Ρεβυθούσα: Το ρωσικό αέριο «εξοστράκισε» το LNG-Κατάλαβες τώρα ποιοι και γιατί έριξαν τον Καραμανλή;

Ήθελε να φέρει φτηνό ρώσικο αέριο με αγωγό από τον οποίο η Ελλάδα θα κέρδιζε. Τούρκοι πράκτορες όπως ο Μπράιζα, τον ανέτρεψαν, προκειμένου να αγοράσεις πάλι ρωσικό φυσικό αέριο, με νταβατζιλίκι όμως και εκβιασμό από τους Τούρκους.

Κατάλαβες τώρα ποιοι και γιατί έριξαν τον Καραμανλή;

IMG 6935

Εκτός αγοράς έθεσε τα φορτία LNG τον Απρίλιο το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριοπου μπαίνει στη χώρα μας από το Σιδηρόκαστρο μέσω του αγωγού Turk Stream. Οι περιζήτητες μέσα στην ενεργειακή κρίση εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας έμειναν στα αζήτητα τον Απρίλιο, ενώ και οι ελάχιστες για εκφόρτωση προγραμματισμένες ποσότητες LNG τελικά ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά από το 2019 να μηδενιστούν οι εισαγωγές LNG. Είχε προηγηθεί μια σταδιακή ακύρωση φορτίων από τον Ιανουάριο, με τις εκφορτώσεις των προγραμματισμένων φορτίων να περιορίζονται μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με στοιχεία του S&P Global Commodity Insights, η Ελλάδα μέχρι πρότινος εισήγε 34.000-336.000 μετρικούς τόνους LNG μηνιαίως, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καταγράφονται κατά την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης το 2022.

Οπως προκύπτει από το ετήσιο πρόγραμμα εκφορτώσεων LNG που δημοσιεύει ο ΔΕΣΦΑ, οι παίκτες στην περιοχή σχεδίαζαν αρχικά να φέρουν τρία φορτία LNG τον μήνα που πέρασε, όμως ο σχεδιασμός αυτός αναθεωρήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, η Mytilineos σχεδίαζε να εισαγάγει φορτίο LNG (1 TWh) στις 6 Απριλίου, στη συνέχεια σειρά θα έπαιρνε η Kolmar στις 12 Απριλίου με φορτίο 0,5 TWh και θα ακολουθούσε η MET trading στις 22 Απριλίου με άλλο ένα φορτίο 1 ΤWh.

Πλην όμως, από τις αναθεωρήσεις του προγράμματος φάνηκε ότι οι ποσότητες στα πρώτα δύο φορτία περιορίστηκαν στα 0,02 ΤWh έκαστο και στη συνέχεια ακυρώθηκαν, όπως ακυρώθηκε και το τρίτο φορτίο, για να φτάσουμε στις μηδενικές εισαγωγές LNG τον Απρίλιο. Eίχε προηγηθεί η ακύρωση δύο φορτίων τον Φεβρουάριο έναντι αρχικού σχεδιασμού για πέντε, και τον Μάρτιο άλλων δύο φορτίων έναντι αρχικού σχεδιασμού για τέσσερα. Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, από τις προγραμματισμένες αρχικά ποσότητες των 13 εκατ. μεγαβατωρών στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας εκφορτώθηκαν τελικά το πρώτο τετράμηνο ποσότητες 6,7 εκατ. μεγαβατωρών, με το κοντέρ να μηδενίζει τον Απρίλιο.

Οι συνολικές εισαγωγές LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας μειώθηκαν κατά 27,1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τις ποσότητες να ανέρχονται σε 6,93 TWh. Tην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, οι συνολικές εισαγωγές LNG έφτασαν τις 9,51 TWh. Το ίδιο διάστημα από το Σιδηρόκαστρο –το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου μέσω του Turk Stream– μπήκαν στο εθνικό σύστημα 7,25 τεραβατώρες, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 που κάλυψε το 44% των συνολικών εισαγωγών για την περίοδο αναφοράς.

