Το παγκόσμιο (ρώσικο) πλυντήριο: Deutsche Bank, HSBC και 42 ακόμα

Συνέχεια στην υπόθεση που ξεσκέπασε insider της Deutsche Bank με καταγγελία στις αμερικανικές αρχές δίνουν οι βρετανικές αρχές και αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ένα ολόκληρο δίκτυο το οποίο οι αρχές έχουν βαφτίσει «Global Laundromat» μέσω του οποίου ρωσικά κεφάλαια που υπολογίζονται στα 20 δισ. έβγαιναν από τη χώρα, μέσω τραπεζών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, παρά τις κυρώσεις και με την άμεση εμπλοκή τραπεζιτών και διοικήσεων τραπεζών. Το δίκτυο που ξεκινά από τις λετονικές και μολδαβικές τράπεζες δεν περιορίζεται εκεί αλλά έμμεσα ή άμεσα χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιείται από τις γερμανικές και βρετανικές τράπεζες για το ξέπλυμα ρώσικου χρήματος. Οι αρχές επισημαίνουν ωστόσο ότι το δίκτυο μπορεί να έχει πληγεί αλλά παραμένει ενεργό και τεχνολογικά αναβαθμισμένο.
Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική αρχή δίωξης οργανωμένου εγκλήματος το δίκτυο διευθύνουν Ρώσοι εγκληματίες που διατηρούν δεσμούς με το Κρεμλίνο, ενώ τα διεθνή media επιλέγουν να αναφέρονται στη Deutsche Bank ως «η τράπεζα που έδωσε δάνειο 300 εκατ. στον Τραμπ, μπλεγμένη σε ξεπλυμα ρώσικου χρήματος».
Η υπόθεση είχε αρχικά περιοριστεί στη Deutsche Bank η οποία πλήρωσε πρόστιμο που της επιβλήθηκε από τις αμερικανικές αρχές αλλά η έρευνα στην Ευρώπη δεν έφερε αποτελέσματα τότε. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα αποδείχθηκε ότι ξέπλυνε, στο αρχικό σκάνδαλο, περί τα 10 δισ. δολάρια από το 2011 έως και το 2014. Για την υπόθεση η Deutsche Bank πλήρωσε πρόστιμα 425 εκατ. στις ΗΠΑ και 204 στη Βρετανία.
Τώρα η υπόθεση διευρύνεται καθώς οι βρετανικές αρχές ανακάλυψαν ουρές 704 εκατ. δολαρίων τα οποία αν και αρχικά ξεπλύθηκαν από μολδαβικές και λετονικές τράπεζες στη συνέχεια ανακυκλώθηκαν μέσω βρετανικών γερμανικών τραπεζών. Ωστόσο και σε αυτή την υπόθεση εμπλέκεται η Deutsche Bank.
Συνολικά αυτό το νέο επεισόδιο αφορά Commerzbank, Deutsche Bank και ακόμα 25 γερμανικές τράπεζες για συνολικά 66,5 εκατ. Από αυτά τα 27,4 πέρασαν από λογαριασμούς της Commerzbank και τα 24 από τη Deutschebank.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και 17 βρετανικές τράπεζες που φέρονται να ανακύκλωσαν περίπου 740 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία που είχαν ξεπλυθεί στο πλαίσιο μιας απάτης ύψους σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των τραπεζών οι HSBC, RBS, Barclays και η Coutts, την οποία χρησιμοποιεί η βασίλισσα της Αγγλίας, εκτέλεσαν πάνω από 1.900 συναλλαγές –επί συνόλου 70.000– ύψους 740 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες 373 συναλλαγές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών και η συνολική τους αξία ανερχόταν σε 63 εκατομμύρια δολάρια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.