Λαγκάρντ: Ο κορωνοϊός θα αυξήσει την ανισότητα μεταξύ των κρατών στην Ευρωζώνη

Για έναν «άνισο» αντίκτυπο των επιπτώσεων της πανδημίας στις χώρες της Ευρωζώνης, έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι η μετα-κορωνοϊού εποχή θα συνοδευτεί με αυξημένο κενό μεταξύ Βορρά και Νότου.

Ως παράδειγμα, έφερε την πτώση του ΑΕΠ σε Γερμανία και Ισπανία κατά το α’ εξάμηνο 2020, ήτοι 11,5% και 22,7% αντίστοιχα.

Μιλώντας στο Harvard International Review, υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να διαβεβαιωθεί από τους θεσμούς πως τα πακέτα χαλάρωσης δεν θα αποσυρθούν πριν υπάρξει ορατή ανάκαμψη στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά στις ανισότητες που προαναφέρθηκαν, σημείωσε πως αυτές οι διαφορές «αντανακλούν τόσο τη σοβαρότητα της πανδημίας, τον σχεδιασμό της εθνικής απόκρισης -συνάρτηση διαφορετικών δημοσιονομικών θέσεων-, την οικονομική διάρθρωση, την τομεακή δραστηριότητα, τη δυνατότητα δημοσιονομικής απορρόφησης και την ανθεκτικότητα των εταιρικών και χρηματοοικονομικών τομέων».

«Είναι σαφές ότι η κρίση μπορεί να αφήσει μια κληρονομιά ακόμη πιο έντονων αποκλίσεων μεταξύ των οικονομιών της ζώνης του ευρώ, από ό,τι έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα.

»Οι χώρες θα επιστρέψουν στα επίπεδα του ΑΕΠ πριν από τον COVID σε διαφορετικά χρονικά σημεία, μερικά νωρίτερα, μερικά αργότερα.

»Αυτές οι χώρες που αγωνίζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με το σοκ πιθανότατα θα υποφέρουν από βαθύτερες και μακροχρόνιες ουλές.

»Όλα αυτά κινδυνεύουν να παρατείνουν και ακόμη και να παγιώσουν τη διαρθρωτική ετεροένεια στη ζώνη του ευρώ».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «τόσο κρίσιμο».

Έχει «διπλή λειτουργία», υποστηρίζει και αυξάνει τη δομική ανθεκτικότητα και το δυναμικό ανάπτυξης του «ολόκληρου χώρου».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.