Νέα πτώση του πληθωρισμού αλλά τι θα γίνει με τις τιμές στα τρόφιμα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας φαίνεται πως παρουσιάζει πτώση, ωστόσο οι πολίτες «μιλούν» και αναρωτιούνται πώς γίνεται να μειώνεται αλλά να παραμένουν στα ύψη οι τιμές των τροφίμων!

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε για τον Μάιο στο 4,1%, έναντι 4,5% που ήταν τον Απρίλιο –  σύμφωνα με τη Eurostat – και στο 3% για τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός είχαν τον Μάιο την μεγαλύτερη άνοδο, αλλά χαμηλότερα από τον Απρίλιο, (12,5% από 13,5%), και ακολουθούν βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (5,8% από 6,2% τον Απρίλιο), υπηρεσίες (5,0% από 5,2% τον Απρίλιο) και ενέργεια (-1,7% από 2,4% τον Απρίλιο). Ο υψηλότερος πληθωρισμός εντοπίζεται στην Λετονία και στην Σλοβακία με 12,3%, ενώ διψήφιο ποσοστό παρουσιάζουν η Εσθονία με 11,2% και η Λιθουανία με 10,7%. Αντίθετα σημαντική πτώση παρουσιάζει ο πληθωρισμός στην Γερμανία με 6,3% από 7,6%. Τέλος να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, πάνω από την Λουξεμβούργο με 2%, το Βέλγιο με 2,7%, την Ισπανία με 2,9% και την Κύπρο με 3,6%.

Πότε θα «πέσουν» οι τιμές στα προϊόντα; 

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως οι καταναλωτές βλέπουν το πορτοφόλι τους κάθε μήνα να αδειάζει όλο και περισσότερο. Μικρές μειώσεις κατεγράφησαν κυρίως σε κάποια εισαγόμενα γαλακτοκομικά και τυριά, και αυτές όμως φαίνεται πως αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν αποτελούν ένδειξη ευρύτερης αποκλιμάκωσης των τιμών στην κατηγορία των τροφίμων. Ειδικότερα, στα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση είναι οι ακόλουθες: γαλακτοκομικά και αυγά 25,2%, έλαια και λίπη 22,9%, κρέατα 20%, ψωμί και δημητριακά 16,8%, καφές 13%, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά 9,2%, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμοί 9%, λαχανικά 8,6%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.