Ιάκωβος Τσούνης: Έκλεισε τα μάτια ο μέγας ευεργέτης αφού δώρισε τα πάντα στην Ελλάδα!

Ο καφετζής που έγινε «Ωνάσης» και δώρισε τα πάντα στην πατρίδα

Ο άγνωστος και ταπεινός ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης, γνήσιος απόγονος των αγωνιστών του 1821, έπειτα από τη δωρεά «μαμούθ» 23.000.000 ευρώ και την απόφαση να διαθέσει το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγη ώρα. Περνώντας πλέον στην αιωνιότητα και στο πάνθεον των ελλήνων ευεργετών. Μέχρι τις τελευταίες του στιγμές, νοσηλευόταν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Ας θυμηθούμε τι γράφαμε για τον μεγάλο αυτό ευεργέτη, όταν η πλειοψηφία των ΜΜΕ αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη του.

Γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. αλλά πάνω απ’ όλα βάζει την πατρίδα και την προσφορά. Πρόκειται για τον Ιάκωβο Τσούνη, μια σπάνια περίπτωση ευπατρίδη, ο οποίος αποφάσισε να δώσει όλη την περιουσία του (πολλών εκατομμυρίων ευρώ) στις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες ήδη έχει ενισχύσει έως τώρα με τεράστια ποσά. Σήμερα έφυγε από κοντά μας.

Ήταν το 13ο παιδί της οικογένειας του Κωνσταντίνου Τσούνη και της Μαρίας, με καταγωγή από τη Βλασιά Καλαβρύτων. Απόγονοι των αγωνιστών Πετμεζαίων, των Λονταίων και των Δημακοπουλαίων που ξεχώρισαν για την προσφορά τους στο έθνος. Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν μόλις 16 ετών όταν αποφάσισε να φορέσει τη στρατιωτική στολή και να πολεμήσει στα βουνά της Αλβανίας. Η περίπτωση του έφηβου πολεμιστή έγινε μάλιστα αντικείμενο θαυμασμού από το BBC και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.

Ο Ιάκωβος Τσούνης από εκείνη την τρυφερή ηλικία έβαζε πάνω απ’ όλα την πατρίδα. Και το πράττει μέχρι σήμερα, έχοντας προσφέρει στην πατρίδα 23.000.000 ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη!

Μεγάλωσε με πατρικές νουθεσίες, «Να μην ξεχνάς τις ρίζες σου», «Να μάθεις να ντρέπεσαι», «Τα λεφτά που έχεις δεν σου ανήκουν», και τις μετέδωσε και στη δική του οικογένεια. Όπως έγραψε η εφημερίδα «Εστία», η επιθυμία του είναι να διαθέσει το υπόλοιπο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Αυτή είναι η τελευταία επιθυμία μου, να φύγω ξυπόλητος από τη ζωήν, όπως ξεκίνησα στην αρχήν… πεινώντας, της σταδιοδρομίας μου» σημειώνει συγκινητικά ο κύριος Τσούνης, που υπογράφει ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος, αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821» στη σχετική επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι η παροιμιώδης σεμνότητα αυτού του μεγάλου ευεργέτη, ο οποίος ουδέποτε διεκδίκησε τον δημόσιο έπαινο, παρότι δώρισε τα προηγούμενα χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις από την περιουσία του 23.000.000 ευρώ!

Η προσφορά του ήταν:

  • Εξήντα αποβατικά σκάφη της Ζ ΜΑΚ.
  • Πλήρης ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής 68 του 401 ΓΣΝΑ.
  • Αγορά ανταλλακτικών για τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Εβρου.
  • Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης.
  • Μεγάλη δωρεά, που προορίζεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
  • Συνεισφορά στην αποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στο Καστελόριζο.
  • Πλήρης ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΣΝΑ.
  • Ανακαίνιση κλινικών 417 ΝΙΜΤΣ κ.λπ.

