Το ΔΝΤ «παίρνει θέση» για το ελληνικό χρέος

Στους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδοτικής εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλλιαμ Μάρεϊ.
Συγκεκριμένα, το στέλεχος του ΔΝΤ εκτιμάται πως θα απαντήσει σε ερωτήσεις για τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Πόουλ Τόμσεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ στο σημερινό Eurogroup, αλλά και για το περιεχόμενο των δύο εκθέσεων για την Ελλάδα που κατατέθηκαν χθες στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου προς διαβούλευση και θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του οργάνου στις 6 Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το insider.gr σε χθεσινό του δημοσίευμα.
Η πρώτη έκθεση σχετίζεται με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί προ πενταμήνου το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Τις θέσεις αυτές άλλωστε τις έχει επανειλημμένα εκφράσει και ο Τόμσεν το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Ειδική βαρύτητα στην έκθεση του άρθρου 4 θα έχει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα εμπεριέχεται σε αυτή. Το Ταμείο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε αναφέρει για το ζήτημα πως «για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα απασχολούν από το πρωί τις διαπραγματεύσεις που έχουν από το πρωί σήμερα στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των Θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.
Δεδομένου ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η ελληνική πλευρά καλείται να λάβει τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ -μείωση αφορολογήτου και περικοπή συντάξεων- και η ευρωζώνη καλείται να παραμετροποιήσει από τώρα τις πρόσθετες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.