Σε μια μέρα 88 παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Κάτι παραπάνω από βέβαιο είναι ότι η Τουρκία επιδιώκει την δημιουργία «θερμού επεισοδίου», ειδικά από τη στιγμή που τα δημοσκοπικά ευρήματα έχουν βυθίσει σε απόγνωση τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι η Άγκυρα ακολουθεί τη γνωστή συνταγή της εξαγωγής της εσωτερικής της κρίσης, με επίκεντρο το Αιγαίο, εκεί όπου καθημερινά αναβαθμίζει τις προκλήσεις της, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα που έχει στις διαθεσιμότητές μαχητικών. Γι’ αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά drones.

Αυτό συνέβη και την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου όπου καταγράφηκε ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Τουρκικά drones προχώρησαν μαζί με μαχητικά F-16 και ελικόπτερα σε 88 παραβιάσεις τους FIR Αθηνών και σε 6 υπερπτήσεις πάνω από το νησί της Κινάρου.

Συνολικά 11 αεροσκάφη (4 UAV, 2 ATR-72, 1 Ε/Π και 4 μαχητικά F-16) παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο 88 φορές, με την Πολεμική μας Αεροπορία να κυνηγάει τους εισβολείς.

Και μπορεί τα τουρκικά drones να μην είναι οπλισμένα -τουλάχιστον προς το παρόν- όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα τα αφήνουμε ανενόχλητα να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο. Και βεβαίως είναι στοχοποιημένα από την ελληνική αεράμυνα από τη πρώτη στιγμή που εισβάλουν στον ελλαδικό χώρο. Όμως είναι απαραίτητη και η δική μας εξοπλιστική ενίσχυση με μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα, καθώς έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου», αλλά και ατυχήματος στο Αιγαίο, με την Άγκυρα να το επιδιώκει κιόλας για τους ευνόητους λόγους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.