Κοινωνικό μέρισμα: Οι πιο έξυπνες απάτες στην προσπάθεια να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Τα ευτράπελα δυστυχώς, δεν λείπουν είτε από ανθρώπους που επιχειρούν να εισπράξουν παράνομα ή από ταλαίπωρους που δεν βγάζουν άκρη από λάθη του παρελθόντος στο σύστημα. Άκουσε ότι… μοιράζουν χρήματα και δεν έχασε χρόνο. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, πήγε να κάνει τα χαρτιά για νεκρό συγγενή, αποκρύπτοντας φυσικά το γεγονός ότι ο δικαιούχος είχε αποδημήσει εις Κύριον, ώστε να πάρει ο ίδιος στη συνέχεια το βοήθημα. Η περίπτωση συνέβη στα Χανιά.
Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, ο Διευθυντής ΚΕΠ Χανίων, Χρήστος Γιακουμάκης, ο συγκεκριμένος πολίτης ήρθε από την πρώτη ημέρα να κάνει αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα. Είχε φροντίσει να μην δηλώσει τον θάνατο του συγγενούς του ο οποίος είχε ακόμα ενεργό κωδικό στο Taxis του υπουργείου οικονομικών. Δεν φτάνει που παρανόμως δεν το είχε δηλώσει, δεν φοβήθηκε να πάει στο ΚΕΠ και να κάνει χαρτιά ώστε να ζητήσει κοινωνικό μέρισμα.
Ο άνθρωπος κρύβοντας φυσικά από τους υπαλλήλους ότι ο συγγενής του είχε πεθάνει, βεβαίωνε με όση πειστικότητα μπορούσε να επιστρατεύσει, ότι ο δικαιούχος ήταν πολύ ηλικιωμένος και δεν είχε δυνατότητα να μετακινηθεί ζητώντας από τους υπαλλήλους να τον βοηθήσουν και να προχωρήσουν τη διαδικασία χωρίς την παρουσία του δικαιούχου, μια και όλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα υπήρχαν.
Ωστόσο, όπως δηλώνει ο κ. Γιακουμάκης, κάποιες φορές γινόμαστε “κακοί” αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς γιατί δεν γίνεται να έχεις εμπιστοσύνη. Επιμείναμε στην παρουσία του δικαιούχου στο ΚΕΠ ή την προσκόμιση εξουσιοδότησης με το γνήσιο της υπογραφής του κάτι που φυσικά δεν έγινε από τον πολίτη καθώς όπως αποδείχτηκε ήθελε να κάνει την αίτηση σε πεθαμένο συγγενή του για να εισπράξει ο ίδιος τα χρήματα.
Και ένα και δυο και τρία και 4 ΑΜΚΑ!
Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις πολιτών στα Χανιά με διπλά ακόμα και τριπλά ΑΜΚΑ!
Στο ΚΕΠ Χανίων απευθύνθηκε πολίτης που ήθελε να λάβει κοινωνικό μέρισμα ο οποίος βρέθηκε με 2 ΑΜΚΑ με αποτέλεσμα να μην μπορεί στο σύστημα να προχωρήσει η αίτησή του. Ενώ έγινε η διαδικασία από τα ΚΕΠ για τη διαγραφή του ενός ΑΜΚΑ, η αίτηση και πάλι δεν “προχωρούσε” στο σύστημα. Τελικά ανακάλυψαν ότι υπήρχε στο όνομά του και τρίτο ΑΜΚΑ και στη συνέχεια και τέταρτο! 
Τι είχε συμβεί; Κάθε φορά που ο άνθρωπος χρειαζόταν ΑΜΚΑ ή δεν το θυμόταν, έπαιρνε καινούριο αριθμό. Από τη μια ο άνθρωπος δεν γνώριζε και από την άλλη το σύστημα του το επέτρεπε. Έτσι έβγαλε ένα ΑΜΚΑ χωρίς το ΑΦΜ του, ένα με το ΑΦΜ, ένα με τη σύζυγο κόκ. 
Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις διπλών ΑΜΚΑ στα Χανιά, τονίζει ο κ. Γιακουμάκης και για το απαράδεκτο αυτό λάθος δεν φταίει ο πολίτης αλλά το σύστημα. Από το ’99 που άρχισε να εκδίδεται πιλοτικά το ΑΜΚΑ για να γίνει απογραφή, δεν ζητούσαν καν το ΑΦΜ από τους πολίτες για να συνδέσουν τον έναν αριθμό με τον άλλο. Πήγαινε ο πολίτης ζητούσε ΑΜΚΑ και του το έδιναν αμέσως. Στη συνέχεια κανείς δεν τον εμπόδιζε να ξαναπάει και να ξαναζητήσει αριθμό. Γι αυτό και υπάρχουν διπλά και τριπλά ΑΜΚΑ σε πολίτες με αποτέλεσμα τώρα πια που το σύστημα συνδέει τον συγκεκριμένο αριθμό με το ΑΦΜ, να “πετάει” έξω τις αιτήσεις τους. Σκεφτείτε ότι μόλις πριν από 2-3 χρόνια άρχισαν να ζητούν αριθμό δημοτολογίου για να δώσουν ΑΦΜ.
Εικονικά διαζύγια
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με φοροτεχνικούς έχουν υπάρξει και ζευγάρια στα Χανιά που έχουν κάνει εικονικό διαζύγιο για φορολογικούς λόγους. Αυτά τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό σε δικηγόρο για συναινετικό διαζύγιο, χωρίς ωστόσο να έχουν χωρίσει αλλά συνεχίζουν να ζουν μαζί κανονικά θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα παρόλο που δεν το δικαιούνται.

Πηγή: flashnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.