Fuel Pass: Ανοιχτή για όλους από σήμερα η επιδότηση καυσίμων – Τι πρέπει να προσέχουν οι δικαιούχοι

Ανοίγει για όλους από σήμερα η πλατφόρμαvouchers.gov.gr/ που αφορά στην επιδότηση καυσίμου: Έτσι όσοι έχουν χάσει τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων βάσει του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ, έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν ποσά ως και 55 ευρώ για την προμήθεια βενζίνης ή diesel κίνησης. Προσοχή, απαιτείται κατά την επιλογή του τρόπου πληρωμής, ενώ η πίστωση της ενίσχυσης γίνεται σχεδόν άμεσα. Βήμα – βήμα η διαδικασία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η είσοδος του φυσικού προσώπου δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).
Για πρόσβαση και αίτηση στην πλατφόρμα πατήστε εδώ https://vouchers.gov.gr/
Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι επιλέγουν «άυλη ψηφιακή κάρτα»

Η διαδικασία απαιτεί συγκεκριμένες … τεχνολογικές απαιτήσεις: Είναι χαρακτηριστικό πως οι δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμου έχουν την δυνατότητα να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί με την άυλη ψηφιακή κάρτα που όμως για να χρησιμοποιηθεί απαιτείται κατάλληλο smartphone. Με αυτή την επιλογή οι δικαιούχοι λαμβάνουν έξτρα επιδότηση 5 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Εάν κάποιος επιλέξει την «ψηφιακή οδό» για την εξόφλησή του υπάρχει ο κίνδυνος το κινητό να μην «σηκώνει» την εφαρμογή NFC που απαιτεί η άυλη ψηφιακή κάρτα.
NFC (Νear Field Communication) ονομάζεται η τεχνολογία που εφαρμόζεται κυρίως πάνω στα smartphone κι επιτρέπει στο κινητό να έχει ασύρματη επικοινωνία με άλλες συσκευές ή εξαρτήματα σε πολύ μικρή απόσταση. Με άλλα λόγια είναι μια τεχνολογία που εξυπηρετεί την διενέργεια «ανέπαφων» συναλλαγών.
Από την άλλη πλευρά, η άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.

Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.

Βήμα-βήμα ο έλεγχος για το αν «σηκώνει» το κινητό την ψηφιακή κάρτα

Έτσι, καλό θα ήταν κάθε δικαιούχος της επιδότησης καυσίμων πριν επιλέξει τον τρόπο πίστωσης της ενίσχυσης, πρώτα να ελέγξει αν το κινητό του τηλέφωνο υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές
Για να καταστούν εφικτές οι ανέπαφες συναλλαγές το τηλέφωνο θα πρέπει να είναι συμβατό με επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC).
Πως μπορεί όμως να ελέγξει ο κάτοχος του τηλεφώνου και δικαιούχος της επιδότησης, αν είναι συμβατός με την τεχνολογία NFC;
Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις Ρυθμίσεις.
Στη γραμμή Ρυθμίσεις αναζήτησης, πληκτρολογήστε NFC.
Πατήστε και ενεργοποιήστε το NFC.
Αν δεν μπορείτε να βρείτε το NFC, το τηλέφωνό σας δεν μπορεί να πραγματοποιεί ανέπαφες πληρωμές.
Σε αυτή αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος είναι αναγκασμένος να δηλώσει το iban του και εντός δύο ημερών να πιστωθούν στον λογαριασμό του τα χρήματα.

Η διαδικασία έκδοσης της κάρτας Fuel Pass

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.
Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet.
Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του
κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.
Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα που εκδίδει την ψηφιακή κάρτα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο. Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Διαδικασία πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό– Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητούν την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
– Ο δικαιούχος μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet, συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του (email, κινητό τηλέφωνο) ενώ συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.