ΔΝΤ: Αυτές είναι οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμό  2% το 2024 και με 1,9% το 2025 εκφράζει το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο σε σημείωμα για τις εαρινές προβλέψεις ανέφερε πως η ελληνική οικονομία θα είχε ρυθμό ανάπτυξης  2,1% φέτος. Σημειώνεται δε πως  η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι χαμηλότερη από αυτή της  Κομισιόν. Η τελευταία τοποθετεί την ανάπτυξη της οικονομίας  της χώρας μας στο 2,3% για το 2024 και το 2025, ενώ ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% και 2% αντίστοιχα.

Σε παρόμοιο κύματος κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως έχει εκτιμήσει η ΤτΕ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3%, την ώρα που σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,5%. Ο στόχος αυτός  θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος όταν ήδη από πέρυσι καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού στο 2% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Για τον πληθωρισμό 

Παράλληλα το ΔΝΤ αναφέρεται και στον πληθωρισμό της Ελλάδας. Μάλιστα το Ταμείο εκτιμά πως ο πληθωρισμός της χώρας θα ανέλθει  στο 2,7%, ενώ από το 2025 θα αποκλιμακωθεί στο 2,1%,παρόλο που η ανεργία θα φτάσει στο 9,4% φέτος και στο 8,7% το επόμενο έτος.

Για την παγκόσμια οικονομία

Ενώ όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ εκτιμά πως  η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα ανέλθει στο 2,2%  το 2024 και το 2025 διότι θα λάβει μεγαλύτερη ώθηση από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Τα νέα είναι σχετικά καλά. Αλλά ένα από τα πράγματα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την πορεία προς τον αποπληθωρισμό θα ήταν κάποια διαταραχή στις τιμές του πετρελαίου ή στις τιμές της ενέργειας ή στις τιμές των εμπορευμάτων. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει κάποια πίεση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να καταλάβουμε αν αυτό θα διατηρηθεί»,  σημείωσε το ΔΝΤ.

Ενώ σύμφωνα με το Ταμείο, ο πληθωρισμός θα φτάσει το 5,9%  το 2024 και 4,5% το επόμενο έτος.Αξιοσημείωτο είναι δε πως η οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί με 0,8% φέτος,  ενώ ελαφρά άνοδο στο 1,5% θα υπάρξει το 2025.

Ωστόσο η μέση ανάπτυξη των αναπτυγμένων οικονομιών θα περιοριστεί στο 1,3% το 2024 και στο 1,4% το 2025. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% φέτος και 1,3% το 2025, ενώ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι μόλις στο 0,5% φέτος, αλλά θα επιταχυνθεί στο 1,2% του χρόνου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.