Το θυμάτε κανείς;;;Οταν ο Ευ. Βενιζέλος ξεπούλησε τον ελληνικό δορυφόρο στους… ισλαμιστές;;;


Γιατί είναι σημαντική η αξιοποίηση των διαστημικών συχνοτήτων για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια
Αλλη μια μοιραία υπογραφή έχει βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ήταν εκείνος που το 2011, από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, είχε ανάψει το πράσινο φως για την πώληση της εταιρίας HELLAS SAT, η οποία διαχειριζόταν τον ελληνικό δορυφόρο. Με την υπογραφή Βενιζέλου το 2011, ξεκίνησε η σταδιακή αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της χώρας μας στον δορυφορικό πόλεμο.
Η πώληση της HELLAS SAT ολοκληρώθηκε το 2013 και η εταιρία πωλήθηκε αντί 270.000.000 ευρώ στον οργανισμό ΑRABSAT, στον οποίο συμμετέχουν οι 21 χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.
Μέχρι τότε, η θυγατρική εταιρία του ΟΤΕ είχε διασωθεί με διάφορες παρεμβάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε την ανάγκη ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών, προκειμένου η χώρα να επενδύσει στη διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων μέσω του ελληνικού δορυφόρου και να «μπει» στο παιχνίδι των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου μπορεί να προκάλεσε σχόλια, κυρίως για την επιλογή του χρόνου που γνωστοποιήθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όμως η υπόθεση της αξιοποίησης συχνοτήτων, εφαρμογών και επιχειρηματικών ευκαιριών, που θα δώσει η λειτουργία ενός ελληνικού δορυφόρου στο Διάστημα, είναι εξαιρετικά σημαντική και άπτεται των εθνικών συμφερόντων της χώρας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, πρακτικά η Ελλάδα χάνει εκατομμύρια ευρώ και θέσεις εργασίας από τη στιγμή που δεν διαθέτει έναν εθνικό φορέα για τη διαχείριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Διάστημα. Η χώρα μας κατέχει κυριαρχικό δικαίωμα στο Διάστημα στις 39 μοίρες ανατολικά και, στον βαθμό που δεν υπάρχει δορυφόρος σ’ αυτή την τροχιά, η Ελλάδα χάνει την τροχιακή θέση, την οποία παίρνει η επόμενη χώρα που έχει καταχωρίσει αίτημα διεκδίκησης δικαιώματος. Συνεπώς, η Ελλάδα έχει την επιλογή να εκτοξεύσει δικό της δορυφόρο ή να μισθώσει την τροχιακή θέση.
Εάν τίποτα από τα δύο δεν συμβεί, η χώρα μας θα χάσει ένα σημαντικό κυριαρχικό δικαίωμα στο Διάστημα, το οποίο θεωρείται εξίσου σημαντικό με τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα. Η λειτουργία ενός ελληνικού δορυφόρου στο Διάστημα δίνει σημαντικές δυνατότητες στο ελληνικό κράτος, με την αξιοποίηση εφαρμογών προς όφελος της κοινωνίας. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση του δορυφόρου μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη πυρκαγιών, στην παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης, στην πρόληψη πλημμυρών, στην αναμετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων κ.λπ.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, «η Ελλάδα θα επιδιώξει να καταστεί, επίσης, κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιριών που θα αιτούνται φάσμα στο Διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα), οι οποίες αποκομίζουν σημαντικά τέλη».
Παράλληλα, η ίδρυση του ΕθνικούΚέντρου Διαστημικών Εφαρμογών αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη περισσότερων από 70 εταιριών, οι οποίες παράγουν για εταιρίες του εξωτερικού και δραστηριοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία που αφορά εφαρμογές για το Διάστημα.
Υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις και ερευνητικά προγράμματα σε μεγάλες επιχειρήσεις που παράγουν τμήματα για εξειδικευμένα οπλικά συστήματα, ενώ ο κρατικός φορέας θα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει δεκάδες εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους που είναι διαθέσιμοι.
7/2/2013

https://olympiada.files.wordpress.com/2013/02/hellassat.jpg
Διαβάστε  την ανακοίνωση της  Arabsat....

Η Arabsat είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος («ΟΤΕ»), έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για την απόκτηση του 99,05% συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της Hellas-Sat Consortium Ltd («Hellas Sat»).
Η συμφωνία αγοράς μετοχών υπογράφηκεμετά συνολικού τιμήματος € 208 εκατ, που αντιπροσωπεύει το 99,05%,:

• Αξία των επιχειρήσεων του Hellas-Sat, ύψους € 157 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 7 φορές το EBITDA της Hellas-Sat για το 2012, και

• Τα μετρητά στην κατοχή του Hellas-Sat για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, το οποίο εκτιμάται σε 53,4 εκατομμύρια €.

Η Hellas-Sat έχει την αποκλειστική χρήση της τροχιακής θέσης 39 ° Ανατολικά και όλες τις σχετικές ραδιοσυχνότητες από την Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Κύπρου. Η εταιρεία είναι ο χειριστής του Hellas-Sat 2, ενός από τους πιο ισχυρούς δορυφόρους με ευρεία ευρωπαϊκή κάλυψη. Εκτός από την Ευρώπη, ο Hellas-Sat 2 καλύπτει τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική και έχει ένα χαρτοφυλάκιο πάνω από 100 πελάτες σε 26 χώρες.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω του Arabsat Κύπρος Ltd, 100% θυγατρική της Arabsat, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2013, όταν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Υ.Γ
Ο Ηellas Sat 2  αποτελεί τα «μάτια και τα αυτιά» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους. Ο δορυφόρος αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό εργαλείο και η πώληση του, πολύ πιθανόν να στερήσει στερήσει ή επηρεάσει από τις άμυνες των δύο χωρών τους διαύλους επικοινωνίας και μετάδοσης εικόνας σε αληθινό χρόνο που είχαν διατεθεί από τις ΕΕΔ.

Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, υπάρχουν σταθμοί ελέγχου από τους οποίους δίνεται πρόσβαση στις πληροφορίες που μεταδίδει ο δορυφόρος.

Δεδομένου ότι ο παραπάνω δορυφόρος αποτελεί στρατηγικό εργαλείο της Ελλάδος και έχει σημαντικό ρόλο στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας, τίθενται τα εξής ερωτήματα: Το ΥΠΕΘΑ έχει ενημερωθεί για την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat;
Εαν ναι, ποιές θα είναι οι συνέπεις στη λειτουργία των επικοινωνιακών δυνατοτήτων και αμυντικών δομών της χώρας;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.