Πώς θα ανοίξει η οικονομία τα Χριστούγεννα για να εκτονωθεί η κοινωνία: Ακολουθούν εναλλασσόμενα lockdown και εμβολιασμός

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα για να εκτονωθεί η κοινωνία η οποία έχει βρεθεί σε ψυχολογική απόγνωση.

Όπως και στο πρώτο lockdown την άνοιξη, πρώτα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και να αρθούν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθώς η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θα εξακολουθήσει να ισχύει – το ίδιο και η απαγόρευση συναθροίσεων. Θ’ ακολουθήσει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – πιθανότατα μετά από μία εβδομάδα – ούτως ώστε να λειτουργήσει η αγορά εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Τελευταία αναμένεται ν’ ανοίξουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα τα καταστήματα εστίασης, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα προστασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέκλεισε, το ενδεχόμενο τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και το Δεκέμβριο και να επαναλειτουργήσουν μετά τα Φώτα, ενώ επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι περιορισμοί (π.χ. νυχτερινή κυκλοφορία) θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά την τυπική άρση του lockdown.

Σε ό,τι αφορά, τον εμβολιασμό, χθες έγινε στο Υπουργείο Υγείας η πρώτη ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων και τονίστηκε πως ο σχεδιασμός προβλέπει πως τα πρώτα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως – άρα και στην Ελλάδα – στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

Έτσι, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, με προτεραιότητα να δίδεται στο υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

Υπολογίζεται ότι ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα να παραμείνει σημαντική έως τότε η τήρηση των μέτρων προστασίας και πρόληψης, ενώ θεωρείται ως το πιο πιθανό σενάριο, το «ακορντεόν», δηλαδή τα εναλλασσόμενα lockdown.

Βέβαια, τα εναλλασσόμενα lockdown απλώς θα διατηρήσουν την ελληνική οικονομία στην τωρινή της κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «νεκρή».

Εναλλασσόμενα θα είναι για έναν και μόνο λόγο: Για να αποφύγει η κυβέρνηση κάποια εξέγερση από την κακή ψυχολογική κατάσταση των πολιτών. Θεωρεί πως εάν «προαυλίζονται» ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επειδή θα προσδοκούν κάποια «έξοδο» διασκέδασης τότε θα παραμείνουν «ήσυχοι»… τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.