Το χθεσινό μας σημείωμα για τη στρατηγική του Βορρά, και ειδικώς της Γερμανίας, στο μείζον ζήτημα της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης ήταν απλώς η πρόγευση.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Αποτελεί το «απώτατο» σενάριο για το Βερολίνο. Το οποίο όμως, για μια σειρά από λόγους, είναι εξαιρετικώς δύσθυμο στην προοπτική υλοποίησής του. Από το να «κόψει» μονέδα η Ευρώπη και να προχωρήσει στην έκδοση κοινού χρέους προτιμητέο γι’ αυτό να τα ξαναβρεί το ταχύτερο δυνατόν με τη… Μόσχα, τον μυστικό του έρωτα. Θα του κοστίσει λιγότερο!
Πριν προχωρήσουμε στα νεότερα, έχει σημασία να συγκρατήσουμε το εξής από τη γερμανική στρατηγική των καθυστερήσεων στη λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων: Στο παρελθόν η Γερμανία δεν υποστήριξε το σχέδιο εξόρυξης των ελληνικών υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, διότι ήταν «παντρεμένη» με το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τώρα καθυστερεί το σχέδιο εξόρυξης ελληνικών υδρογονανθράκων στην ίδια περιοχή, προκειμένου να προχωρήσουν οι δικές της γεωτρήσεις με την Ολλανδία στη Βόρεια Θάλασσα και να καλύψει, κατά το δυνατόν, τις δικές της τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Στόχος; Να μη δανειστεί πολλά για την αγορά ενέργειας από το εκκολαπτόμενο νέο ταμείο κοινού δανεισμού όλων των χωρών.
Η πονηριά της είναι χαρακτηριστική: Ενώ είναι ο Βορράς αυτός που πλήττεται από τη θρυλούμενη ολική διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Μόσχα, στις Συνόδους Κορυφής καταβάλλεται ύπουλη προσπάθεια να δανειστεί και να πληρώσει περισσότερα για την ενεργειακή κρίση ο Νότος! Το Βερολίνο συνεχίζει να τορπιλίζει τα στρατηγικά ελληνικά εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας για ίδιον όφελος. Είναι, όμως, η πρώτη φορά; Και στην υπόθεση του PSI τα ίδια δεν έγιναν; Η Γερμανία καθυστέρησε τις αποφάσεις μέχρι να «ξεφορτωθούν» ταχέως οι τράπεζές της τα ελληνικά ομόλογα. Μετά έδωσε το πράσινο φως να «κουρευτούν» τα ομόλογα του μικροομολογιούχου Ευρωπαίου κοσμάκη.
Υπάρχουν, όμως, και τα νεότερα. Τα «φρέσκα κουλούρια», όπως λέμε στο ρεπορτάζ: Η Γερμανία το ξανασκέφτεται. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις προς τούτο. Δημόσιες και μη δημόσιες. Η στήλη γνωρίζει. Οι δημόσιες είναι πλέον αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας στη Γερμανία. Ο πρώην πρέσβης του Βερολίνου στην Αθήνα και νυν σύμβουλος του καγκελαρίου Σολτς, Γιενς Πλέτνερ, αποκάλυψε προχθές τους μύχιους προβληματισμούς της Καγκελαρίας και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής» (DGAP) τόνισε το εξής: «Με 20 τεθωρακισμένα Marder μπορεί να γεμίσει κανείς πολλές σελίδες εφημερίδων.
Αλλά λείπουν τα μεγάλα άρθρα για το ποια θα είναι η σχέση μας με τη Ρωσία. Αυτό είναι τουλάχιστον εξίσου ενδιαφέρον και σημαντικό ζήτημα για το οποίο θα έπρεπε να γίνεται δημόσια συζήτηση». Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι ο Πλέτνερ φέρεται ότι είναι ο εμπνευστής της κυκλικής ανταλλαγής τεθωρακισμένων με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει η Γερμανία να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία στέλνοντας απευθείας τεθωρακισμένα στην Ουκρανία.
Μη νομίσει κανείς ότι τρελάθηκαν οι Γερμανοί και «σπάνε» τη συμμαχία με τους Αμερικανούς. Απλώς συνειδητοποιούν έντρομοι τι συμβαίνει. Τι έρχεται! Τσουνάμι έρχεται! CEO μεγάλης πολυεθνικής της ενέργειας με καταγωγή από βόρεια χώρα, απολύτως φιλική προς το Βερολίνο, ενημέρωσε προσφάτως την Καγκελαρία ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αρκούν για να καλύψουν μόνο το 5% των αναγκών της Ευρώπης σε περίπτωση πλήρους διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου προς την ήπειρο. Η πλήρης διακοπή του δεν συμφέρει κανέναν! Ούτε την Ευρώπη, που τρέχει να λύσει το πρόβλημα με πατέντες με επιστροφή στον λιγνίτη και τον άνθρακα και με επώδυνες ρυθμίσεις στις ζωές εκατομμυρίων πολιτών, αλλά ούτε και τη Ρωσία, που πρέπει να κατασκευάσει από την αρχή νέο δίκτυο αγωγών προς την Ασία (αν βάλει λουκέτο στους αγωγούς).
Στην ουσία λοιπόν έχει αρχίσει η καμπάνια για τον «συμβιβασμό» του Ζελένσκι, τον οποίο οι Ευρωπαίοι λούζουν με τα χειρότερα κοσμητικά επίθετα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Έχει αρχίσει η καμπάνια για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την αποκατάσταση των σχέσεων Γερμανίας – Ρωσίας και Ευρώπης – Ρωσίας!
Οι Γερμανοί εργάζονται πάνω σε δύο σενάρια, λοιπόν. Σενάριο με λήξη του πολέμου και σενάριο χωρίς λήξη του πολέμου. Και τα δύο προϋποθέτουν την καθυστέρηση των αποφάσεων μέχρι τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές. Με τη διαφορά ότι το ψύχος δεν θα καθίσει να περιμένει μέχρι να χάσει ο Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Θα εμφανιστεί νωρίτερα, πριν από την ήττα του. Συμφωνία με τα βαρομετρικά δεν μπορεί να κάνει ουδείς! Και το χειρότερο; Το ψύχος μέχρι στιγμής βοηθά το Κρεμλίνο. Είναι ο καλύτερος σύμμαχός του!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters της 21/06/2022, το ρούβλι απέσπασε τον τίτλο του νομίσματος με την καλύτερη απόδοση φέτος σε σύγκριση με τα νομίσματα των αναπτυγμένων οικονομιών… Ας είμαστε σε εγρήγορση, λοιπόν. Οι εξελίξεις δεν θα είναι «γραμμικές». Ο πόλεμος αλλάζει.