Aνάπτυξη,Επενδύσεις,Αποκρατικοποιήσεις και νεοφιλελευθερισμός

Μια εξαιρετική ανάλυση από τη φίλη Dora Kountoura!!! #τροφή_για_σκέψη

“Επειδή τα μυαλά πολλών συμπατριωτών μας έχουν μείνει στον καιρό του παππού μου και ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, καθώς και η πολιτική, καλό θα ήταν να επανεξετάζουμε τις νέες συνθήκες!

Στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού, όλοι οι υποστηρικτές του ευαγγελίζονται μια ανάπτυξη μέσω της ιδιωτικοποίησης. Κι αυτό γιατί λόγω της κρίσης, ο καπιταλισμός μεταπηδά από τη λογική της κερδοφορίας σε εκείνη της προσοδοφορίας. Αντί δηλαδή για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν πια μεγάλο ρίσκο και αποδίδουν όλο και λιγότερο, το κεφάλαιο στοχεύει πλέον στην αρπαγή των δημόσιων αγαθών. Εκεί δεν υπάρχει ρίσκο αφού πρόκειται για απολύτως απαραίτητα αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, το ασφαλιστικό, η υγεία, η παιδεία κλπ που έχουν εξασφαλισμένη ζήτηση και κέρδη καθώς και την εγγύηση του δημοσίου!

Στην Ελλάδα της κρίσης αυτό που συνηθίζουν πια να αποκαλούν ως «επενδύσεις» οι πολιτικοί μας, είναι η εξαγορά δημόσιων εταιριών και η εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών όπως πχ λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, γη και τώρα συντάξεις και υγεία. Η εξαγορά τους μάλιστα, συνήθως χρηματοδοτείται από δανεικά κεφάλαια, μέσω των ανακεφαλαιοποιημένων από το δημόσιο τραπεζών. Ύστερα, οι ιδιώτες εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια (τα μονοπώλια μάλλον είναι κακά μόνο όταν είναι δημόσια βλέπετε για αυτούς) και αυξάνουν τις τιμές. Τελικά τη «νύφη» την πληρώνουν οι καταναλωτές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αττική Οδός που αποφάσισε μονονερώς και εκβιαστικά να διπλασιάσει τα διόδια.

Με τις υποδομές να έχουν ξεπουληθεί όλες ή να δρομολογείται το ξεπούλημά τους, αυτά που έμειναν είναι η ασφάλιση, η υγεία και η παιδεία. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που σχεδιάζει η ΝΔ χαρίζει στο κεφάλαιο περίπου 75 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας. Οι εισφορές των εργαζομένων θα παραδοθούν στις ασφαλιστικές εταιρίες με ένα μέρος τους να παρακρατείται ως κέρδος τους και το υπόλοιπο να τζογάρεται στα χρηματιστήρια, τροφοδοτώντας κάθε λογής «φούσκες».

Με δεδομένη μάλιστα την αστάθεια των αγορών και τις συνεχείς κρίσεις του οικονομικού συστήματος – θυμηθείτε τι συνέβη όταν τα αποθεματικά των ταμείων επενδύθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο – είναι πολύ πιθανό αυτά τα χρήματα να εξανεμισθούν ή και να χαθούν, όπως συνέβη πολλές φορές μετά από χρεοκοπίες ασφαλιστικών εταιριών (Ασπίς Πρόνοια, AIG, κλπ)! Ούτε επενδύσεις λοιπόν θα φέρει η ιδιωτικοποίηση, ούτε νέες δουλειές, ούτε αύξηση των συντάξεων, ούτε ανάπτυξη, ούτε πρόοδο. Πρόκειται για «καραμπινάτη» μεταφορά πόρων από το δημόσιο και τους πολίτες, στην ελίτ!

Σας ληστεύουν και τους ψηφίζετε. Σας εκμεταλλεύονται και χασκογελάτε. Υποτιμούν τη νοημοσύνη σας και τους χειροκροτείτε. Σας δουλεύουν ψιλό γαζί και τους πιστεύετε. Μα θέλει τόσο μυαλό για να καταλάβετε τι γίνετε στον κόσμο σήμερα; Πότε σκοπεύετε να ξυπνήσετε και να αλλάξετε τον ρου των γεγονότων προς όφελός σας; Το καζάνι σιγοβράζει και ο βάτραχος που πέφτει σε λήθαργο όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του νερού, είστε εσείς!!!”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.