Δυσοίωνες προβλέψεις για τις αγορές ως το τέλος του έτους – Ανησυχία από τον παράγοντα Τραμπ

Το κακό ξεκίνημα του Δεκεμβρίου στη Wall Street προετοιμάζει τους επενδυτές για ένα ασταθές κλείσιμο του έτους, καθώς τα σύννεφα πάνω από τις αγορές πυκνώνουν και τα γεωπολιτικά ρίσκα αυξάνουν. Οι επενδυτές εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητοι στο ενδεχόμενο μιας ασθενούς οικονομικής επίδοσης στα τέλη του έτους, καθώς δεν ξεχνούν ότι ο περασμένος Δεκέμβριος (2018) ήτα ο χειρότερος μήνας για τη Wall Street μετά τη Μεγάλη Ύφεση (1929)

Ο δείκτης S&P500 υπέστη την τρίτη συνεχόμενη μείωση την Τρίτη, αφού έπεσε κατά 2% από το κλείσιμο- ρεκόρ της περασμένης Τετάρτης. Το πιο πρόσφατο κύμα πωλήσεων σημειώθηκε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι είναι πιθανό η εμπορική συμφωνία με την Κίνα να μην υπογραφεί πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον προσεχή Νοέμβριο.

Καθώς η Wall Street δεν είναι και πολύ αισιόδοξη για μια πιθανή εμπορική συμφωνία, οι πρόσφατες κινήσεις δείχνουν ότι οι επενδυτές οχυρώνονται ενόψει της υποχώρησης των αγορών. «Το αφήγημα για το εμπόριο, γρήγορα γύρισε ανάποδα, καθώς τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για την επιβολή δασμών, πυροδότησαν τον κίνδυνο στις διεθνείς αγορές» σημείωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης για επενδύσεις στην Allianz Investment Management.

Η Wall Street έχει αναστατωθεί κατά καιρούς φέτος από τα διάφορα tweets και τα σχόλια που σχετίζονται με το εμπόριο κι ανεβάζει στον επίσημο λογαριασμό του ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά η αγορά γενικά έχει διευρύνει την ανοδική της πορεία την τελευταία δεκαετία, με τη βοήθεια των χαμηλών επιτοκίων.


Ένα «καλάθι» μετοχών που σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο εμφάνισε άνοδο περίπου κατά 21% φέτος, αλλά το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το 23% του S&P500, πράγμα που αντανακλά την αισιοδοξία -με επιφυλάξεις- των επενδυτών ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Οι στρατηγικοί αναλυτές για τις επενδύσεις, στους οποίους απευθύνθηκε το πρακτορείο Reuters σχετικά με τον μέσο όρο αύξησης των μετοχών εντός του 2020, ανέφεραν ότι αναμένουν μια ήπια άνοδο, με τη βοήθεια των χαμηλών επιτοκίων, της σταθερής παγκόσμιας ανάπτυξης και της καλύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη των κερδών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η λήψη θέσης (positioning) σε δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) γίνεται με σύνεση, κυρίως για εκείνα τα συμβόλαια που λήγουν αμέσως μετά τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε πρόκειται να επιβληθούν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα (smartphones, υπολογιστές, παιχνίδια κλπ) αξίας περίπου $300 εκατομμυρίων.

Πηγή: Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.