Εισφορά αλληλεγγύης: “Παγώνει” και για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους – Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

Παραμένει στον «πάγο» και το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και «ανοίγει» παράθυρο για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μόνο για φέτος έπαψε να εφαρμόζεται επί των εισοδημάτων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τους κρατικούς υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά αυτό τον βαρύ φόρο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τις αυξήσεις που είδαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στους μισθούς τους και συγκεκριμένα στα καθαρά χρήματα που παίρνουν στο χέρι θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν και του χρόνου. Οι αυξήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης παρακράτησης που γίνεται, λόγω της προσωρινής κατάργησης του φόρου. Την ίδια ώρα όμως η ειδική εισφορά εφαρμόζεται κανονικά στα εισοδήματα τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των συνταξιούχων: Αυτό συμβαίνει γιατί η προσωρινή της κατάργηση (για το 2021 με εξαιρετικά πιθανή την παράταση της αναστολής καταβολής της και για το 2022) στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα «συνδέθηκε» με την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες.

Υιοθετήθηκε λοιπόν ως ένα μέτρο στήριξης στους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις αναταράξεις που προκαλούνται στην οικονομία και εκτεθειμένοι σε μειώσεις μισθών και σε αναστολές εργασίας, όταν τέτοιο κίνδυνο δεν αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Κράτους και φυσικά οι συνταξιούχοι. Εντούτοις το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει παράθυρο για επέκταση της αναστολής καταβολής της εισφοράς και σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, στο πλαίσιο όμως του γενικότερου σχεδιασμού του για γενική και.. οριστική κατάργηση του φόρου! Μόνο που οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι για να απαλλαγούν από τον φόρο θα πρέπει να… περιμένουν λίγο ακόμη και οπωσδήποτε μέχρι το 2023!

Γιατί πάει για το 2023 η κατάργηση της εισφοράς σε δημοσίους υπαλλήλους – συνταξιούχους
Γιατί όμως θα πρέπει να περιμένουν και άλλο δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι για να απαλλαγούν και εκείνοι από τον φόρο; Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η επέκταση του μέτρου της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης πέραν του ιδιωτικού και στον δημόσιο τομέα αλλά και στους συνταξιούχους για το 2022 είναι δύσκολο να γίνει καθώς μπορεί να εκληφθεί ως μονιμοποίηση του μέτρου, κάτι που απαγορεύεται για όλα τα κράτη – μέλη λόγω της παράτασης της ισχύος της συνολικής ρήτρας διαφυγής. Ωστόσο, η κατάργηση του μέτρου από το 2023 είναι μια άλλη συζήτηση και θα έχει ως προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας. Συγκεκριμένα αρμόδια πηγή σημείωνε ότι θα είναι περίεργο να επανέλθει η εισφορά αλληλεγγύης μετά την άρση της δημοσιονομικής ευελιξίας το 2023, αλλά σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία της οικονομίας και τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στους προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων.

Ποιοι κερδίζουν από τον «πάγο» στην εισφορά
Έτσι, κάποιοι θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξήσεις… δια της πλαγίας στους μισθούς τους και κάποιοι άλλοι… απλά θα συνεχίσουν να πληρώνουν αυτόν τον βαρύ φόρο: Με άλλα λόγια στους κερδισμένους είναι όσοι αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ, ένας μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα δύο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.

«Κερδισμένοι» και οι επαγγελματίες
Πέρα από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το φορολογικό έτος 2020 δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στο εισόδημα:

– από «επιχειρηματική δραστηριότητα»,
– από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και
– από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου»
– Στις αμοιβές μελών Δ.Σ. (για το φορολογικό έτος 2020 επιβάλλεται εισφορά)
Στα εισοδήματα των ως άνω κατηγοριών περιλαμβάνονται αυτά για τα οποία ο φορολογούμενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020.
Κερδισμένοι λοιπόν και επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες που με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης αμέσως μετά το Πάσχα, θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο φόρο, καθώς δεν εφαρμόζεται η εισφορά στα εισοδήματα που εισέπραξαν μέσα στο 2020.

Ποιοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης
Στους χαμένους -εκείνους δηλαδή που θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης- συγκαταλέγονται Δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Μάλιστα, η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνεχίζεται να διενεργείται στις κάθε είδους συντάξεις, από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται. Διευκρινίζεται επιπλέον, ότι το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, είτε καταβάλλεται εφάπαξ είτε με τη μορφή περιοδικής παροχής, αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου δεν απαλλάσσεται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Διευκρινίζεται ακόμη ότι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι μόνο όσοι εργάζονται σε φορείς εκτός δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.