Πόσο τελικά επηρεάζονται οι νέες συντάξεις με το νέο σύστημα


Του Βασίλη Αγγελόπουλου
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) που μπήκε στη ζωή των επίδοξων συνταξιούχων, εδώ και δέκα περίπου μέρες, επηρεάζει άμεσα το τελικό ποσό της σύνταξης που θα λάβουν. 
Στο υπουργείο Εργασίας, αισιοδοξούν ότι η τροπολογία που κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή και θέτει τον ΔΤΚ, βασικό ρυθμιστή των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή των μισθών που έλαβε ο υποψήφιος συνταξιούχος, από το 2002 και μετά, θα περιορίσει σημαντικά τις περικοπές.
Σε σχέση με την αρχική εκτίμηση ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης για μειώσεις που ενδέχεται να κυμανθούν από 15 – 30%, το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξο. Αν και οι μειώσεις μάλλον δύσκολα θα αποφευχθούν, εντούτοις εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπερβούν το 5%.
Επισημαίνεται ότι η σύγκριση γίνεται πάντα, σε σχέση με την προηγούμενη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων (νόμος 3863/2010, γνωστός και ως νόμος «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη»).
Για το λόγο αυτό, από το υπουργείο Εργασίας, διοχετεύονται στοιχεία που δείχνουν την επίδραση του ΔΤΚ στους μισθούς. Στον πίνακα φαίνεται ότι πράγματι ο ΔΤΚ για τα έτη από το 2002 έως το 2012 είχε θετικό πρόσημο.
dtk.jpg
Άρα, θεωρείται ότι ανάλογα θετική θα είναι και η αποτύπωσή του στους μισθούς, που οριοθετούν τις συντάξιμες αποδοχές.
Μια θετική αποτύπωση που εκτιμάται ότι θα μπορεί να ανέλθει έως και το 10% στην καλύτερη περίπτωση. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μεταφράζεται απευθείας σε ανάλογη αύξηση των συντάξεων. Ο λόγος είναι ότι για τον υπολογισμό του τελικού ποσού της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράμετροι, εκτός του μισθού, όπως είναι τα χρόνια ασφάλισης, ο χρόνος ανεργίας αν υπάρχει και ο συντελεστής αναπροσαρμογής. Ειδικά ο συγκεκριμένος συντελεστής, έχει μειωθεί τόσο πολύ, που η επίδρασή του στο τελικό αποτέλεσμα είναι καθοριστική.
Γι’ αυτό και υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά, οι νέες συντάξεις που θα προκύψουν με την χρήση του ΔΤΚ, θα είναι στα ίδια επίπεδα με τις παλιές, ίσως και λίγο χαμηλότερα. Υπάρχουν και οι ακραίες περιπτώσεις όπου η μείωση που θα επιφέρει στις συντάξεις θα είναι στα επίπεδα του 15 – 30%. Αυτές είναι περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί με πολύ λίγα έτη ασφάλισης, έχοντας αντίστοιχα πολύ μικρές αποδοχές σε ένα μεγάλο διάστημα του εργασιακού του βίου.
Στο υπουργείο Εργασίας, θεωρούν ότι αντίστροφα θα υπάρξουν και ορισμένες, μεμονωμένες περιπτώσεις μελλοντικών συνταξιούχων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την χρήση του ΔΤΚ και θα λάβουν υψηλότερες συντάξεις, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς.
Πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι συνταξιούχοι αυτοί θα έχουν πολλά έτη ασφάλισης, δηλαδή πάνω από 35, ενώ παράλληλα πέτυχαν σε μεγάλο μέρος του εργασιακού τους βίου, να εισπράττουν πολύ υψηλούς μισθούς.

www.dikaiologitika.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.