Το Ναυτικό βγάζει τα υποβρύχια στο Αιγαίο

Μπορεί η ηρεμία των τελευταίων εβδομάδων με την Τουρκία να έχει επιφέρει ησυχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε καμία περίπτωση όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν εφησυχάζουν.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζει κανονικά τις προγραμματισμένες τους ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και τις συνεργασίες με πολυμερή σχήματα με την συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ ή συμμαχικών Στρατών.

Το Πολεμικό Ναυτικό έβγαλε χθες στο Αιγαίο συνολικά 5 υποβρύχια, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ.

Πρόκειται για άσκηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Τα υποβρύχια, από τις 22 έως τις 31 Μαρτίου θα αναπτυχθούν σε Μυρτώο, Κρητικό και Καρπάθιο Πέλαγος με έμφαση σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Στην άσκηση πρόκειται να συμμετάσχουν οι «εφιάλτες του Αιγαίου», τα αθόρυβα υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, type 214, τα οποία εδώ και μία δεκαετία κυριαρχούν στον βυθό της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Καστελλόριζο - Κωνσταντίνος Φλώρος Τουρκία

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που αναδύθηκε στο Καστελλόριζο, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, προκαλώντας ρίγη στους Τούρκους.

“Το Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αναδύθηκε επιβλητικά έξω από το λιμάνι της Μεγίστης στο Καστελλόριζο, δημιουργώντας στους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας την αίσθηση της απόλυτης ασφάλειας, «διευκολύνοντας» έστω και έτσι την αγωνιώδη προσπάθεια εκείνων που επιχειρούν να το εντοπίσουν” ανέφερε στο μήνυμα του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προσθέτοντας: “Τα Υποβρύχιά μας παραμένουν οι «Αθέατοι» Άοκνοι φρουροί του Αιγαίου, με τα περισκόπιά τους να παρακολουθούν τα πάντα!!!”, είχε γράψει τότε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Άσκηση ΠΡΩΤΕΑΣ»

Οι ειδικές δυνάμεις από Ελλάδα Κύπρο και ΗΠΑ συμμετείχαν στην εντυπωσιακή άσκηση ΠΡΩΤΕΑΣ στην μεγαλόνησο. Οι «σκιές του Αιγαίο» τα επίλεκτα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ προχώρησαν στην εκτέλεση επιχειρησιακών αντικειμένων με έμφαση σενάρια σε αμφίβιο περιβάλλον.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Τριμερή Συνεκπαίδευση μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ με την ονομασία «PROTEAS – 1/23», που ξεκίνησε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 και έλαβε χώρα στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κύπρου.

Η συνεκπαίδευση αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες Χώρες, και συνέβαλε στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ-ΔΕΕ σε συμμαχικό πλαίσιο.

Στην συνεκπαίδευση οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως παρακάτω:

  • Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον (Over the Beach – OTB).
  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) – Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC)
  • Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή (Sniping).
  • Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC).
  • Αναγνώριση – προειδοποίηση (HAILING) και Νηοψίες [Visit Board, Search and Seizure (VBSS).
  • Τεχνικές και Τακτικές Διαδικασίες Ομάδων (Techniques – Tactics and Procedures – TTP).
  • Εκπαίδευση σε αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου συμμετείχαν με προσωπικό της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) με Ταχύπλοα Σκάφη (Τ/Σ) Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου RHIB-11 (Rigid-Hulled Inflatable Boat), ενώ από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό των US Νavy Special Operation Forces με 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Ταχείας Αντίδρασης CCM (Combat Craft Medium).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.