Εφορία: Από κόσκινο 800 φορολογούμενοι που δήλωναν 10.000 ευρώ και ξόδευαν έως και 300.000 ευρώ!

Ελέγχους στους πρώτους 800 φορολογουμένους που βρέθηκαν με σημαντικές αποκλίσεις στα έσοδα και τις καταναλωτικές δαπάνες ξεκινά η ΑΑΔΕ μετά τη μεγάλη διασταύρωση 3,8 εκατ. ΑΦΜ με εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που το προηγούμενο διάστημα είχαν περάσει από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις δεν κατάφεραν να πείσουν τις φορολογικές αρχές για τις υψηλές δαπάνες διαβίωσης που ήταν πολλαπλάσιες των εισοδημάτων έως και 30 φορές πάνω καθώς ξεπερνούσαν τις 30.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις 300.000 ευρώ με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων που θα γίνουν σε βάθος πενταετίας.

Διασταυρώθηκαν 80 εκατομμύρια δεδομένα

Συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ όπου εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αποκλίσεις, εκ των οποίων σε περίπου 20.000 περιπτώσεις βρέθηκαν μεγάλες διαφορές.

Οι αποκλίσεις προέκυψαν μετά από διασταυρώσεις:

– των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, και του φόρου που παρακρατήθηκε
– των αγορών που έγιναν σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ
– των τραπεζικών λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
– των χρηματικών ποσών που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).
– των δαπανών για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
– του κόστους των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
– των δαπανών για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
– του κόστους της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ
– των πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1), για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος
– των πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA), για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.