Η πανδημία τούς έπνιξε στο χρήμα

Ακόμη 400 δισ. δολάρια έβαλαν πέρυσι στα χρηματοκιβώτιά τους οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, εξακολουθώντας να δίνουν… ψίχουλα σε φόρους ● Πρώτος ο «τεχνοβασιλιάς της Tesla», τελευταίος στη δεκάδα ο 91χρονος Γουόρεν Μπάφετ που δηλώνει «αναρμόδιος» να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν αξιοπρεπείς συμβάσεις σε εργοστάσιο ιδιοκτησίας του!

Πάνω από 400 δισ. δολάρια πρόσθεσαν στον συνολικό πλούτο τους τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index, οι 10 κορυφαίοι μεγιστάνες της υφηλίου –με περιουσία πάνω από 100 δισ. δολάρια έκαστος– συσσώρευσαν πέρυσι στα θησαυροφυλάκιά τους ακόμη 402,17 δισ. δολάρια. Η πλειονότητά τους όμως συνέχισε χάρη στα παραθυράκια της φορολογικής νομοθεσίας –με τα οποία τους πριμοδοτούν κυβερνήσεις και πολιτικές ελίτ σε όλον τον κόσμο– να πληρώνει εξευτελιστικά ελάχιστο φόρο.

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αναδείχτηκε ο Ελον Μασκ, συνιδρυτής και επικεφαλής της γνωστής κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Ο Μασκ –που τον περασμένο Μάρτιο άλλαξε τον τίτλο του από διευθύνων σύμβουλος σε… «τεχνοβασιλιάς της Tesla»– αύξησε την περιουσία του το 2021 κατά 121 δισ. δολάρια, στα 277 δισ. δολάρια. Στη διετία της πανδημίας (2020-21) σχεδόν 20πλασίασε τον πλούτο του, από 16 δισ. δολάρια σε πάνω από 300 δισ. δολάρια (το περασμένο φθινόπωρο).

+60% για την Tesla

Το απίστευτο αβγάτισμα αντικατοπτρίζει την εκρηκτική άνοδο της μετοχής της Tesla που μόνο το 2021 αυξήθηκε κατά 60%, εκτοξεύοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας για πρώτη φορά πάνω από το 1 τρισ. δολάρια (τον περασμένο Οκτώβριο). Ο Μασκ, που διαμαρτύρεται δημοσίως τους τελευταίους μήνες για υπερφορολόγηση του μεγάλου πλούτου, πλήρωσε –σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη– φόρο ίσο μόλις με το 3,27% των 13 δισ. δολαρίων που κέρδισε στην περίοδο 2014-18.

Στην ίδια περίοδο ο Τζεφ Μπέζος, δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου το 2021, είχε καταβάλει αντίστοιχα φόρο ίσο με το 0,97% των εισοδημάτων που κέρδισε (99 δισ. δολάρια). Πέρυσι ο ιδρυτής της Amazon αύξησε την περιουσία του κατά 5 δισ. δολάρια, στα 195 δισ.

Τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ήταν ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό. Ο επικεφαλής του γνωστού ομίλου πολυτελών αγαθών LVMH, στον οποίο ανήκουν οι εμπορικές επωνυμίες όπως οι Louis Vuitton, Christian Dior και Givenchy, αύξησε τον πλούτο του κατά 61 δισ. δολάρια, στα 176 δισ. δολάρια. Είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος και ο μοναδικός μη Αμερικανός στην κορυφαία δεκάδα. Στην 4η θέση κατετάγη ο Μπίλ Γκέιτς ο οποίος, αν και έχασε ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του λόγω του διαζυγίου του, κατάφερε και να αυξήσει τον πλούτο του το 2021 κατά 7 δισ., στα 139 δισ. δολάρια. Το αβγάτισμα ήταν και εδώ απόρροια της ανόδου (πάνω από 50%) που κατέγραψε η μετοχή της Microsoft, στην οποία ο Γκέιτς κατέχει πλέον λίγο περισσότερο από 1%.

Ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, ακολούθησε στην 5η θέση. Αύξησε την περιουσία του κατά 47 δισ. δολάρια, στα 130 δισ. δολάρια χάρη στην ισχυρή άνοδο της Alphabet, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ξεπέρασε τα 2 τρισ. δολάρια πέρυσι τον Νοέμβριο. Εκτος ήταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook. O νεότερος της ομάδας των 10 μεγιστάνων αύξησε τον πλούτο του κατά 23 δισ. δολάρια, στα 128 δισ. δολάρια. Κατέχει το 13% της Meta, μητρικής εταιρείας των Facebook και Instagram, που η αξία της αυξήθηκε το 2021 πάνω από 20%.

Ο Σεργκέι Μπριν, συνιδρυτής της Google, και ο Στιβ Μπάλμερ, συνιδρυτής της Microsoft, ήταν αντίστοιχα ο 7ος και ο 8ος πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου. Ο μεν πρώτος αύξησε την περιουσία του κατά 45 δισ. δολάρια, στα 125 δισ. δολάρια, ενώ ο δεύτερος κατά 41 δισ. δολάρια, στα 122 δισ. δολάρια.

Στην ένατη θέση ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος της Oracle, Λάρι Ελισον, ο οποίος κατάφερε να αυξήσει πέρυσι τον πλούτο του κατά 29 δισ. δολάρια, στα 109 δισ. δολάρια, χάρη στα ισχυρά κέρδη του αμερικανικού κολοσσού software.

Φόρος μόλις 0,1%!

Τη δεκάδα συμπλήρωσε ο γνωστός υπερήλικας επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ. Στα 91 του χρόνια ο Μπάφετ συνέχισε και πέρυσι να αυξάνει την περιουσία του, κατά 21 δισ. δολάρια, στα 109 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway διεμήνυσε πάντως ότι… δεν θα τα πάρει μαζί του στον τάφο και ότι σχεδιάζει να χαρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του, όμως για την ώρα δεν βοηθά η… απόδοση των μετοχών της εταιρείας του. Ο Μπάφετ, που σε αντίθεση με τον Μασκ ζητά να φορολογηθούν περισσότερο οι πλούσιοι, είχε δει στην τετραετία 2014-18 την περιουσία του να αυξάνεται κατά 24 δισ. δολάρια. Κατέβαλε όμως ο αθεόφοβος φόρο ίσο μόλις με το… 0,1% αυτών.

Τον ξεμπρόστιασε τις τελευταίες ημέρες ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. Με ανοιχτή επιστολή του ο γερουσιαστής ζήτησε από τον Μπάφετ να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η απεργία 450 μεταλλεργατών σε εργοστάσιο της Precision Castparts, η οποία ανήκει στην Berkshire. Οι εργαζόμενοι απεργούν 3 μήνες διεκδικώντας μια αξιοπρεπή σύμβαση εργασίας, αλλά η διοίκηση τους κοροϊδεύει. «Σε μια εποχή που αυτή η εταιρεία και η Berkshire Hathaway πάνε πολύ καλά, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι εργαζόμενοι που απασχολούνται από εσάς να ανησυχούν για το αν θα μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους ή αν θα έχουν υγειονομική περίθαλψη… Ξέρω ότι εσείς και η Berkshire Hathaway μπορείτε να κάνετε κάτι», έγραψε ο Σάντερς… Ο Μπάφετ απάντησε με δική του επιστολή στην οποία δήλωνε… αναρμόδιος.

Τουρκία: στο 36% ο πληθωρισμός

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της γειτονικής χώρας, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα στο 36,08% από 21,31% τον Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2002. Τότε, λίγο πριν από την άνοδο του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 37%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 13,58% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ οι τιμές παραγωγού κατά 19,08% εκτοξεύοντας τον ετήσιο πληθωρισμό παραγωγού στο 79,89%. Η εκτόξευση αντικατοπτρίζει την πτώση της λίρας, η οποία έχασε συνολικά πέρυσι πάνω από το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου, καθιστώντας τα εισαγόμενα αγαθά πανάκριβα. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας επέβαλε χθες στους εξαγωγείς να μετατρέψουν το 25% των εσόδων που έχουν σε ισχυρό ξένο νόμισμα (δολάριο, ευρώ, στερλίνα) σε λίρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.