Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδότηση με “κόφτη” – Στα σκαριά αυτόματος μηχανισμός ενίσχυσης νοικοκυριών – επιχειρήσεων

«Ηλεκτροσόκ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Λογαριασμοί ρεύματος που έχουν κόστος ακόμη και 4 φορές πάνω από εκείνο που είχαν μόλις πριν λίγους μήνες στις αρχές του καλοκαιριού ενώ η κατανάλωση παραμένει ίδια. Η πίεση για εκατομμύρια οικογένειες γίνεται αφόρητη. Η κρατική επιδότηση… δεν φτάνει, ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς και η Κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται για νέες επιδοτήσεις ρεύματος μέσα στο 2022.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η κρατική ενίσχυση που υιοθετήθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έως τον Δεκέμβριο μόλις και μετά βίας καλύπτει το 1/3 του ποσού που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά.

Κάτι βεβαίως που προκαλεί ισχυρούς «πονοκεφάλους» στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο έχει στα «συρτάρια» του ακόμη και το σενάριο νέας αναπροσαρμογής των επιδοτήσεων που έχουν υιοθετηθεί έως και τον Δεκέμβριο.

«Αυτόματος» μηχανισμός ενίσχυσης με «κόφτες» στους λογαριασμούς ρεύματος

Η σφοδρή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στις αγορές και εκτοξεύει τα κόστη ενέργειας δεν λέει να κοπάσει. Τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνεχιστεί ακόμη και κατά το α’ τετράμηνο της νέας χρονιάς, σε πλήρη συνάρτηση βέβαια με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Ήδη, πάντως, η ενίσχυση των λογαριασμών υπερδιπλασιάστηκε, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι η δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης επιδότησης λογαριασμών.

Ο εν λόγω «μόνιμος μηχανισμός» (σ.σ.: επί της ουσίας θα ενεργοποιείται σε κρίσιμες περιόδους ενεργειακής ακρίβειας όπως αυτή που διανύουμε) μέσω ενός αλγόριθμου θα επιδοτεί αυτόματα τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, ανάλογα με τα κόστη ενέργειας.

Βάσει των σχεδιασμών ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί την ερχόμενη χρονιά, όμως η επιδότηση ενδεχομένως να μην αφορά σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως θα υιοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια με στόχο να «πριμοδοτηθούν» ως επί το πλείστον οικονομικά αδύναμες ομάδες.

Είναι ενδεικτικό πάντως πως την τρέχουσα περίοδο έχει τετραπλασιαστεί, σχεδόν πενταπλασιαστεί, η τιμή του φυσικού αερίου στις αγορές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τι έκπτωση ισχύει για κάθε μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος

Ήδη άλλωστε έχει ανακοινωθεί ο υπερδιπλασιασμός στα 39 ευρώ ανά μήνα της επιδότησης των λογαριασμών για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Στο κοινωνικό τιμολόγιο αυξάνει στα 45 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Να σημειωθεί πως η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για την κατανάλωση που έγινε τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα: Με άλλα λόγια η έκπτωση που είδαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς που έλαβαν μέσα στον Οκτώβριο ήταν 9 ευρώ! Για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου η επιδότηση αυξήθηκε στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανέβηκε από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

Και τώρα μετά τις νέες αποφάσεις για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου η έκπτωση στους λογαριασμούς ανέβηκε στα 39 ευρώ!

Πάντα βέβαια υπάρχει στο «συρτάρι» το ενδεχόμενο αύξησης του σχετικού ποσού για τον Δεκέμβριο.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο διαμορφώνεται στα 45 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Η έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Βάσει του μοντέλου που έχει υιοθετηθεί η έκπτωση θα χορηγηθεί σε όλους τους λιανοπωλητές φυσικού αερίου, ανεξάρτητα αν είναι πελάτες της ΔΕΠΑ ή όχι, για το τμήμα των πωλήσεών τους που καταλήγει σε οικιακούς πελάτες, βρίσκεται η διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Η ΔΕΠΑ υπέγραψε με την Deloitte, ώστε η τελευταία να αναλάβει, ως ορκωτός λογιστής, τις επαφές και τον έλεγχο των προμηθευτών φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η οριζόντια έκπτωση 15% που δεσμεύθηκε η ΔΕΠΑ να δώσει στους οικιακούς καταναλωτές, για το διάστημα έως και τον Δεκέμβριο, θα δοθεί πράγματι σε αυτούς και μόνον (και όχι στους ηλεκτροπαραγωγούς ή στη βιομηχανία).

Ο έλεγχος των προμηθευτών (οι οποίοι δεν αγοράζουν αέριο μόνον από τη ΔΕΠΑ, ενώ έχουν πελάτες όλων των κατηγοριών), πρέπει να γίνει από ανεξάρτητο οίκο, καθώς συναρτάται με θέματα εμπορικής πολιτικής των εταιρειών.

Ας ληφθεί υπόψη ότι οι σχέσεις της ΔΕΠΑ με τους λιανοπωλητές αερίου ποικίλουν. Η δημόσια εταιρεία προμηθεύει κατά 100% τη θυγατρική της «Φυσικό Αέριο» κατά πολύ μεγάλο ποσοστό άλλες εταιρείες, όπως η ZeniΘ και η ΔΕΗ, και κατά μικρότερο ή και μηδενικό ποσοστό άλλες εταιρείες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Deloitte θα βρίσκεται σε επαφή με τις εταιρείες προμήθειας καταγράφοντας πόσες Μεγαβατώρες πούλησε κάθε εταιρεία σε οικιακούς καταναλωτές και αν πέρασε πράγματι στους λογαριασμούς της την έκπτωση 15%. Από τον έλεγχο αυτό θα προκύπτει το ποσό που η ΔΕΠΑ θα καταβάλλει σε κάθε εταιρεία, κατά κύριο λόγο μέσω της τιμολόγησης, εκ μέρους της, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δημόσια επιχείρηση προτίθεται να συνεχίσει την ελάφρυνση των νοικοκυριών και τους πρώτους μήνες του 2022, ανάλογα πάντα με το πώς θα κινηθούν οι τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκπονήσει φόρμουλα που θα εξασφαλίζει ότι οι πάροχοι αερίου θα τιμολογούνται, ειδικά για τους οικιακούς πελάτες τους, με τρόπο ανάλογο με το «καλάθι» προμήθειας που έχει η ΔΕΠΑ, έτσι ώστε να παίρνουν τιμές χαμηλότερες από εκείνες της χρηματιστηριακής αγοράς.

Εκτιμάται ότι η έκπτωση που θα λάβουν με αυτόν τον τρόπο οι οικιακοί καταναλωτές, μπορεί να είναι και υψηλότερη από το 15% που εφαρμόζεται μέχρι το τέλος του 2021.

Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.