Σε vertigo η αγορά λόγω των νέων μέτρων

Για νέο κτύπημα στην αγορά και για κίνδυνο νέων λουκέτων, κάνουν λόγο επιχειρηματίες και φορείς από τον κλάδο της εστίασης και του λιανεμπορίου εξαιτίας των νέων μέτρων που ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζεται να δείχνουν μοριακό ή rapid test για να μεταβούν σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης. Και αυτό, όπως λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), μιλώντας στο Capital.gr χαρακτηρίζει τα μέτρα καταστροφικά για τον κλάδο. “Κανείς πελάτης δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει 10 ευρώ για rapid test και από 20 μέχρι 60 ευρώ για PCR για να πιει έναν καφέ, οπότε απλά δεν θα βγει έξω, λέει ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι ήδη εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα 2.000 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έχουν κατεβάσει ρολά, τάση η οποία όπως εκτιμά θα διατηρηθεί και το 2022.

Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από τους καταστηματάρχες και τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις. “Ο έλεγχος της εισόδου πελατών στο κατάστημα από τους υπαλλήλους είναι δύσκολη έως αδύνατη”, λένε και εκτιμούν πως τα νέα μέτρα θα φέρουν ουρές έξω από τα καταστήματα. Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργο Καρανίκα να κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό αφού οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές που υπόκεινται σε υποχρεώσεις και ελέγχους για είσοδο σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού κ.α., δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς σε λαϊκές αγορές και supermarket, απ’ όπου μπορούν να προμηθευτούν σχετικά είδη.

Στελέχη λιανεμπορικών αλυσίδων με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr εκδήλωσαν τον προβληματισμό τους για το νέο  πακέτο μέτρων αναφέροντας πως θα προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά σε επίπεδο λειτουργίας, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζουν φόβους ότι θα επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των καταναλωτών. Τα νέα μέτρα, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, έρχονται σε μια εμπορική περίοδο -ενδιάμεσες εκπτώσεις, Black Friday- στην οποία πόνταραν για αύξηση των πωλήσεων. Εκτιμούν δε ότι ο κόσμος ενδέχεται να στραφεί μαζικά στις διαδικτυακές αγορές και να προκαλέσουν ασφυξία στις εταιρείες κούριερ φοβούμενοι ότι μπορεί να επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2020 με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, θεσμός στον οποίο αντιδρούν οι μικροί του κλάδου, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Νοεμβρίου. Όπως προβλέπει η νομοθεσία, την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά. Δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή 7 Νοεμβρίου -με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα- τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, ενώ μετά τα νέα μέτρα δεν αποκλείεται τα καταστήματα να λειτουργήσουν ακόμη μια Κυριακή, αυτή της 14ης Νοεμβρίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.