ΕΝΦΙΑ: Γιατί καθυστέρησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Όλες οι νέες πληροφορίες

“Πονοκέφαλο” προκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ λόγω των τεχνικών προβλημάτων που έχουν προκύψει στο taxisnet.

Της Κατερίνας Φεσσά

Πληροφορίες μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως δεν αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ το Σάββατο, 7 Μαΐου όπως αναμενόταν, ωστόσο περισσότερες  λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό αναμένεται να δοθούν την Παρασκευή. Τα εκκαθαριστικά εκτιμάται ότι θα αναρτηθούν έως τις 10 Μαΐου.

Για το θέμα μίλησε ο φοροτεχνικός, Ανδρέας Γεωρμπαλίδης στο enikos.gr. Όπως είπε, “πράγματι τα εκκαθαριστικά σημειώματα ήταν προγραμματισμένο να αναρτηθούν το Σάββατο, ωστόσο  σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν κυρίως από ότι δεν έχουν κατατεθεί ακόμα από τους  φορολογούμενους φορολογικές δηλώσεις χρήσης 2021”.

ΕΝΦΙΑ

Υπενθύμισε δε πως “κάθε χρόνο τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ  αναρτώνται την περίοδο του Σεπτεμβρίου αφού έχουν  πρώτα κατατεθεί οι φορολογικές δηλώσεις”. Eν συνεχεία ανέφερε μερικά από τα τεχνικά προβλήματα που έχουν προκύψει με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα.

“Εάν ένας φορολογούμενος έχει εκδώσει αναπηρική σύνταξη το 2021 που θα του αποδώσει μείωση στο τέλος του ΕΝΦΙΑ – επειδή δεν κατέθεσε ακόμα φορολογική δήλωση πράγμα που σημαίνει ότι το taxisnet δεν γνωρίζει πως πρέπει να τύχει μείωσης  φόρου – δεν θα μπορέσει να εκδοθεί στη σωστή εκκαθάριση”, σημείωσε.

 Πότε θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά  

ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Γεωρμπαλίδη, χωρίς να αποκλείεται το Σάββατο, μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα δουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ στην ΑΑΔΕ. Πάντως αυτό πιθανότατα θα έχει γίνει έως τις 10 Μαΐου, όπως ανέφερε ο ίδιος που επικαλείται σχετικές πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Τι θα γίνει με τις δόσεις  του φόρου

Επίσης μίλησε και για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Πιθανή ημερομηνία για την εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ παραμένει το τέλος Μαΐου σημείωσε χαρακτηριστικά ο  κ. Γεωρμπαλίδης ωστόσο εκτίμησε ότι “εάν τα νέα εκκαθαριστικά αναρτηθούν στις 10 Μαΐου θα μπορούσε το αρμόδιο υπουργείο να παρατείνει την πληρωμή της πρώτης δόσης αντίστοιχα για τις 10 Ιουνίου καθώς αυτό δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό”.

ΕΝΦΙΑ

Βήμα -βήμα η διαδικασία για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να εκδώσουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν  την ιστοσελίδα του myAADE  και  να κάνουν  επιλογή στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Στην συνέχεια θα πρέπει  να κάνουν  κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Επίσης θα πρέπει να κάνουν κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
  • Πηγαίνουν στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Μετά θα πρέπει να βάλουν τους κωδικούς Taxisnet και μπουν  στην εφαρμογή.
  • Επιλέγουν το έτος 2022 και βλέπουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.