Η παρέμβαση του άξιου ιεράρχη, εξόργισε τους αλβανούς. Εμάς μας εξοργίζει η αφωνία τις διεθνούς κοινότητας, που σιωπά απέναντι στις απίστευτες αλβανικές προκλήσεις και τον τουρκικό επεκτατισμό που καθιστά την Αλβανία στρατόπεδο της Τουρκίας.
«Λιμάνι του Δυρραχίου και το Κοσσυφοπέδιο», Έλληνας Μητροπολίτης: Η Αλβανία σκοπεύει να προσαρτήσει το Κοσσυφοπέδιο
Οκτώβριος 7, 2020. 20:50
Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Ανδρέας, αντέδρασε μετά την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να παραδώσει de facto το λιμάνι του Δυρραχίου στο Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο κληρικό, αυτό δεν είναι μια νέα κίνηση της κυβέρνησης των Τιράνων. Προσθέτει ότι η Αλβανία στοχεύει στην προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου στο οποίο κατά 90% κατοικείται από Αλβανούς.
«Και αυτή δεν είναι μια νέα στρατηγική του γείτονα. Από το 2008, όταν οι Κοσοβάροι ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Σερβία, η Αλβανία στοχεύει στην προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου, καθώς το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας παραμένει ζωντανό», είπε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Ανδρέας.
Και για τον Ερντογάν
Ο Έλληνας μητροπολίτης, επίσης, για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική επιρροή στην Αλβανία, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα στη Νότια Αλβανία χρησιμοποίησε τον όρο «Βόρειο-Ήπειρο».
«Από το 2008, όταν οι Κοσοβάροι έγιναν ανεξάρτητοι από τη Σερβία, η Αλβανία στοχεύει στην προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου, καθώς το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας» παραμένει ζωντανό. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η απόφαση της Αλβανίας ελήφθη τη στιγμή που η ελληνοτουρκική κρίση εξελίσσεται και όπου ο νεο-σουλτάνος Ερντογάν επιτίθεται σε πολλά μέτωπα.
Η τουρκική παρουσία είναι ιδιαίτερα έντονη στις δημόσιες υποθέσεις, στον στρατιωτικό τομέα, ακόμη και στον θρησκευτικό τομέα με τη δημιουργία ενός δικτύου τζαμιών. Επιπλέον, ο Ερντογάν παρακολουθεί τις εκλογικές εξελίξεις στην Αλβανία, γεγονός που φαίνεται να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ενώ η ανίσχυρη Σερβία δεν μπορεί να εμποδίσει αυτές τις εξελίξεις».
«Ενώ, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ελληνισμός του Βορείου Ηπείρου, όπως έχουν τα πράγματα, παραμένει, για άλλη μια φορά, μόνος και αδύναμος, μπροστά στον φανατισμό του Έντι Ράμα, ο οποίος, μαζί με τον φανατισμό του Ερντογάν, σχηματίζουν μια ισχυρή αλυσίδα γύρω μας. Φυσικά, δεν παραβλέπουμε ούτε την πανδημία του κορωνοϊού, την κρίσιμη κατάσταση στην οικονομία και την εκπαίδευση, ούτε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεράσει αυτές τις κρίσεις. Όμως, ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο για το κράτος να εξετάσει θέματα πέρα από τη θαλάσσια συμφωνία, ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.
Ωστόσο, εάν τα δικαιώματα των Ελλήνων κατοίκων της Βόρειας Ηπείρου δεν είναι πλήρως εγγυημένα, δεν θα πρέπει να εξεταστεί η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Gazeta Shqip, Gazeta Tema, Koha Jone,
—
The Hellenic Information Team