Το ρωσικό αέριο κυριάρχησε και στον σταθμό της Ρεβυθούσας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ με 1,91 TWh, ποσότητες αυξημένες κατά 82% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το αμιγώς ρωσικό αέριο ή μεταμφιεσμένο ρωσικό αέριο που φτάνει στη Βουλγαρία μέσω Τουρκίας κυριάρχησε όμως συνολικότερα στην αγορά των Βαλκανίων και είναι αυτό που έφερε τη μεγάλη ανατροπή στις εισαγωγές LNG της Ρεβυθούσας. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το ελληνικό σύστημα προς τη Βουλγαρία μειώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 94,9%, στις μόλις 0,29 TWh, πτώση που αποδίδεται από τον ΔΕΣΦΑ στις αυξανόμενες εισαγωγές φυσικού αερίου της Βουλγαρίας από την Τουρκία.

Η Boυλγαρία έχει υπογράψει από το 2023 συμφωνία με την Τουρκία για την τροφοδοσία της Bulgargaz από την τουρκική BOTAS με 1,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος (bcm) για 13 χρόνια. Η συμφωνία έχει μπει στο στόχαστρο της Ε.Ε., η οποία διεξάγει έρευνα από τον περασμένο Οκτώβριο για να διαπιστώσει κατά πόσον η Bulgargaz μπορεί να λειτουργεί ως μεσάζων για το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται μέσω Τουρκίας και παραδίδει στην περιοχή. Μόλις πρόσφατα, εξάλλου, αποτέλεσε και πεδίο επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Βουλγαρία διαπίστωσε ότι έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Bulgargaz οδηγώντας την στη χρεοκοπία.

Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς παγίωση της εικόνας που διαμορφώνεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποδυναμώνει τον σχεδιασμό εξαγωγικών υποδομών που συνδέονται με τον αποκαλούμενο Κάθετο Αξονα, όπως οι τερματικοί σταθμοί υγροποίησης στη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο, και ο δεύτερος τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης. Τα υπό σχεδιασμό έργα με τα οποία η Ελλάδα έχει συνδέσει την ανάδειξή της σε κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως και η αναβάθμιση του αγωγού IGB από τα 3 δισ. στα 5 δισ. κ.μ. αερίου δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους εάν ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης των Ανατολικών Βαλκανίων καλυφθεί μέσω Τουρκίας.

Υπάρχουν όμως και παρατηρητές που διατυπώνουν μια ψύχραιμη ανάλυση. Σύμφωνα με αυτήν, η συμφωνία Τουρκίας – Βουλγαρίας έχει ημερομηνία λήξης και παράλληλα η Τουρκία λόγω της υψηλής εσωτερικής ζήτησης δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμα αξιόπιστο προμηθευτή, κάτι που η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί στους γείτονές της ενισχύοντας το σύστημά της και με νέες υποδομές.

O Southstream και ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ήταν οι μέγιστες επενδύσεις που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα.

Με τις σημερινές εξελίξεις στην Ουκρανία, εάν είχαν περάσει οι δύο αγωγοί, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα το “Μονακό” της Ενέργειας. Χρήμα, ασφάλεια, ιλιγγιώδης ανάπτυξη.

Και όμως, με τα δύο ολοκαυτώματα (2007 – 2009), τις μαζικές δολοφονίες αμάχων πολιτών, τις πορτοκαλί εξεγέρσεις ισλαμοφασιστών (Δεκέμβρη – Μάη) και τους εκβιασμούς των νταβατζήδων, ο Καραμανλής γκρεμίστηκε. Και μαζί γκρεμίστηκε και η Ελλάδα.

 

Αντί για Μονακό ενέργειας, γίναμε τοξικός σκουπιδότοπος της συμμορίας Παπανδρέου.

