Τι περιμένουν να ακούσουν οι Έλληνες από τον Ζελένσκι!

Θα πάρει ξεκάθαρη θέση στα ανοιχτά μέτωπα της χώρας μας και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο ή θα παραμείνει «δεμένος» στον φίλο του, Ερντογάν;

Κάθε φορά που απευθύνεται στο Κοινοβούλιο μιας χώρας, οΒολοντιμίρ Ζελένσκι συνηθίζει να επικαλείται την Ιστορία της.

Στις ομιλίες του επιχειρεί να αγγίξει τη συνείδηση των ακροατών του, μέσα από ατάκες με στοχευμένη συναισθηματική απήχηση στα συγκεκριμένα έθνη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ενδεικτικά:

  • Στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος «απήγγειλε» Τσόρτσιλ: «Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους».
  • Στους Αμερικανούς θύμισε το «Εχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
  • Στα μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου φώναξε με πάθος «Γκρεμίστε αυτό το τείχος», μιλώντας για ένα νέο τείχος, όπως αυτό του Βερολίνου, που χωρίζει την Ευρώπη.
  • Στους Γάλλους συνέκρινε τη Μαριούπολη με το Βερντέν, τη γαλλική πόλη που καταστράφηκε από τον πόλεμο των χαρακωμάτων.
  • Στη Βουλή του Ισραήλ παραλλήλισε τα δεινά των Ουκρανών με αυτά των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα. Αν και η σύγκριση θεωρήθηκε βέβηλη από Ισραηλινούς βουλευτές.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο Ζελένσκι, κατά την προσφιλή του τακτική, θα επιχειρήσει στην αυριανή τηλε-ομιλία του στην ελληνική και την κυπριακή Βουλή να αναφερθεί με το ίδιο πάθος και στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας ή στις τραγωδίες του Ελληνισμού. Ο Ζελένσκι, πάντως, θα χρειαζόταν μπόλικο θάρρος και κάποιες άβολες -για τον ίδιο- αλήθειες προκειμένου να «ξεσηκώσει» το ακροατήριό του.

Οι στιλιζαρισμένες τηλε-ομιλίες Ζελένσκι, πάντα με χακί στρατιωτικό μπλουζάκι, ρητορεύουν για στρατιωτική υποστήριξη και περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Το πρώτο που πρέπει να κάνετε, είναι να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση μας», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Απ’ όλους τους λαούς οι Ελληνες είναι βέβαιο πως δεν χρειάζονται προτροπές ώστε να νιώσουν την απόγνωση και τον πόνο που προκαλεί μια εισβολή. Κανένας δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά σε αμάχους που απειλούνται, βομβαρδίζονται, εκτοπίζονται, υποφέρουν, πεθαίνουν. Η καταδίκη είναι πάντα χωρίς αστερίσκους.

Θα μπει στη θέση των Ελλήνων;

Το ερώτημα είναι αν ο ίδιος ο Ζελένσκι θα μπει στη θέση των Ελλήνων. Κι αν θα τολμήσει να μιλήσει για τα σοβαρά και ανοιχτά θέματα εθνικής ασφάλειας του Ελληνισμού, δίχως να καταφύγει σε «ανώδυνες» και εύπεπτες επικλήσεις στην αρχαία Ιστορία της χώρας μας.

Για να νικήσει τον ιμπεριαλισμό του Πούτιν, ο Ζελένσκι έχει προσκυνήσει τον ιμπεριαλισμό του Ερντογάν. Βέβαια, ο ηθοποιός είναι πρόεδρος μιας χώρας σε πόλεμο και ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το συμφέρον του λαού του. Θα ήταν χρήσιμο, όμως, να μας δείξει ότι πιστεύει αυτά που λέει. Και ότι οι επικλήσεις του στο Διεθνές Δίκαιο και στην εθνική κυριαρχία είναι αξιακές, όχι συγκυριακές.

Ο κ. Ζελένσκι καλείται αύριο να πείσει -όχι με… εμβατήρια αλλά με επιχειρήματα- για ποιον λόγο η Ελλάδα υποχρεούται να εμπλακεί (επιβάλλοντας κυρώσεις που μας τσακίζουν οικονομικά και στέλνοντας όπλα που μας τοποθετούν στις μη φιλικές χώρες της Ρωσίας) σε έναν τέτοιον πόλεμο, από τη στιγμή που τα ουκρανικά συμφέροντα είναι πλήρως εναρμονισμένα με τα τουρκικά και οι δεσμοί Ζελένσκι – Ερντογάν ακλόνητοι υπό οποιαδήποτε συγκυρία.

