Κυβέρνηση – Δύσκολη συμφωνία αλλά με θετικά μέτρα αναφέρει το Μαξίμου

Στους στόχους τη επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης επικεντρώνει η κυβέρνηση. Στην πρώτη τους αποτίμηση μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας που ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι η οικονομία θα βελτιωθεί και πολλά από τα μέτρα για το 2019 δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν.
https://www.youtube.com/watch?v=HXNE-c5jWjMrn
Υπάρχει ταυτόχρονα η παραδοχή ότι πρόκειται για έναν επώδυνο συμβιβασμό, μέσα από μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Και σημειώνουν ότι υπάρχουν και πράγματα που δεν ήταν ευχάριστα αλλά θα πρέπει να την κρίνουμε στο σύνολό της.
Με το κλείσιμο της συμφωνίας η κυβέρνηση θα θέσει στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της το σχέδιο για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.
«Το στοίχημα είναι να βγούμε από τα μνημόνια το 2018» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά την ανακοίνωση ότι υπήρξε συμφωνία για την αξιολόγηση με τους δανειστές.
Τόνισε πως δεν υπάρχουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση, ενώ σημείωσε πως «το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τη συμφωνία για να δώσουμε δυνατότητες στην ελληνική οικονομία να κερδίσει το χαμένο έδαφος μέχρι το 2019». Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ωραιοποιούνται καταστάσεις και πως θα πρέπει να περιγράφονται οι δυσκολίες αναγνωρίζοντας ότι «δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα πως έχει διαμορφωθεί σταθερότητα στους όρους».
Η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και πρόσθεσε ότι η συμφωνία στο Staff Level Agreement μας δίνει τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με τη διαδικασία της ελάφρυνσης του χρέους».
Είναι μια δύσκολη συμφωνία αλλά περιέχει και μέτρα θετικής κατεύθυνσης δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία δίνει δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (Q.E.) που θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ενώ θα υπάρξουν, όπως είπε, συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.