Οι μαζικές εθνικοποιήσεις, η οικονομική καθίζηση, η άτολμη Ευρώπη

Προφίλ Γιώργος Αθανασίου

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ήδη τεράστιο φόβο, λόγω των θανάτων σε όλες τις κοινωνίες του πλανήτη και παράλληλα μεγάλη οικονομική αναταραχή. Τα χρηματιστήρια βυθίζονται, η τιμή του πετρελαίου καταρρέει και η ύφεση προβάλλει απειλητική παντού.

Η πανδημία αυτή φέρνει, για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο, την αποκρουστική εικόνα του πλανήτη, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την άκρατη παγκοσμιοποίηση, που επιβάλλει η παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία των πολυεθνικών και των φεουδαρχών του πλούτου.

Δείτε λοιπόν με παραδείγματα πως καταρρέει το αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού που ορισμένοι το έκαναν σημαία τους ως σωτηρία της παγκόσμιας κοινότητας.
Αρωγός και προσφυγή ιδιωτικών εταιρειών στη σιγουριά και την προστασία του κράτους:

1.Στην Ισπανία η κυβέρνηση Σάντσεθ προχωρά στην εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων
2. O υπουργός Υγείας της χώρας Σαλβαδόρ Ιλα ανακοίνωσε ότι επιτάσσονται και μπαίνουν υπό δημόσιο έλεγχο και όλες οι ιδιωτικές εταιρείες που είναι σε θέση να παράγουν ιατρικό εξοπλισμό.
3.Η ALITALIA κρατικοποιείται για να διασωθεί
4.Στην Βρετανία του Τζόνσον και του δόγματος της «αγέλης», τα αεροδρόμια του Χίθροου και του Γκάτγουικ, τα δύο μεγαλύτερα της χώρας για να κρατηθούν ανοιχτά,δίνεται κρατική επιχορήγηση με κάθε τρόπο.
5.Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμη και για εθνικοποιήσεις για να «προστατεύσει τις μεγάλες εταιρίες της χώρας
6.Στις ΗΠΑ πολλά αεροδρόμια για να κρατηθούν ζητούν χρηματοδότηση από το κράτος
Ίσως από αύριο η στήριξη ιδιωτικών εταιρειών με κρατική επιχορήγηση να γίνει ο κανόνας.Όμως για όσους θυμούνται -τουλάχιστον στην ΕΕ-ήταν παραβίαση των κανόνων η κάθε κρατική παρέμβαση χρηματοδότησης.


Έφταναν λίγες μέρες μιας παγκόσμιας επιδημίας να γκρεμίσει το δόγμα της σχολής του Σικάγο,του Φρίντμαν,των ”αόρατων χεριών’‘ των αγορών και των αυτορυθμίσεων.
Η ακαριαία κατάρρευση των μνημονίων και των πλεονασμάτων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα,που έφεραν μόνο πόνο και δυστυχία είναι η ύστατη απόδειξη της αδυναμίας της «ενωμένης» Ευρώπης να αντιληφθεί τον λόγο ύπαρξής της. Και να σταματήσει να υπάρχει.

Κλείνω με αυτό που θεωρώ σημαντικό και που θυμήθηκε την ύστατη στιγμή ο Μακρόν, ότι πρέπει «να επανεξετάσουμε τις αξίες της δημοκρατίας μας» και πως «κάποια αγαθά και υπηρεσίες», όπως η ανθρώπινη ζωή και η υγεία «πρέπει να τίθενται εκτός αγορών».
Καλή υπομονή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.