Όπως και τι εννοούσε όταν έγραφε σε tweet του στις 25 Μαρτίου: «Συζήτησα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ουκρανίας». Πάντως, πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση κοινοβουλευτικής τηλε-ομιλίας του Ζελένσκι που δεν τη ζήτησε ο ίδιος. Η ελληνική κυβέρνηση τον παρακάλεσε, με συνέπεια να διχαστούν κι άλλο τόσο το ελληνικό Κοινοβούλιο, από το οποίο θα απέχουν αύριο τα τρία από τα έξι κόμματα, όσο και η ελληνική κοινή γνώμη. Ακόμα μια διχαστική κίνηση Μητσοτάκη…

Όσα ξεχνάει και όσα πρέπει να πει για Κύπρο και Ελλάδα

  1. Ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι μέσα στην Ε.Ε., όπου φιλοδοξεί να εντάξει και την Ουκρανία, βρίσκεται και η Κύπρος. Μια χώρα την οποία αιματοκύλισε με βάρβαρη εισβολή η Τουρκία. Ενα διαρκές έγκλημα 48 ετών. Για να το πούμε και στα «ουκρανικά», η Τουρκία είναι η δική μας «Ρωσία» και ο Ερντογάν είναι ο δικός μας «Πούτιν».
  2. Ο Ζελένσκι ουδέποτε μέχρι τώρα έχει παρομοιάσει την τουρκική με τη ρωσική εισβολή ούτε την έχει καταδικάσει, παρά τις κραυγαλέες ομοιότητες. Η αυριανή τηλε-ομιλία του σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο είναι μια καλή ευκαιρία να απαιτήσει άμεσα απελευθέρωση της Μεγαλονήσου και επιβολή δυτικών κυρώσεων στην Τουρκία με την ίδια σκληρότητα όπως στην περίπτωση της Ρωσίας.
  3. Αντίθετα, ανάγει σε ειρηνοποιό τον «φίλο του», όπως τον αποκαλεί συνέχεια, Ερντογάν. Είναι φίλος του ο αρχηγός ενός κράτους που έχει εισβάλει και κάνει κατοχή μισού αιώνα σε ευρωπαϊκό έδαφος;
  4. Μόλις προχθές ο Τσαβούσογλου ζήτησε για πολλοστή φορά την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ό,τι ακριβώς επιβάλλει ο Πούτιν στην Ουκρανία. Είναι υπέρ ή κατά ο Ζελένσκι; Δεν θα πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση με την ομιλία του στη Βουλή;
  5. Ο Ζελένσκι στηλιτεύει όλες τις χώρες επειδή δεν παίρνουν ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά δεν κάνει την παραμικρή νύξη για την απραξία της δήθεν «ουδέτερης» Τουρκίας, στην οποία «δραπετεύει» το «επικηρυγμένο» ρωσικό χρήμα. Γιατί;
  6. Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει δείξει διάθεση να εξηγήσει την αμυντική συνεργασία που υπέγραψε με τον Ερντογάν στις 3 Φεβρουαρίου, με σκοπό την από κοινού παραγωγή τουρκικών drones στο έδαφος της Ουκρανίας και τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας στην Τουρκία. Όπλα, δηλαδή, που η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας. Αύριο θα πρέπει να μας διαφωτίσει.
  7. Η Ουκρανία του Ζελένσκι δεν έχει καταδικάσει τις τουρκικές παραβιάσεις, προκλήσεις και βλέψεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Τις θεωρεί νόμιμες;

«Πουλάει Δύση» και… χαϊδεύει τους ναζί

Ο Ζελένσκι ουσιαστικά «πουλάει Δύση». Όμως το ερώτημα παραμένει: Στην επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα ποιου το μέρος επιλέγει; Ο κ. Ζελένσκι θεωρεί Δύση τον αυταρχισμό Ερντογάν; Την εξόντωση τουρκικών ΜΜΕ και της ελευθεροτυπίας; Τις χιλιάδες φυλακίσεις «αντιφρονούντων»; Τις επεκτατικές πολιτικές και τη στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας σε τόσα παράλληλα μέτωπα ακόμα κι αυτή τη στιγμή; Οφείλει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στους πολίτες και τους βουλευτές Ελλάδας και Κύπρου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Fox News ο Ζελένσκι ρωτήθηκε να ξεκαθαρίσει αν το τάγμα Αζόφ είναι ναζιστικό. Η απάντησή του αιφνιδίασε αρνητικά. Είπε επί λέξει ότι «το Αζόφ είναι αυτό που είναι»! Συγκεκριμένα: «To Αζόφ είναι ένα από τα πολλά τάγματα. Είναι αυτό που είναι. Υπερασπιζόταν τη χώρα μας. Και αργότερα ενσωματώθηκε στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, οπότε δεν είναι πια αυτόνομη ομάδα, είναι συστατικό του ουκρανικού στρατού. Κάποιοι από αυτούς το 2014 παρενέβησαν τους νόμους της Ουκρανίας, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης. Ο νόμος είναι πάνω απ’ όλα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.