Όσα δεν ξέρουμε για τα Κάστανα

Για την ιστορία… Η καστανιά λέγεται και «αρτόδεντρο». Το αρτόδεντρο είναι δέντρο τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία. Φτάνει ως τα 30μ. ύψος, τα φύλλα του είναι μεγάλα και πλατιά, χωρισμένα βαθειά σχηματίζοντας έτσι 3-9 λοβούς. Τα άνθη του είναι μικρά-αρσενικά και θηλυκά στο ίδιο δέντρο αλλά χωρισμένα.

Τα αρσενικά σχηματίζουν κρεμαστές τούφες και τα θηλυκά πυκνά σύνολα, σχεδόν σφαιρικά, κίτρινου χρώματος.

Αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα δέντρα γιατί τα πάντα πάνω της-φύλλα, καρπός, φλούδα- χρησιμοποιούνται για την θεραπεία πολλών ασθενειών όπως οι αιμορροΐδες, η ανορεξία, οι ρευματισμοί και ο πυρετός.

Ο καρπός του δέντρου αυτού είναι τα κάστανα και ανήκουν στην οικογένεια των ξηρών καρπών.

Οι ξηροί καρποί, αν και διαφορετικοί μεταξύ τους, ομαδοποιούνται μαζί υπό τον όρο «ξηροί καρποί» διότι η βιοχημική & διατροφική τους σύσταση είναι παρόμοια.

– Από θερμιδικής άποψης, τα κάστανα είναι πλούσια μεν σε θερμίδες, συγκριτικά όμως με τους άλλους ξηρούς καρπούς, αποδίδουν λιγότερο.

– Περιέχουν 48% νερό.
– Είναι άριστη πηγή υδατανθράκων (45% κυρίως με την μορφή αμύλου).
– Καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει).

Περιέχουν:

– βιταμίνες Β1 και Β2 (ομαλή λειτουργία νευρικού συστήματος),
– βιταμίνη C (ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος),
– φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και πολύτιμο για τις εγκυμονούσες μια και παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος του εμβρύου)

– Μεγάλη είναι επίσης η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο (ενίσχυση οστών και δοντιών- άριστη επιλογή για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα) και μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, υγεία μαλλιών) αλλά και σίδηρο, φωσφόρο, νάτριο και κάλιο.

– Όσον αφορά στην περιεκτικότητα τους σε λιπαρά οξέα, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και τα κάστανα είναι πλούσια σε λιπαρά, για τα οποία πολύς λόγος γίνεται, η διατροφή όμως του ανθρώπου χρειάζεται να περιέχει και λιπαρά.

Ελευθερώνουν στον οργανισμό τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ.
Στρώματα λίπους προστατεύουν εσωτερικά όργανα (από τραυματισμούς).

– Αποτελούν ένα είδος «μόνωσης» στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Βοηθούν στην παραγωγή των εικοσανοεϊδών-ουσίες σπουδαίες που ρυθμίζουν λειτουργίες όπως η θρόμβωση, η παραγωγή αντισωμάτων, τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ή αλλιώς ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, προάγουν την παραγωγή προσταγλανδινών (που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα χοληστερόλης, παράγοντες δηλαδή που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς).

– Πλήρης τροφή, ιδανική για παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, αθλητές και ασθενείς που αναρρώνουν κυρίως από γαστρεντερικές διαταραχές.

Δεν πρέπει επομένως να διστάζουμε όταν βλέπουμε τον καστανά στη γωνία αφού μπορούμε να καταναλώνουμε κάστανα αρκεί να προσέξουμε το σύνολο των θερμίδων και των λιπαρών που λαμβάνουμε μέσα στην ημέρα. Αυτούσια, αποτελούν ιδανική επιλογή για τις κρύες νύχτες στον κινηματογράφο και ως φρουϊ-γλασέ, ένα υγιεινό, γλυκό σνακ που μπορούμε να δώσουμε άφοβα στα παιδιά μας για το σχολείο.

Μους κάστανο

Υλικά για 4 μερίδες (165 θερμίδες έκαστη):

1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα 1,5% λιπαρά
½ φλυτζάνι τσαγιού πουρέ από κάστανο
2 φύλλα ζελατίνης (10γρ)
4 κουταλιές της σούπας ασπαρτάμη
2 ασπράδια αυγού
Τρίμμα από σοκολάτα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και προσθέτουμε την ασπαρτάμη και τα φύλλα ζελατίνης αφού προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό και λιώσει σε λίγο ζεστό.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ από τα κάστανα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα του γάλακτος ώσπου να σχηματιστεί ένας λείος χυλός.

Τέλος, προσθέτουμε τα ασπράδια του αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα.

Αδειάζουμε τη μους σε τέσσερα μπολ και γαρνίρουμε με λίγο τρίμμα σοκολάτας.

Μαρίνα Παπάζογλου / Διαιτολόγος – Διατροφoλόγος
diatrofi

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.