Άδεια τοκετού 14 ημερών για τους νέους πατέρες: Τι θα ισχύει για τις αποδοχές – Όλες οι λεπτομέρειες

Έως την άνοιξη αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα πρώτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό σχέδιο. Τα μέτρα θα αφορούν και στην άδεια πατρότητας με αποδοχές που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, τη γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και την άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές. Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειας τους καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Οι νέοι γονείς

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η γονική άδεια ανατροφής του παιδιού αυξάνεται στους 6 μήνες και μπορούν να την πάρουν και οι δύο γονείς, ενώ σήμερα έχει διάρκεια 4 μηνών, είναι άνευ αποδοχών και μπορεί να την πάρει μόνο η μητέρα. Σύμφωνα με την ρύθμιση κάθε εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα στην άδεια την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των 8 ετών (σήμερα είναι μέχρι 6 ετών). Οι δύο πρώτοι μήνες θα είναι σύμφωνα με την “Καθημερινή” πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για την άδεια σε γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει 14 ήμερη άδεια πατρότητας στους νέους μπαμπάδες που σήμερα είναι έχουν μόλις δύο ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 πρέπει να λαμβάνονται συνολικά ή τμηματικά άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης. Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου. Επίσης προωθούνται ρυθμίσεις όπως:

-Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου, 5 εργάσιμες ημέρες ετησίως.

-Άδεια για λόγους ανωτέρας βίας (για παράνομο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.

-Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία , ευέλικτο ωράριο κλπ).

– Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεικες οικογένειες.

– Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης , επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1 παιδί, 4 για το 2 και 6 για κάθε επόμενο.

Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.