Τα Σκόπια «συνθηκολόγησαν» στο θέμα της ονομασίας;

Του Vladislav Perunović, ανταποκριτή του Hellasforce από τα Σκόπια, ΠΓΔΜ
Μετά τις εκτεταμένες συναντήσεις της Πέμπτης μεταξύ αξιωματούχων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία απέκτησε πληθώρα σχετικιστικών ερμηνειών τόσο σε συμβατικά, όσο και σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πραγματοποίησε μια… εντυπωσιακή πρόταση η οποία, ενώ υπόκειται επίσης σε πληθώρα αναλύσεων συμφραζομένων, φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στην εφαρμογή του «νόμου της φειδωλότητας».
Μετά από μια επίσκεψη σε ένα τζαμί, προκειμένου να συγχαρεί τους Ισλαμιστές (40% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ), ο Ζάεφ δήλωσε ουσιαστικά ότι θα προσκαλέσει τον διορισμένο από τον ΟΗΕ διαπραγματευτή μεταξύ των επίσημων Σκοπίων και της Αθήνας για το θέμα του ονόματος για μια έκτακτη συνάντηση, αναμένοντας μια «συγκεκριμένη πρόταση» για το όνομα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζάεφ ανέφερε επίμονα ότι είναι επιθυμητό να «γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» (αλλά δεν ανέφερε την ένταξη στην ΕΕ, στην οποία επίσης αντιτίθεται η Αθήνα).
Φαίνεται ότι, υπό το φως της εύθραυστης κατάστασης ασφαλείας στα Βαλκάνια, η ΠΓΔΜ του Zaev χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από ποτέ και ότι, καθώς η ελληνική αντιπολίτευση είναι το μοναδικό εμπόδιο, αυτό κάνει τη δήλωσή του ένα θαυμάσιο μήνυμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα ότι τα Σκόπια απαιτούν από τον Νίμιτς μια οριστική πρόταση ονόματος που θα προωθηθεί δυναμικά στο κοινό της ΠΓΔΜ.
Αυτό μόνο μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για τη διαμόρφωση λύσης, μετά την οποία, πολλά εμπόδια μεταξύ της Ελλάδας και της μικρής κεντρικής Βαλκανικής Δημοκρατίας θα ξεπεραστούν και η πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί.
Οι ταχείες διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ζάεφ, 26 χρόνια μετά την εμφάνιση των Σκοπίων ως ανεξάρτητου κράτους και μετά από 11 χρόνια νεο-παγανιστικού εθνικού μυστικισμού με στοιχεία φασισμού και λατρείας προσωπικότητας του τώρα απομακρυνθέντος ηγέτη της ακροδεξιάς, Νίκολα Γκρουέφσκι, αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή από την Ελληνική Δημοκρατία

Hellasforce

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.