Σ. Αραβία και ΗΑΕ εξοικονομούν πετρέλαιο για την ενδεχόμενο κρίσης τον χειμώνα

Δύο ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκονται σε ετοιμότητα να προβούν σε «σημαντική αύξηση» στην παραγωγή πετρελαίου, στην περίπτωση που ο πλανήτης αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση εφοδιασμού τον φετινό χειμώνα.

Το παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα αυτό.

Η διαρροή της παραπάνω πληροφορίας δρα καθησυχαστικά, καθώς έρχεται μόλις μια μέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια τη μέρα. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε για ιστορικά χαμηλά αποθέματα (χαμηλό 30ετίας), τονίζοντας ότι τα εμπορικά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 236 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019. Επίσης, επανέλαβαν τις ανησυχίες τους για τις ανεπαρκείς επενδύσεις στην εξόρυξη μαύρου χρυσού.

Σήμερα, λοιπόν, τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters υπογράμμισαν πως η Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να αντλήσουν «σημαντικά περισσότερο» πετρέλαιο, αλλά θα το κάνουν μόνο εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Με το ενδεχόμενο να μην υπάρχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και με ένα πιθανό πλαφόν στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου το νέο έτος, δεν μπορούμε να πετάμε κάθε βαρέλι στην αγορά αυτή τη στιγμή», σημείωσε με νόημα μια από τις πηγές. Ωστόσο οι πηγές δεν προσδιόρισαν ποσοτικά το πού θα κυμαίνεται η «σημαντική αύξηση» που αναφέρουν.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αντιμετωπίσουν ειδικούς φόρους.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο πληθωρισμός σε διάφορες χώρες σπάει ρεκόρ δεκαετιών, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.