Θα τιμωρηθούν; Θα τιμωρηθούν τα καθάρματα που με πρόσχημα τον κροκόδειλο του Έβρου ακύρωναν αγωγούς; Θα τιμωρηθούν τα κτήνη που δολοφονούσαν Έλληνες, απειλούσαν και εκβίαζαν;

Και θυμηθείτε, μπορούν ακόμα να γίνουν οι αγωγοί. Εάν βγούμε από το μνημόνιο.

Θα επανέλθουμε. Μέχρι τότε θυμηθείτε:

olympia1

Εδώ και μήνες φωνάζαμε μόνοι μας: Αποκάλυψη – βόμβα: Η ευθεία απειλή του πρέσβη στον Έλληνα υπουργό
και ΣΕΞ, ΑΓΩΓΟΙ, ΔΝΤ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΟΜΒΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΑΪΖΑ…

Ο λομπίστας που παντρευόταν την τουρκάλα δημοσιογράφο στην Κωνσταντινούπολη, την ιδια στιγμή που ξεσπούσαν οι Πυρκαγιές στην Ηλεία!

Προηγουμένως είχε “προειδοποιήσει” με δηλώσεις του στο “Βήμα” για την “δυσφορία” σχετικά με την υπογραφή του Southstream.

Σήμερα, νέα στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το ασφυκτικό pressing που άσκησαν τα τουρκόφιλα λόμπι των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Καραμανλή για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος – Ρωσίας.
Σε αυτές τις πιέσεις πρωταγωνιστεί ο περιβόητος Μάθιου Μπράιζα, σύζυγος πλέον της τουρκάλας δημοσιογράφου Zeyno Baran που πρώτη αρθρογράφησε στις αρχές του 2007, κατά της συμφωνίας Πούτιν – Καραμανλή για τον South stream. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας! Τον αγωγό που αχρήστευε τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας.

Η φρικτή συγκυρία; Την ημέρα που ξεσπούσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, ο κύριος Μπράιζα παντρευόταν την κυρία Zeyno στην Κωνσταντινούπολη. 23 Αυγούστου 2007.

olympia2

Η Λώρα Ιωάννου στο χθεσινό αφιέρωμα της Real News, αποκαλύπτει τη μυστική συνάντηση Καραμανλή – Στάνισεφ – Πρόντι στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο του 2007, όπου οι τρεις πρωθυπουργοί συνεννοήθηκαν να βγουν την ίδια ώρα από την Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να προετοιμάσουν τη συμφωνία για τον South Stream χωρίς να τους πάρουν είδηση οι Αμερικανοί! Την ίδια ώρα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης αφηγείται τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε -όχι μία, αλλά πολλές φορές- από τον Αμερικανό ομόλογό του Ματ Μπράιζα. Το γεγονός ότι ο Γ. Βαληνάκης ανήκει στον πολύ κλειστό κύκλο της οικογένειας Καραμανλή φανερώνει ότι οι Αμερικανοί ήθελαν τα προειδοποιητικά sms θα φθάσουν απευθείας στον πρωθυπουργό…

Το πρωτοσέλιδο δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. “Αμερικάνικη δυσφορία για τον αγωγό”, “Όλη η Ελλάδα στις φλόγες”

olympia3

Τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην κατάθεση-φωτιά πρώην κορυφαίου υπουργού στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα τον Ιανουάριο του 2013. Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ότι δέχθηκε συγκεκριμένες πιέσεις από τον τότε Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, λίγες ημέρες προτού υπογραφεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον South Stream.

Πιέσεις για South Stream

Ο Γ. Βαληνάκης κράτησε το ευαίσθητο «χαρτοφυλάκιο» των ευρωπαϊκών και ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 2004 έως το 2009, με «τιμονιέρηδες» στο υπουργείο Εξωτερικών αρχικά τον Πέτρο Μολυβιάτη και μετέπειτα την Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως αφηγείται στην εφημερίδα, εκείνη την περίοδο οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να τον βάλουν με την πλάτη στον τοίχο… «Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε συνάντηση, η συζήτηση ήταν ίδια. Πώς θα ακύρωναν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας», δηλώνει.

