όπως και στο παρελθόν, στην πρώτη φάση της πανδημίας όταν χάρη στη συνεπή τήρηση των μέτρων είχε μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο και αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η υπομονή και η πιστή τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, για να παραμείνουμε ασφαλείς», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν όσοι ζουν απομονωμένοι μακριά στην επαρχία και σε χωριά, όπως οι ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες θα μπορέσουν να δουν στις γιορτές τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ζουν μακριά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης, περάσαμε δύσκολα όλους αυτούς τους μήνες και το Πάσχα πάλι το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας και νομίζω το ίδιο θα συμβεί και με τα Χριστούγεννα».

  • Για την ιχνηλάτηση

Ερωτηθείς πώς γίνεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης αποτελεσματικά με 190 άτομα προσωπικό σε 2.000 και 2.500 κρούσματα την ημέρα, ενώ υπάρχουν οργανισμοί που συνιστούν 1.500 έως 3.000 ιχνηλάτες για πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, και αντιστοιχία 300 ιχνηλατών για 1.000 κρούσματα την μέρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι γνωρίζει για την πρόταση για 300 ιχνηλάτες ανά 1.000 κρούσματα, ωστόσο για εκείνον αυτό «φαντάζει εξωπραγματικό και ανεδαφικό γιατί ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κάθε ιχνηλάτης στο 8ωρο του θα χρεωθεί 3 ενεργά κρούσματα, δηλαδή η διαδικασία της ιχνηλάτησής του θα είναι μια διαδικασία που θα φτάσει τις 3,5 ώρες».

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο μέσος όρος μιας ιχνηλασίας είναι περίπου 23,3 λεπτά, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ιχνηλασίες που κλείνουν στο δεκάλεπτο αν δεν υπάρχουν στενές επαφές, υπάρχει πλήρη καταγραφή των χώρων που κινήθηκε, των δεδομένων της έναρξης των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχουν κι άλλες που λόγω πολλών στενών επαφών μπορεί να φτάσουν και τα 45 λεπτά, υπάρχει και το ρεκόρ της 1 ώρας και 22 λεπτά που ήταν μια ιχνηλάτηση που αφορούσε κάποιους εργάτες γης, και υπήρχε πρόβλημα με τη συνεννόηση και την επικοινωνία.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι όταν είχαν ανακοινωθεί 3.500 κρούσματα, στους 190 ιχνηλάτες επεκτάθηκε το ωράριο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλό τους. «Από τις 8 ώρες επεκτάθηκε το ωράριο στις 11 ώρες με μισή ώρα διάλειμμα. Χρεώθηκαν περίπου 17-18 φακέλους ο καθένας και σε 24 περίπου με 28 ώρες είχαμε τελειώσει.

Χρειάστηκε σε όλη την πανδημία τρεις φορές να κάνουμε ανάκληση ρεπό και επέκταση του ωραρίου λόγω όγκου δουλειάς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι η ιχνηλάτηση σε εκείνους ξεκινά από την ώρα που ο ΕΟΔΥ θα τους κοινοποιήσει το excel με τα ημερήσια κρούσματα που ούτως ή άλλως υπάρχουν και καταχωρούνται στον ΗΔΙΚΑ που είναι και ο μόνος φορέας καταγραφής των κρουσμάτων.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από παιδιά που νυχθημερόν ξενυχτάνε αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση σαν μια μοναδική περίπτωση που η σοβαρή ιχνηλάτηση αυτής της περίπτωσης μπορεί να κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας.

Είμαι περήφανος γι αυτά τα παιδιά που έχουν βρεθεί από διαφορετικά μετερίζια, από διαφορετικούς οργανισμούς, έχουν ενώσει δυνάμεις λειτουργούν με μόνο γνώμονα πώς θα προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή.

Καλό είναι πέρα από την θεωρητική ανάλυση βασισμένη στην όποια βιβλιογραφία ας ασχοληθούμε και με τον πραγματικό κόσμο της επιχειρησιακής καθημερινότητας.

Στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους όσους έχουν εύλογες απορίες, και ερωτήσεις να μας επισκεφθούν να τους δείξουμε πώς ιχνηλατούμε, πώς καταχωρούμε, πώς επιδημιολογικά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους επιστήμονές μας παρατηρούμε και αναλύουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλατουμένων και πώς τα επεξεργαζόμαστε πάντα με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα», κατέληξε.

  • Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης τα 1.667 επιπλέον κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

– 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

– 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.