Εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως θα προκαλούσε η πλήρης απαγόρευση εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Αμερικανικές προειδοποιήσεις

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι τυχόν κυρώσεις με τις οποίες θα επιβαλλόταν πλήρης απαγόρευση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, θα οδηγούσαν στην «εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως, κάτι που θα έπληττε τις ΗΠΑ και τους δημοκρατικούς συμμάχους τους».

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Γέλεν είπε ότι ελπίζει οι πετρελαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού «να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τους επόμενους έξι μήνες –χάρη και στο δέλεαρ των υψηλότερων τιμών. Αυτό θα επέτρεπε να επιβληθούν σκληρότεροι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο».

Η Γέλεν σχολίασε ακόμα ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη θα έχει «τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην Ουκρανία και πέρα από αυτήν».

Πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη τιμή της ενέργειας, του μετάλλου, του σιταριού και του καλαμποκιού που παράγουν η Ρωσία και η Ουκρανία «θα κλιμακώσει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις».

Αναφορικά με το πώς η σύγκρουση επηρεάζει τους Αμερικανούς στο εσωτερικό, είπε: «Οι κυρώσεις που επιβάλαμε στη Ρωσία ανεβάζουν την τιμή της ενέργειας. Είναι ένα τίμημα που είναι σημαντικό να πληρωθεί για να τιμωρηθεί η Ρωσία για ό,τι κάνει στην Ουκρανία».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.