Μοχλός πίεσης ο Αμερικανός ομόλογός του Ματ Μπράιζα. Ο Γ. Βαληνάκης, που σήμερα είναι κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου, αποκαλύπτει δύο χαρακτηριστικές συνομιλίες που είχε με τον Μ. Μπράιζα. Και οι δύο αποπνέουν τη δυσφορία των ΗΠΑ για την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να συμμετάσχει η Ελλάδα στον αγωγό South Stream.

«Προωθείτε τα ρωσικά συμφέροντα»

olympia4

Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Μάρτιο του 2007, στο σπίτι του Γ. Βαληνάκη στη Ραφήνα. Ο Μ. Μπράιζα άφησε τις περιστροφές και μπήκε κατευθείαν στην ουσία. «Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αιτιάσεις απέναντι στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, ουσιαστικά προωθείτε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και συνεπώς από τα ρωσικά συμφέροντα», είπε στον Ελληνα ομόλογό του.

Σε μία από τις πολλές συναντήσεις που είχαν στη Nέα Yόρκη, ξεχωρίζει η «φιλική» κουβέντα που είχαν στο μπαρ του ξενοδοχείου Waldorf Astoria, τον Σεπτέμβριο του 2008. «Κάθε φορά που πήγαινα να θέσω τη δική μας ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, εκείνος γύριζε την κουβέντα στα ενεργειακά. Σε εκείνη τη συνάντηση, μάλιστα, συνέδεσε ευθέως την πρόοδο στα εθνικά μας θέματα με την ακύρωση του South Stream», θυμάται ο Γ. Βαληνάκης. Η χαλαρή κουβέντα αποδείχθηκε αποκαλυπτική των αμερικανικών προθέσεων. «Ετσι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στα θέματα που μας θίγετε, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, όταν εσείς προωθείτε τα ρωσικά συμφέροντα», είπε επί λέξει ο Μ. Μπράιζα. «Πρέπει να μας βοηθήσετε, διότι και εσείς έχετε όφελος αν δεν υπάρχει ένταση στο Αιγαίο. Οσο για τα ενεργειακά, είναι θέματα που χειρίζονται ο πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ελλάδα ακολουθεί ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική», ανταπάντησε ο Γ. Βαληνάκης.

Ακόμα και όταν ο Γ. Βαληνάκης του ανέφερε την έναρξη των συνομιλιών με τον Καντάφι για την ΑΟΖ, σε μία προσπάθεια να τον πείσει ότι η Ελλάδα ακολουθεί ανοιχτή εξωτερική πολιτική, έλαβε την εξής απάντηση: «Αυτό είναι καλό. Με τη Λιβύη μπορείτε να συνεργαστείτε και με άλλες χώρες μπορείτε να συνεργαστείτε, αλλά όχι με τη Ρωσία»!

Μία φορά απάντησε δημόσια ο Γ. Βαληνάκης στον Μ. Μπράιζα, τον Μάιο του 2008. «Με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προωθούν και διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα με τον καλύτερο τρόπο, σε όλα τα μέτωπα. Κατά συνέπεια, οι όποιες υποδείξεις, απʼ όπου και αν προέρχονται, σε τίποτα δεν ωφελούν και μόνο θόρυβος γίνεται», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η μυστική τριμερής στις Βρυξέλλες