Ανεγέρσεις ναών

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συνεισφορά του κυρίου Τσούνη στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Ελλάδος, αναλαμβάνοντας δαπάναις του τις ανεγέρσεις ναών σε θέρετρα αξιωματικών, σε τόπους όπου έπεσαν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων (Οθρυς), στην Ιαπωνία – και τιμήθηκε γι’ αυτό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Βρετανίας κ.ά.

Στο μουσείο που έχει ιδρύσει στο Αίγιο

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει επίσης να γίνει στη δημιουργία μουσείου στη γενέτειρά του το Αίγιο, στο οποίο -υπό την εποπτεία της Μητροπόλεως Αιγιαλείας- φυλάσσονται κειμήλια των Λονταίων, των Πετμεζαίων και του Παπαφλέσσα. Άγνωστη είναι, τέλος, η έκταση του κοινωνικού έργου του κυρίου Τσούνη, ο οποίος ευρίσκεται μια ζωή δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο. Και, φυσικά, στη διαθήκη του, για την οποία ήδη έχει ενημερώσει τους αρμοδίους, αφήνει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Βοηθούσε ανωνύμως τους φτωχούς, ακόμα και τη χήρα του Τσόρτσιλ!

Ο Ιάκωβος Τσούνης δεν ήταν πλούσιος. Αντιθέτως, αντιμετώπισε μεγάλη φτώχεια και τα κατάφερε όλα μόνος του. Ξεκίνησε ως υδραυλικός, βοηθός εκτελωνιστή και καφετζής! Κι όμως τα κατάφερε χάρη στην ευφυΐα του και τη σκληρή δουλειά. Με την προϋπηρεσία του εκτελωνιστή ανέλαβε τη διακίνηση δεμάτων από Έλληνες της Αμερικής, επένδυσε όσα χρήματα έβγαλε σε ακίνητα και στη συνέχεια έκανε τα πρώτα βήματα στη ναυτιλία. Πρώτα συμμετέχοντας σε εταιρία διάλυσης πλοίων και χρόνια αργότερα (το 1965) αποκτώντας τα πρώτα δικά του εμπορικά πλοία.

Ο καφετζής έγινε λοιπόν μεγιστάνας, αλλά ποτέ δεν άλλαξε τις αρχές του. Ένας άλλος αυτοδημιούργητος «Ωνάσης», που επέλεξε όμως να μείνει άγνωστος και ταπεινός. Στη δεκαετία του ’70 ρευστοποίησε μέρος της εφοπλιστικής περιουσίας του και εξασφάλισε μεγάλα κέρδη που στη συνέχεια επένδυσε με άλλο τρόπο.

Όλα αυτά τα χρόνια αφανώς προέβη σε τεράστιες αγαθοεργίες χωρίς να αποκαλύπτει ότι ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τις δωρεές. Τα πακέτα και οι φάκελοι είχαν την ένδειξη «ανώνυμος». Το 1963 παντρεύτηκε την Άννα Φωκά και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κώστα και την Αθηνά.

Στη ζωή του γνώρισε μεγάλες προσωπικότητες. Από τον Μάο Τσε Τουγκ έως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μάλιστα στη χήρα του Τσόρτσιλ είχε προσφέρει ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυσή της, όταν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα μετά τον χαμό του μεγάλου Βρετανού πολιτικού.

Ο Ιάκωβος Τσούνης με τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων
Αμβρόσιο

Συνδέθηκε επίσης με σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας. Ιδιαίτερη είναι η σχέση του με τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Στο Αίγιο δημιουργήθηκε και μουσείο προς τιμήν του με προσωπικά του αντικείμενα, μετάλλια κ.λπ., αλλά και συλλεκτικά αντικείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως η τηλεφωνική συσκευή του Ελευθερίου Βενιζέλου, η ξύλινη φιάλη του Στρατηγού Μακρυγιάννη, σπάνια βιβλία, πίνακες κ.ά.

Ο Ιάκωβος Τσούνης έλεγε μια ζωή «επιθυμώ να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος στους ανθρώπους και στην πατρίδα και όχι ευχάριστος και άριστος». Όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί, υπήρξε και άριστος και άξιος!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.