Τέλη Κυκλοφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πληρωμή τους

Τέλη Κυκλοφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πληρωμή τους

Με τον νόμο 2332/1920 καθιερώθηκε ειδικό τέλος κυκλοφορίας αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Για έναν ολόκληρο πλέον αιώνα κάθε τέλος του χρόνου οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μηχανών είναι υποχρεωμένοι να προπληρώνουν τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους.

 

Γράφει ο Γιάννης Χατζησαλάτας*

Από την αρχική νομοθέτηση έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, και στο πλαίσιο αυτό είναι χρήσιμο να κάνουμε αναφορά σε λεπτομέρειες που δεν πρέπει να αγνοούμε.

– Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το τέλος πληρώνεται από τον έναν ιδιοκτήτη, ανεξάρτητα που ο καθένας ξεχωριστά βλέπει ολόκληρο το τέλος ως οφειλή.

– Με πληρωμή μέσω τραπεζικών καρτών μπορούμε να επιτύχουμε την αποπληρωμή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

– Εάν δεν καταβληθούν τα τέλη έως την ημερομηνία πληρωμής τότε από την επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας το ποσό των τελών διπλασιάζεται.

– Ειδικά για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 η τελευταία ημέρα πληρωμής ορίστηκε, έπειτα από παράταση, η 26η Φεβρουαρίου.

– Ο μόνος τρόπος μη καταβολής των τελών είναι εάν ο ιδιοκτήτης θέσει σε ακινησία το όχημά του. Έως φέτος η ακινησία πιστοποιείτο με την παράδοση των πινακίδων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας.

Τέλη Κυκλοφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πληρωμή τους

 

Από φέτος εγκαινιάζεται η ηλεκτρονική ακινησία, διαδικασία που προβλέπει την φύλαξη στον χώρο του ιδιοκτήτη των πινακίδων κυκλοφορίας με ταυτόχρονη δήλωση του τόπου φύλαξης του ακινητοποιημένου οχήματος.

Αποτρεπτικό στη σκέψη παράνομης κυκλοφορίας είναι το πρόστιμο που φτάνει τα 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής τις 30.000 ευρώ.

Η κυκλοφορία του ακινητοποιημένου οχήματος επιτρέπεται μετά την πληρωμή των τελών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.