Επενδυτικά σχέδια 8 δισ. ευρώ για την κατασκευή ξενοδοχείων


Επενδυτικά σχέδια που εκτιμάται ότι προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ δρομολογούνται στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Μόνο το 2016 τοποθετήθηκαν κεφάλαια 3,2 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον έργα 4 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές. Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν από αναβαθμίσεις και κατασκευές νέων ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, που συνδυάζουν ξενοδοχεία, μαρίνες, γκολφ και, ασφαλώς, τουριστικές κατοικίες.

Επανεκκίνηση

Η συνεχής ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και η άνοδος των επισκεπτών σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, έχουν οδηγήσει στην επανεκκίνηση τουριστικών έργων που χρονολογούνται στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ παράλληλα έχουν προσελκυστεί και νέοι πολλά υποσχόμενοι επενδυτές.

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που βρίσκεται προ των πυλών είναι το Elounda Hills στην ομώνυμη περιοχή της Κρήτης. Πρόκειται για έργο 408 εκατ. ευρώ, που προωθείται από τη Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 και θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, αλλά και τρία ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών. Το συγκρότημα θα συνοδεύεται από μαρίνα, θεματικά πάρκα και πάρκα αναψυχής, καταστήματα, υποδομές εστίασης, σπα και αθλητικά κέντρα.

Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ). Από τα 408,49 εκατ. ευρώ της επένδυσης, τα 50,4 εκατ. αφορούν την αγορά της γης και έχουν ήδη καταβληθεί (ο Ρώσος επιχειρηματίας άρχισε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007), ενώ τα υπόλοιπα 358 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος κατασκευής.

Σκορπιός

Αλλος ένας Ρώσος επενδυτής, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό για την αναμόρφωση και την τουριστική εκμετάλλευση του Σκορπιού, μετά την απόκτηση του νησιού από την Αθηνά Ωνάση το 2013.

Πρόσφατα, το έργο των 150 εκατ. ευρώ έλαβε την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων και αρχίζει η διαδικασία της αδειοδότησης.

Το σχέδιο αφορά την ανάπτυξη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου 48 κλινών με δύο μεζονέτες, όπως επίσης και επιπλέον τεσσάρων μεζονετών. Η επιφάνεια που θα ανοικοδομηθεί θα είναι της τάξεως των 9.700 τ.μ., ενώ συνολικά στο νησί των 830 στρεμμάτων μπορούν να ανεγερθούν έως 51.000 τ.μ. Στόχος είναι η έναρξη των εργασιών τον Οκτώβριο του 2018 και η ολοκλήρωσή τους δύο χρόνια αργότερα.

Κάβο Σίδερο

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον και η τουριστική επένδυση της βρετανικής Minoan Group στη Σητεία της Κρήτης (Κάβο Σίδερο), η οποία έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς, λόγω της αναμονής έκδοσης των αδειών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, δηλαδή πριν από 20 και πλέον χρόνια.
Μετά και την πρόσφατη απόρριψη της νέας προσφυγής στο Προεδρικό Διάταγμα που πολεοδομεί την έκταση των 25.0000 στρεμμάτων που έχουν μισθωθεί από τη Minoan από τη Μονή Τοπλού, η αδειοδότηση του έργου των 268 εκατ. ευρώ (που έχει ήδη ενταχθεί και στις διαδικασίες περί fast track) βρίσκεται στην τελική του ευθεία, καθώς, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Minoan κ. Ενγκλετον, δεν είναι πλέον εφικτό να γίνουν άλλες προσφυγές.

Σημειωτέον ότι η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ., που θα αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα και τουριστικές κατοικίες.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ πρόκειται να κριθεί η τύχη του Atalanti Hills

Ασφαλώς λίγες είναι οι περιπτώσεις τέτοιων μεγάλων επενδύσεων που αδειοδοτούνται ομαλά και με γοργούς ρυθμούς, ακόμα κι αν έχουν ενταχθεί στον νόμο περί fast track. Το παράδειγμα της επένδυσης για την ανάπτυξη του Atalanti Hills στην περιοχή Εξαρχος του Δήμου Λοκρών της Φθιώτιδας ήρθε πρόσφατα να προστεθεί στη σχετική λίστα, όντας και μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που δρομολογούνται στη χώρα, μετά την αντίστοιχη στο Ελληνικό. Πρόκειται για σχέδιο 1,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει τη δημιουργία 5.500 νέων και μόνιμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ετήσια βάση, οι οποίες θα αυξηθούν σε 8.800 με την ολοκλήρωση της επένδυσης σε βάθος χρόνου. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Λοκρός ΕΠΕ, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό των βρετανικών συμφερόντων επενδυτικών ομίλων Europa Capital και Prufrock Investments.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Οι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν. Παράλληλα, προβλέπονται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακού, εκπαιδευτικού και γαστριμαργικού κέντρου, εγκαταστάσεις για την ανάδειξη περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής, λίμνες και μονοπάτια, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικό χωριό, χωριό περιπέτειας για παιδιά, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου. Στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός της περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) περιλαμβάνεται το απαραίτητο οδικό δίκτυο, αλλά και εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με βιολογικές μεθόδους.

Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη, το ΣτΕ παρέπεμψε για την Ολομέλεια την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την οριοθέτηση της ΠΟΤΑ στην εκτός σχεδίου περιοχή των 12.350 στρεμμάτων. Η επίμαχη περιοχή είναι στις υπώρειες του όρους Χλωμό, κοντά στον Δήμο Ορχομενού, και απέχει από τη θάλασσα περίπου 11 χιλιόμετρα.

Επί της ουσίας, το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ δεν κατέληξε σε ομοφωνία αναφορικά με την έγκριση του Π.Δ. που καθορίζει τις χρήσεις γης και τη μέγιστη εκμετάλλευση της έκτασης, με αποτέλεσμα να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια. Η διχοτόμηση των συμβούλων Επικρατείας επήλθε ως προς τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4280/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στον νόμο 998/1979 για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας, η δημιουργία ΠΟΤΑ και η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων στην επίμαχη περιοχή είναι νόμιμες. Αντιθέτως, η μειοψηφία αποφάνθηκε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν προτείνεται νομίμως, λόγω αντισυνταγματικοτήτων. Η μειοψηφία υπογραμμίζει ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτές οι προβλέψεις του νόμου 4280/2014, που επιτρέπουν τις επεμβάσεις στις δασικές εκτάσεις για τουριστικές εγκαταστάσεις και για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. Ετσι, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πάντως, με δεδομένο ότι κατά πλειοψηφία το Προεδρικό Διάταγμα έχει τη σύμφωνη γνώμη των δικαστών, φαίνεται ότι δεν θα προκύψουν σημαντικά εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης. Αλλωστε, οι επενδυτές δρομολογούν την ανάπτυξη μόλις του 2,56% της έκτασης, ήτοι 420 στρέμματα, ενώ και το μέγιστο ύψος των κτιρίων δεν θα ξεπερνά τα 13,5 μέτρα (τρεις όροφοι).

Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.