Ν. Κοτζιάς: Να αποσύρει η Τουρκία τα στρατεύματα από την Κύπρο δήλωσε ξεκάθαρα στην Die Welt!

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι ένα κράτος το οποίο τώρα δημιουργείται, όπως συνέβαινε τα έτη 1959-1960, αλλά είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα στην Κύπρο είναι η κατοχή του βόρειου τμήματος από τον τουρκικό στρατό. «Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί. Θέλουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα δημιουργεί ίσα δικαιώματα», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Σημείωσε πως είναι σημαντικός ο ρόλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Για τον κ. Ερντογάν, τον χαρακτήρισε «μεγάλη προσωπικότητα που έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της Τουρκίας και οδήγησε σε άνοδο την τουρκική οικονομία. Δυστυχώς σήμερα δεν συμπεριφέρεται ανάλογα».
Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σημείωσε πως «οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει πολλά. Αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη υποστήριξη από τις χώρες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
Όπως είπε, «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν από την Ελλάδα πολύ λίγους πρόσφυγες και η υποστήριξη που δόθηκε για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού που είχαν υποσχεθεί». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έδειξε σε σχέση με την υποδοχή των προσφύγων μεγάλη ανθρωπιά. Αλλά ένα νέο κύμα προσφύγων το φετινό καλοκαίρι θα μας έθετε υπό μεγάλη πίεση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ακραίο όριο των δυνατοτήτων της».
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ε.Ε. είναι ότι δεν έχει καμία στρατηγική διαχείρισης κρίσεων. Υπάρχουν χώρες που προσπαθούν και επιδεικνύουν αλληλεγγύη, όπως η Γερμανία. Και υπάρχουν χώρες που επιδιώκουν μία Ευρώπη à la carte και θέλουν μόνον να αποκομίζουν πλεονεκτήματα. Όμως οι κοινές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται από κοινού».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.