Πρωτοφανές: Οι Τούρκοι απαίτησαν να μην πετάξουν τα ελληνικά αεροσκάφη στην παρέλαση της Λευκωσίας, όπως και έγινε

Αρθρο του Χρήστου Κυμπιζή στην κυριακάτικη Kontranews 

• «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης: «Απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η απουσία των F-16 από την παρέλαση στη Λευκωσία»
• «Η Αθήνα φοβήθηκε» γράφουν τα κυπριακά ΜΜΕ

Ηχηρή ήταν η …απουσία των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που αφενός έχει σχολιαστεί αρνητικά στην Κύπρο και αφετέρου μαρτυρά πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα το σθένος να αντιτεθεί στα «θέλω» του Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Οκτώβριο του 2017, μετά από 16 χρόνια, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από την Κύπρο σε μια συμβολική κίνηση, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα τόσο στην Τουρκία, όσο και στη διεθνή κοινότητα. Αυτό επαναλήφθηκε και το 2018.

Φέτος, ενώ τα Ελληνικά F-16 ήταν έτοιμα να απογειωθούν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, με προορισμό την Λευκωσία, ώστε να συμμετέχουν στην παρέλαση για την 59η επέτειο ανακήρυξης Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή να μείνουν στο έδαφος. Η απόφαση πάρθηκε οριακά την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστικό είναι το ότι δεν πρόλαβε να ενημερωθεί ούτε ο Κύπριος εκφωνητής της παρέλασης, με αποτέλεσμα το πρωινό της 1ης Οκτώβρη να προαναγγείλει τον ερχομό των ελληνικών  F-16, κάτι που δεν έγινε ποτέ…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποστολή είχε εγκριθεί από το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όμως ακυρώθηκε μετά από απαίτηση της Άγκυρας, που για τους δικούς της προφανείς λόγους δεν επιθυμούσε τη συγκεκριμένη υπερπτήση, έχοντας ως σιωπηρό σύμμαχο τις ΗΠΑ, που αφενός θέλει να κρατήσει ίσες αποστάσεις με όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ και που αφετέρου δεν βλέπει με καλό μάτι τις πτήσεις αεροσκαφών μιας χώρας, στον εναέριο χώρο ενός άλλου κυρίαρχου κράτους.

Μάλιστα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Άγκυρα απειλούσαν πως αν τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τη Λευκωσία, οι τουρκικές δυνάμεις θα προκαλούσαν στρατιωτικό επεισόδιο.

Η ελληνική δικαιολογία πως η ακύρωση των πτήσεων δεν έγινε λόγω των τουρκικών απειλών, αλλά για να συμμετέχουν τα αεροσκάφη στην άσκηση “Παρμενίων”,  δεν φαίνεται πως έγινε πιστευτή στην Κύπρο.

«H Αθήνα φοβήθηκε – Δεν πέταξαν ελληνικά F16 στην παρέλαση» ήταν ο τίτλος που διάλεξε η μεγάλη κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων στο σχετικό δημοσίευμα:

«Η παρουσία ελληνικών μαχητικών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία, για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε συμβολική σημασία και έστελνε ένα μήνυμα στην αντίπερα όχθη, στην κατοχική Τουρκία. Ούτε αυτή τη συμβολικής σημασίας ενέργεια δεν έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη» και συμπλήρωνε σε άλλο σημείο:

«Τουλάχιστον, η προηγούμενη κυβέρνηση, και όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, είχε γραμμή πλεύσης και ενεργή πολιτική στο Κυπριακό. Ουσιαστική πολιτική με δράσεις και πρωτοβουλίες, που έθεσαν σε σωστή βάση το Κυπριακό. Αυτό φαίνεται να έχει χαθεί πλέον με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα».

«Απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η απουσία των F16 από την παρέλαση στη Λευκωσία» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση ο Εθνικός Κήρυκας, η εφημερίδα της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, της οποίας εκδότης και διευθυντής έχει διατελέσει ο Αντώνης Διαματάρης, νυν υφυπουργός Εξωτερικών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Εθνικός Κήρυκας φιλοξενεί δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος σημείωσε ότι «η Κύπρος κατανοεί τους λόγους για τους οποίους λήφθηκε η απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας πάντως πως «η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας συνεχώς ενισχύεται».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.