Ντόμινο ανατιμήσεων και σε άλλα προϊόντα εκτός από τα τρόφιμα τσακίζει την ελληνική αγορά

Κύμα ακρίβειας σαρώνει την Ελληνική αγορά. Μετά τις αυξήσεις που έγιναν στα μουλωχτά όσο είμασταν σε lockdown σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το ντόμινο ανατιμήσεων συνεχίζεται και άλλου:

Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, πρόεδρο του ΙΝΚΑ, στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών είναι τεράστιες:

Οι τιμές στις σοκολάτες αυξήθηκαν σε όλη τη γκάμα τους. Σοκολάτες από 30 λεπτά η μία πωλούνται τώρα στα 37 λεπτά και άλλου είδους σοκολάτες από 1,20 ευρώ πωλούνται στα 1,35 ευρώ.

Τυροκομικά: Είδος φέτας αυξήθηκε από 8,10 ευρώ σε 8,50 ευρώ.

Ανάλογες αυξήσεις παρατηρούνται και σε άλλα προϊόντα όπως ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι κ.α.
Οπωροκηπευτικά: Οι τιμές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 50% καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, «μειώθηκαν οι πάγκοι άρα αυξήθηκαν οι τιμές γιατί οι παραγωγοί – όπως ισχυρίζονται αρκετοί εξ αυτών- πήγαιναν πιο αραιά στις λαϊκές αγορές, κάθε 15 ημέρες”.
Ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο: το 10λιτρο κόστιζε 12 ευρώ και πλέον πωλείται στα 18 ευρώ.

Χαρτικά: Αύξηση τουλάχιστον 20%- 30% μεσοσταθμικά παρατηρείται και στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

Ο σίδηρος από 0,90 λεπτά που πωλείτο τον Μάρτιο του 2020 έφτασε τον Απρίλιο του 2021 στα 1,25 ευρώ.

Το τσιμέντο από 7,50 ευρώ το τσουβάλι των 50 κιλών έχει ανέβει στα 8,50 ευρώ το τσουβάλι.

Αμμοχάλικο, άμμος, κόλλες, πλακάκια και χρώματα επίσης παρουσιάζουν ανοδική τάση στην τιμή πώλησής τους, η οποία μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 20%- 30%.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20%, εξέλιξη που έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω και σειρά υλικών που συνδέονται με αυτό, όπως οι πλαστικοί σωλήνες και ασφαλώς τα ασφαλτικά προϊόντα.

Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα καταγράφουν επίσης άνοδο της τάξεως του 20% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Με πληροφορίες από το ΙΝΚΑ και το enikos.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.