Η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης το σχέδιο «αιφνιδιασμού» τριών πρωθυπουργών προκειμένου να θολώσουν τα νερά και να χάσουν τα ίχνη τους οι ΗΠΑ. Η υπόθεση των υποκλοπών είχε ήδη γνωστοποιηθεί και οι Αμερικανοί είχαν βάλει στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση του τότε πρωθυπουργού. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει προφυλάξεις ώστε να μην τιναχτεί η επικείμενη συμφωνία στον… αέρα. Ετσι, τον Ιούνιο του 2007 οργανώθηκε μυστική τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – Ιταλίας – Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής που βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ήταν το απόλυτο «καμουφλάζ»! Κώστας Καραμανλής – Σεργκέι Στάνισεφ και Μάριο Πρόντι είχαν συνεννοηθεί να βγουν από το τραπέζι της συνόδου την ίδια ώρα. Το σχέδιο γνώριζαν και οι τρεις αντιπροσωπείες που τους συνόδευαν. Ολοι μαζί ανέβηκαν στον 7ο όροφο, όπου βρίσκονταν τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας, και στριμώχτηκαν στο γραφείο συσκέψεων. Εκεί έκλεισαν όλες οι λεπτομέρειες της τριμερούς συμφωνίας σχετικά με τον South Stream.

Τρεις ημέρες αργότερα, από την Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα και Ρωσία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους πέραν του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Η είδηση ότι Καραμανλής – Πούτιν έδωσαν τα χέρια για τον South Stream ήταν για τους Αμερικανούς ο απόλυτος αιφνιδιασμός! Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τόπου έφυγε ο Αμερικανός πρέσβης από την Αθήνα. Εκείνη την εποχή οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να κρατήσουν τη Ρωσία μακριά από τα ενεργειακά παιχνίδια στην Ευρώπη. Προωθούσαν με μανία τον αγωγό ITGI, που θα ξεκινούσε από το Αζερμπαϊτζάν και θα κατέληγε στην Ιταλία μέσω Τουρκίας και Ελλάδος. Η όλη τους έννοια ήταν ο αγωγός να γεμίσει όχι με ρωσικό αλλά με αζέρικο αέριο, αμερικανικών συμφερόντων.

olympia5
olympia6

Τα τετ α τετ Καραμανλή – Πούτιν

07.12.04: Πρώτη επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία

08.09.05: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στη Χαλκιδική (Πόρτο Καρράς)

04.09.06: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στην Αθήνα

15.03.07: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στην Αθήνα (τότε έγινε η πρώτη σε βάθος συζήτηση για τον South Stream)

* (22.6.07: Βρυξέλλες: Συνάντηση Kαραμανλή – Πρόντι – Στάνισεφ, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου)

25.06.07: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη (εδώ ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία, προς έκπληξη όλων, κάτω από τη μύτη του Ερντογάν)

18.12.07: Επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα

29.04.08: Επίσκεψη (εργασίας) Καραμανλή στη Μόσχα

Επιβεβαιώνει και ο Πολύδωρας

Καβγάς στήθηκε για τον South Stream και ανάμεσα στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα και τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, το 2009. Ο Ντ. Σπέκχαρντ είχε προσκαλέσει σε δείπνο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης των Δυτικών Σαμόα και έξι Ελληνες βουλευτές. Παρουσία όλων, την κουβέντα άνοιξε ο Αμερικανός πρέσβης. «Τι σας έπιασε με τον South Stream;», ρώτησε ενοχλημένος τον Β. Πολύδωρα. «Θα είναι ένας ευνοϊκός διάδρομος για την Ελλάδα», απάντησε, στο ίδιο ύφος, ο Β. Πολύδωρας. «Οχι, δεν γίνεται αυτό. Καταλαβαίνετε, είναι γεωπολιτικό το ζήτημα», επέμεινε ο Σπέκχαρντ. «Εμείς θα κοντράρουμε τη Ρωσία; Γιατί δεν βάζεις τον καγκελάριο Σρέντερ; Εξάλλου, κανείς αγωγός δεν ανταγωνίζεται άλλον αγωγό. Η Ευρώπη χρειάζεται τέσσερις και πέντε αγωγούς και πάλι δεν ικανοποιείται ενεργειακά», αντέτεινε ο Β. Πολύδωρας, που ακόμα απορεί με τον απροκάλυπτο τρόπο που οι Αμερικανοί ήθελαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία.

Πηγή: www.olympia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.