Ηλίας Κονοφάγος: Να ανατρέψουμε τη νοοτροπία της ενεργειακής… αφασίας

Το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Ηλίας Κονοφάγος, μίλησε σήμερα για τον άλλο μεγάλο πόλεμο πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία , με τις τραγικές επιπτώσεις, αυτόν της Ενέργειας. Όπως είπε, η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος , την ώρα που η απεξάρτηση από την Ρωσία δεν είναι διαδικασία μηνών αλλά χρόνων και την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ενεργειακά όπως και η Ρωσία και οι πετρελαιο-παραγωγές Αραβικές χώρες , κερδίζουν από την άνοδο των τιμών.

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Ενέργεια, όπως τόνισε , ήδη διαβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον η Ευρώπη θα ταλανίζεται από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια. Κατά τον κ. Κονοφάγο, έστω και τώρα μετά από 12 χρόνια απραξίας, η Ελλάδα πρέπει να βγει από την «ενεργειακή ύπνωση» , που πολιτικές επιλογές μας την οδήγησαν σε εξάρτηση για την ενέργεια της στο 95%. Είναι ανάγκη είπε, να χαράξουμε στρατηγική ενεργειακής αυτάρκειας, με αποθέματα άνω του 1 τρις δολαρίων υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου , ιδίως νότια της Κρήτης, πλούτου που είναι η λύση και για την ενεργειακή αναπνοή της Ευρώπης.

Δυστυχώς , εδώ και 30 χρόνια, επεσήμανε, ούτε ένα θαλάσσιο τρυπάνι δεν έχει υπάρξει για την τυπική πιστοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, παρόλο που οι στόχοι – κοιτάσματα είναι πλήρως χαρτογραφημένοι. Κάποιοι εξακολουθούν να κρατούν την χώρα και την ενεργειακή της αυτάρκεια σε μόνιμο «ενεργειακό λήθαργο» , την ώρα που οι απλοί πολίτες στενάζουν από την ακρίβεια σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που εξαρτώνται άμεσα από την ενέργεια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.