Προκαλεί η «φωτογραφική» επαναφορά συντάξεων σε παλαιούς δημάρχους!

Το… δωράκι του Κυριάκου Μητσοτάκη στους «δικούς» του

Την ώρα που οι Έλληνες πεινάνε και ο κόσμος είναι στα κάγκελα γιατί οι οικογενειακοί  προϋπολογισμοί δεν αρκούν ούτε για να καλυφθούν τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να μοιράσουν χρήματα για να εξυπηρετήσουν και πάλι συμφέροντα!

Δώρα σε 1.100 παλαιούς Δημάρχους

Η κυβέρνηση επαναφέρει καταργηθείσες συντάξεις, οι οποίες κόπηκαν λόγω ηλικιακών ορίων. Συγκεκριμένα, με βάση την μέχρι πρότινος εγκύκλιο, η απασχόληση συνταξιούχου στο δημόσιο πριν την ηλικία των 62 ετών συνεπάγεται πλήρη διακοπή των αποδοχών τόσο από τον ΕΦΚΑ όσο και από το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ. Σε μεγαλύτερη ηλικία ισχύει η μείωση κατά 30% τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη, όπως για την εργασία κάθε συνταξιούχου στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αλλάζει.

Με τη νέα εγκύκλιο και με την «σφραγίδα» του πρωθυπουργού έρχεται και επίσημα η χορήγηση και δεύτερης σύνταξης σε Δημάρχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2016 και είχαν παραιτηθεί της σύνταξης. Απαγορευόταν η διπλή σύνταξη από το δημόσιο ή μισθός του δημοσίου συν τη σύνταξη του δημοσίου τομέα (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Και κάτι τέτοιο είναι παράνομο με βάσει τις προβλέψεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της ασφάλισης, η εν λόγω φωτογραφική (και παράνομη) επαναφορά σύνταξης σε πρώην αιρετούς οι οποίοι είχαν παραιτηθεί αυτής προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά του και κατά την διάρκεια άσκησης αυτών ελάμβαναν μισθό, αφορά 1.100 άτομα.

  • Σε κάθε περίπτωση οι εκλεγμένοι μετά το 2012 (νόμος 4093/2012) συνεχίζουν να ασφαλίζονται στο ίδιο ταμείο που υπαγόταν ως επαγγελματίες ή μισθωτοί (σ.σ. καταργήθηκε η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη), ενώ αν καταβάλλονται πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές (π.χ. στην περίπτωση των μισθωτών), απλώς προσαυξάνεται η σύνταξη
  • Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχου στο δημόσιο πέραν του 62ο έτους (σ.σ. και οι αιρετοί του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης), περικόπτεται η κύρια και επικουρική σύνταξη κατά 30% και ο απασχολούμενος – αιρετός υποχρεούται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ. Μετά το τέλος της απασχόλησης ή την μη επανεκλογή, αυτός ο πρόσθετος χρόνος ασφάλισης μπορεί να υπολογιστεί για την προσαύξηση της σύνταξης όπως συμβαίνει με κάθε συνταξιούχο που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Με την διαφορά ότι η εργασία συνταξιούχου στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και η άσκηση κάποιου ελευθέριου επαγγέλματος δεν τελεί υπό τον ηλικιακό περιορισμό (άνω των 62 ετών)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.